Ticarette vade farkı koymak caiz mi? 


  • Oluşturulma Tarihi : 09.08.2023 04:39
  • Güncelleme Tarihi :
Ticarette vade farkı koymak caiz mi?  yazının resmi

Bir malı peşin fiyatına satmak nasıl caiz ve makul ise veresiye fiyatına zamlı satmak da öyle câiz ve makuldür. Zira veresiye satışta malın karşılığı olan bedel birkaç ay geciktirilmektedir. Diğer bir ifade ile uzatılmaktadır. Dolayısıyla vade uzayınca malı satanın bir zararı söz konusu olmaktadır. Bu zararını telafi etmek için malın fiyatını bir miktar yükseltmesinde dinen bir sakınca yoktur. Ama bunu yaparken iki tarafta peşin fiyata mı yoksa vadeli fiyata mı anlaştıklarını alışveriş esnasında söylemeleri ve bunun üzerinde anlaşmaları gerekir. Şayet böyle olmazsa o zaman bu alış- veriş geçersiz olur. 

Sünnet ve nafile namaz aynı şey midir? 

Sünnet, daha ziyade, beş vakit farz namazların evvelinde veya sonunda olan namazlarda kullanılmaktadır. Nafile tabiri ise, bu namazların dışında kullanılmaktadır. Duha namazı ve Evvabin namazı gibi. Tabirler farklı da olsa her iki namaz şekli de güzel ibadetlerdendir imkânı olan bu iki ibadeti sevap kazanmak için yerine getirmeye çalışmalıdır. 

Paslı ve toz topraklı elbise ile namaz kılmada bir sakınca var mı? 

Namazın şartlarından birisi de necasetten temizlenmektir. Namaz kılacak kişinin elbisesinde, bedeninde ve namaz kılacağı yerde, kan, idrar, şarap, dışkı... gibi namaza engel necasetler bulunmamalıdır. Tesettüre uymak ve temiz olmak şartı ile iş elbisesi ve pijama ile namaz kılınabilir. Bu itibarla, işin cinsine göre iş elbisesinde bulunan madeni yağlar, pas ve benzeri kirler namazın sıhhatine engel değildir. Ancak kişi, camiye veya mescide gidecekse temiz elbise giymesi Kur’an’ın emridir. Örf, adet ve medeniyet gereği olarak camiye veya cemaate giden kimsenin en güzel elbiselerini giymesi cemaate saygının bir gereğidir. Gerek evde gerek diğer yerlerde tek başına da olsa namazların temiz ve güzel bir kıyafetle kılınması, şüphesiz daha iyidir. 

Yanılarak tahiyyatı okumaya besmele ile başlamak namaza bir zarar verir mi? 

Sevgili Peygamberimiz bütün hayırlı işlerinizde besmele ile başlayınız diyor. Dolayısıyla her hayırlı işe, namaza, abdeste, yemeğe... Başlarken besmele ile başlamak hem bir hayırdır hem de efendimizin sünnetidir. Aynı şekilde namaza başlandığında besleme ile başlamak bir sünnettir ve bir hayırdır. Ancak ehiyyatü ve salli barik dualarını okurken besmele çekmek gerekmez. Çekilirse de namaza bir zarar vermez. Ama efendimiz namaz kılarken tehiyyatta besmele çekmediğine göre biz de çekmemeliyiz. 

Günün Ayeti 

Allah’ın zikri hususunda kalpleri katılaşmış olanların vay haline! İşte bunlar, apaçık bir sapıklık içindedirler. Zümer, 39/22. 

Günün Hadisi 

Söz taşıyanlar (cezalarını çekmeden ya da affedilmedikçe) cennete giremezler. Müslim, “Îmân”, 168. 

Günün Sözü 

Kalbinizle yaptığınız her şey, size geri dönecektir. Mevlana 

Günün Duası 

Allah’ım bugün herkese hayal ettiği hayırlı kısmetleri ve amelleri nasip eyle. 

Bunları Biliyor Muyuz? 

Ahseni Takvim Nedir? 
Allah tarafından insana verilen en güzel şekil, yaratılışındaki fiziksel ve manevi güzellik demektir. 

Günün Nüktesi 

İman ve Dürüstlük… 
Abdullah b. Süfyan şöyle demiştir: “Peygamberimize, ‘Ey Allah’ın Rasûlü! İslâmiyet hakkında bana bir öğüt veriniz ki, sizden sonra artık kimseden bir şey sormaya ihtiyacım kalmasın’ dedim. Bunun üzerine Peygamberimiz, ‘Allah’a inandım de sonra da dosdoğru ol’ buyurdu.” Müslim, “İman,” 13.

Ticarette vade farkı koymak caiz mi? 
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık