Boşama lafızları sarih ve kinaye olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sarih demek: Kişinin açık ve net olarak hanımını boşaması ve sözünün başka anlama gelmemesidir. “Boş ol” demek gibi. Kinaye ise: Söylenen sözün hem boşamaya hem de başka bir manaya gelmesi demektir. Şayet kinayeli bir sözde koca boşamayı kastetmiş ise nikah düşer ve boşama geçerli olur. Ancak koca, söz ile boşamayı kastetmemiş ise o zaman boşama meydan gelmemiş olur. Buna göre, karı koca bir problem yaşadığında kocanın, “babanın evine git” sözünü söylemesi kinayeli bir cümle olur. Bu söz, boşama için söylenmiş ise boşama olmuştur, nikah düşmüştür. Babanın evine git sözü boşamak niyeti ile söylenmemiş ise boşama olmaz, nikaha zarar gelmez.
Hanefi mezhebine göre kabir ziyaretini perşembe, cuma ve cumartesi günleri yapmak faziletlidir. Ancak cuma günü ziyaret etmek daha faziletlidir. Şafiî mezhebine göre ise, perşembe gününün ikindi vaktinden başlamak üzere cumartesi sabahına kadar ziyaret etmek diğer gün ve vakitlerden daha faziletlidir. Buna göre kabir ziyareti için en faziletli gün perşembe günü ikindi vaktinden sonra ve Cuma günüdür. Ancak fazilet açısından en uygun bu vakit ve günler olmakla beraber diğer gün ve vakitlerde de ziyaret etmek mümkün ve caizdir.
Abdest ve gusülde suyun ulaşması gereken uzuvların tamamını yıkamak farzdır. Eğer yıkanacak bölgede kuru bir yer kalır ya da tırnak köküne kuru veya yaş toprak yapışır ve suyun deriye ulaşmasına mani olursa abdest sahih olmaz. Buna göre yıkanması farz olan bölgesine suyun ulaşmasına engel olan yapıştırıcı, oje gibi maddeler abdest ve gusle manidir. Zira bunlar deri üzerinde tabaka oluşturduğundan abdest ve guslün sıhhatine manidir. Abdest alıp namaz kılacak bir kişi bu maddeler derisine yapışmışsa mutlaka bunları temizlemesi gerekir. Aksi takdirde abdesti sahih olmadığından namazı da batıl olur. Ancak kişi boyacılık veya buna benzer bir işle iştigal ediyorsa ve maddeyi temizlemesi mümkün değilse bu meslekle iştigal ettiğinden ve sıklıkla bu kirlenme olduğundan bu hali ile abdest ve gusül almasında bir sakınca yoktur.
“Birbirinizin gıybetini yapmayınız.”
Hucurat, 49/12.
İki haslet bir müminde bulunmaz. Cimrilik ve kötü ahlak.
(Tirmizî, “Birr”, 41)
“Güven ruh gibidir, terkettiği bedene asla geri dönmez.”
Shakespeare
Allah’ım imansız bir ölümden, hayırsız bir yaşamdan bizi koru.
Buluğ nedir?
Bir kimsenin çocukluk dönemini bitirip, ergenlik çağına ulaşması demektir. Bulûğ çağına ulaşan kimseye baliğ denir.
Nasihat…
Ömer bin Adülaziz, Halife olduğunda yanına Muhammed bin Ka’bı çağırdı ve ona:
“Üzerime yüklediğim bu vazifede, Allah’ın azabından kurtulma yolunu bana göster” dedi.
O da:
“Ey müminlerin Emiri! Müslümanların büyüklerini baban orta yaştakileri kardeşin, küçük yaşta olanları da çocukların kabul et. Büyüklerine hürmet, kardeşlerine adalet ve merhamet, küçüklerini de şefkat göster” Allah’ın azabından kurtulursun diye nasihatte bulundu.