Sayfa Yükleniyor...
İslam dini, inanç, ibadet ve muamelat olmak üzere üç kısımdan oluşur. İnanç kısmını inkar etmek yani imanının altı esasından birini Allahı, Peygamberi inkar etmek küfürdür dinden çıkmadır. Diğer konularda haddi aşmak ise günahtır. İçki içmek, namaz kılmamak, yalan söylemek gibi.
Kişi kafir olmadıkça günah işlemekle dinden çıkmaz. Küfür dışında günah işleyen kişi, ne kafir ne de münafık olur, imandan çıkmaz. Ama günahkar olur. İşlediği günahın büyüğüne göre de asi olur. Bu anlamda ibadet ve muamelat kısmında işlenen günah insanı kafir yapmaz günah işlendiğinde tövbe etmek gerekir. Tövbe edildiğinde de günahın işlenmemiş gibi affedileceğine inanırız. Çünkü Allah, Kuran-ı Kerimde günah işleyenleri "Ey iman edenler, samimi bir tövbe ile Allah'a dönün" (Tahrim, 66/8) hitabı ile tövbeye ve halis bir pişmanlığa çağırmaktadır.
İmanlı olmak kaydı ile işlenen günah tövbe edilmekle silinir ama dinden çıkmayı gerektiren bir fiil işlenmişse yani Allah, Peygamber, Ahiret, Kader inkar edilmişse bunun tövbesi öncelikle tekrar imana ve İslam dönmek için iki şahadeti getirmektir. Ondan sonra tövbe ve istiğfar etmektir.
Var olan kul hakkını affettirmek için de tövbe etmek yetmez. Çünkü tövbe etmekle kul hakkının sorumluluğundan kurtulmaz. Bunun için de hak sahibinin hakkını ödemek ve helalleşmek gerekir.
Kadınlar cenaze namazı kılabilirler mi?
Kadın, günün beş vaktini, Cuma ve bayram namazlarını camide ve cemaatle kılabileceği gibi aynı şekilde cenaze namazını da camide ve cemaatle kılabilir. Ama bu namazı kılarken bir takım kurallara da riayet etmesi gerekir. O da öncelikle her namazda ve günlük hayatta dinen kapatmak zorunda olduğu saçını kollarını ayaklarını kısaca bedenini dinin istediği ölçüde örtmesi gerekir.
Aynı zamanda erkeğin önünde değil arkasında durması gerekir.
Namaz kılmayan kasabın kestiği hayvanın etinden yemek caiz mi?
Namaz kılmayan insanın inancına bakılır, kılmayış sebebine nazar edilir. Namazı kılmayışı farz olduğuna inanmayışından mıdır, yoksa tembellik ve ihmalden midir? Şayet (Allah korusun) namazın farz olduğuna inanmayışından kılmıyorsa imanı gider, küfre düşmüş olur. O zaman da imanını kaybettiği için bu kimsenin kestiği hayvanın eti yenmez. Zira Allahın açık ve kesin olan bir emrini inkâr etmiş, bu inkârıyla da imandan çıkmış, mürted olmuş olur.
Ancak, imansızlıktan değil de, ihmal ve tembellikten kılmıyorsa ki günümüzde kılmayan müslümanlar öyledir. O zaman bu kişi namazı kılmadığı için iman sahibi günahkâr bir Müslüman sayılır. Müslüman ama günahkâr kişinin ise kestiği hayvanın eti yenir.
Kişinin ölmeyi dilemesi dinen caiz mi?
Hastalık, dert, keder, sıkıntı ve de mutluluklar hep biz insanlar için vardır. Ve bütün bunlar fani olan dünya hayatının bir gereği ve imtihanıdır. Başa gelen hayırlar ve mutluluklar bazen bizim için şer, başa gelen musibetler de bazen bizim için hayır olabilmektedir. Nitekim Allahu Teala Kuran-ı Kerimde mealen şöyle buyurmaktadır: Hayır bildiğinizde şer, şer bildiğinizde de hayır vardır.
Bundan hareketle kişinin başına ne kadar ağır ve büyük bir musibet gelirse gelsin ölümü direk istemesi, temini etmesi uygun değildir. Zira Hz. Peygamber kişinin ölümü temenni etmesini hoş görmemiş bilakis yasaklamıştır. Ancak karşılaşılan bu hadise esnasında "Allahım ölüm benim için hayırlıysa beni öldür. Eğer hayat benim için hayırlıysa beni yaşat" diye dua etmesinde bir sakınca yoktur. Sakınca olmadığı gibi aynı zamanda efendimizin de tavsiyesidir.
Günün Ayeti
O, yedi göğü, birbiri üzerine yarattı. Rahmân'ın yaratmasında bir aykırılık, uygunsuzluk görmezsin. Gözünü döndür de bak, bir bozukluk görüyor musun?
Günün Hadisi
Kalbinde zerre miktarı iman bulunan kimse ateşten çıkacaktır."
Günün Sözü
Dost; acı söyleyen değildir. Acıyı tatlı söyleyebilendir.
Mevlana
Günün Duası
Allahım bugün kusur ve ayıplarımızı ört
Bunları biliyor muyuz?
Hicr-i Kâbe Nedir?
Kâ'be'nin kuzey-batı duvarı ile Hatim arasındaki boşluğa denir. Buraya Hatîra ve Hicr-i İsmail de denir. Burada namaz kılıp dua edilir, fakat kıble olarak buraya karşı namaz kılınmaz. Hz. İbrâhim ile oğlu İsmail'ın yaptığı Kâ'be binası bu kısmı da içine alıyordu. Yapılan tamirde bu kısım inşaat malzemesi yetmediği için Kâ'be dışında bırakılmıştır. Bu boşluk Hatîm adı verilen yarım daire şeklinde bir duvar ile çevrilidir. Tavaf bu duvarın dışından yapılır.
Günün Nüktesi
Her adımda Salat
Süfyân es-Sevri anlatıyor:
Bir gün, çölde ilerlerken bir genç gördüm, her adımında Peygamber Efendimize salât getirmeden öbür adımını atmıyor. Ona seslenerek dedim ki, "Ey genç! sen bütün diğer zikirleri bıraktın da sadece salât getiriyorsun, acaba bunun bir nedeni var mıdır?". Bana "Sen kimsin?" dedi. "Ben Süfyan es-sevri" dedim. Dedi ki, "Vallahi eğer buralara yabancı biri olmasaydın, sana halimi anlatmaz, sırrımı açmazdım." Sonra devam etti, "Ben babamla birlikte Hacca gitmek üzere yolculuğa çıkmıştım, taki bir yerde baban hastalanınca ben de onu tedavi etmek istedim.
Ben onu tedavi ederken babam öldü ve yüzü siyah kesildi. Ben de onun yüzünü bir izâr ile kapattım ve yorgunluktan uyuyakaldım. Rüyada, daha önce onun kadar güzel yüzlüsünü, onun kadar güzel kokanını ve onun kadar temiz elbiseli birini görmediğim bir adam gördüm.
Babama doğru yaklaştı ve babamın yüzünü açıp eliyle meshetti. Meshettikten sonra babamın yüzü tekrar beyaz haline geri döndü. Ve o şahıs geri gidecekken onu elbisesinden tuttum ve "Kimsin, Allahın rahmeti üzerine olsun. Allah, senin hürmetine babama rahmet etti." dedi ki "Beni tanımadın mı? Ben Abdullah'ın oğlu Muhammed. Ben Kur'an'ın sahibiyim. Baban ise çok günaha düşerdi, ancak bana çok salât getirirdi. Ölüm anında da benimle istiğase etti (yardım diledi). Ve ben de bana çokça salât getirenlerin yardımcısıyım." Ve uyandım, babamın yüzünü açtım eski beyaz haline dönmüş.