Çocuğun süt emdiği kadın onun süt-anası olur. İslam fıkhını göre süt emen kimsenin süt emdiği kadınla evlenmesi haramdır. Nitekim bu hususta Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “Sizi emziren analarınız, süt kardeşleriniz size haram kılındı.” (Nisa, 4/23) Kişinin süt emdiği kadın ona haram olduğu gibi aynı şekilde o kadının kızları da sütkardeşleri olur ve bunlarla evlenmesi caiz olmaz. Hz. Peygamber hadisi şeriflerinde: “Nesep yoluyla haram olan, rada (süt emzirme) yoluyla da haramdır” buyurarak kişinin süt emdiği kadınla ya da onun çocukları ile evlenilmesinin caiz olmadığını bildirmektedir. Buna göre sütanneden süt emmiş kimse bu sütannenin diğer çocukları kardeşi olduklarından onlarla evlenmesi caiz olmaz. Ancak kadının öz çocuğu annesinden süt emen kimsenin kardeşi ile evlenmesinde bir sakınca yoktur.
ELEKTROŞOK YÖNTEMİ İLE DE HAYVAN KESMEK CAİZ MİDİR?
Aslolan hayvanın normal yollarla kesilmesidir. Ama hayvanı elektroşok yöntemi ile de kesmek caizdir. Tabii bu kesimin caiz olması için şoklanan hayvanın kesilmeden önce ölmemiş olması gerekir. Yani şoklama hayvanı bayıltmalı fakat öldürmemelidir. Eğer hayvan henüz kesilmeden elektrik yüzünden ölürse murdar/leş hükmüne girer ve yenilmesi haram olur. Böyle bir durum yoksa Şoklanarak kesilen hayvanın etini yeme de bir problem yoktur.
İNSAN FOTOĞRAFINA KARŞI NAMAZ KILMAK CAİZ Mİ?
Fotoğrafa ve benzeri tasvirlere karşı namaz kılmak caizdir ama mekruhtur. Namazın huşu ve adabı gereği mümkün mertebe bundan kaçınılmalıdır. Ancak namaz kıldığımız yerde karşımızda değil de sağımızda solumuzda ya da arkamızda fotoğraf olmasında bir sakınca yoktur.
KABİR NAMAZI DİYE BİR NAMAZ VAR MIDIR?
Hz. Peygamber, efendimizin kıldığı ve kılınmasını tavsiye ettiği namazlar arasında “kabir namazı” adıyla bir namaz yoktur. Fazla sevap kazanmak maksadıyla bir kimse istediği kadar Allah rızası için nafile namazı kılabilir. Ancak dinin aslında olmayan bir isim ile namaz ihdas etmek doğru olmaz. Buna göre kabir namazı diye bir namaz yoktur.
DİRAYET TEFSİRİ NEDİR?
Dirayet tefsiri Kur’an-ı yorumlayan tefsir çeşitlerinden biridir. Kur’an ayetlerini, ayetler ve hadislerle tefsir etmekle yetinmeyip dil, edebiyat, din ve çeşitli bilgilere dayanılarak, akıl ve içtihatla yapılan tefsire denir. Dirayet tefsirine rey tefsiri de denir.
Günün Ayeti
Şüphesiz insanların Allah’a ibadet etmeleri için yeryüzünde kurulan ilk mabet, Mekke’deki mübarek, bütün alemlere hidayet ve nur kaynağı olan Kabe’dir. Orada apaçık nice alametler, Makam-ı İbrahim vardır. Oraya giren emniyet içinde olur. Gücü yeten, imkan ve yol bulan insanlar üzerinde, Beytullah’ı haccetmeleri, Allah’a bir kulluk borcudur. Al-i İmran, 3/96-97.
Günün Hadisi
Bir şey içeceğiniz zaman besmele çekin; içtikten sonra da “Elhamdülillah” deyin. (Tirmizi, “Eşribe”, 13
Günün Sözü
Mevla’sına hizmet edene dünya hizmet eder. Erzurumlu İbrahim Hakkı
Günün Duası
Allah’ım hiçbir insanın ahını, hakkını ve bedduasını almadan ruhumuzu teslim etmeyi nasip eyle.
Bunları Biliyor Muyuz?
Selef-İ Salihin Kimdir?
Ashab, tabiin ve tebe-i tabiin gibi Resulullah’ın asrına en yakın yaşayan Müslümanlardır. Bunlar inanç, ibadet ve diğer yaşantılarıyla bütün sapık ve bid’at sayılabilecek düşünce ve davranışlardan uzak kimselerdir.
Günün Nüktesi
Sabır…
Enes b. Malik anlatıyor: “Hz. Peygamber bir kabrin başında ağlamakta olan bir kadına rastladı ve “Allah”tan kork ve sabret.” dedi. Kadın, “Git başımdan, başıma gelen musibeti sen yaşamadın!” diye cevap verdi. Hz. Peygamber’i tanımıyordu. Kendisine, onun Peygamber olduğu söylendi. Bunun üzerine kadın Hz. Peygamber’in kapısına gitti, kapıda bekleyen herhangi bir görevli de yoktu. Peygamber’in yanına girdi ve; “Seni tanıyamadım.” dedi. Peygamber Efendimiz de, “Sabır, ancak (musibetin) ilk başa geldiği anda (olmalı)dır.” buyurdu. Buhari, “Cenaiz”, 3.