2

Türbe ve yatırlar hasta insana şifa verir mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 09.01.2015 07:30
  • Güncelleme Tarihi :

Türbe ve ziyaretler neticede birer mezarlıktır. Mezarlıkları da ziyaret etmek dinen caiz olan ve Peygamberimizin tavsiye ettiği bir husustur. Türbeleri ziyaret etmek, orada dua etmek ya da Kur’an-ı Kerim okumak dinen caiz olan bir davranıştır. Ancak türbelerden şifa beklemek dinen uygun değildir. Çünkü şifayı Allah verir.

Fakat efendimizin tavsiyesi bidatten hurafeden uzak bir ziyarettir. Buna göre mezarlıkları ya da türbeleri ziyaret etmek caizdir. Burada dua etmek, Kur’an okumak caizdir. Ancak bu mezarda ya ad türbede yatandan şifa beklemek uygun değildir. Ancak dua ederken ya da şifa dilerken orada yatan zatın hürmetine, yüzü suyu hürmetine diyerek Allah’tan şifa dilenebilir.

Gayrimüslimlerin cenaze törenlerine katılmakta sakınca var mıdır?

 Müslüman bir kimse gayrimüslimin cenaze törenine katılabilir. Ancak, böyle bir merasime katılan kişinin, diğer dinlere ait dua, ve benzeri dini ayin ve ritüellerin icrasına katılması ve gayrimüslim ölüler için rahmet dilemesi caiz değildir.

 Buna göre taziye ve teselli etmek gibi insani amaçlarla gayrimüslim kimselerin cenaze törenlerine katılmakta bir sakınca yoktur.

 Vakit girmeden kılınan namaz tekrar kılınmalı mıdır?

 Namaz kılmada esas olan ezanın okunması değil namaz vaktinin girmiş olmasıdır. Yani bir namaz vakti girmişse ezan okunmamış olsa dahi o namaz kılınabilir.

 Aynı şekilde bir namaz vakti girmemişse ezan okunsa dahi kılınmaz. Mesela hoca yanlışlıkla sabah namazı vakti girdi diye ezan okursa ve vakit girmemişse velev ki ezan okunmuş olsa dahi namaz kılınmaz kılınsa da geçersizdir. Çünkü vakit girmemiştir.

 Aynı şekilde namaz vakti girmişse ama gerek elektrik olmayışından, gerekse imamın herhangi bir maruzatından dolayı ezan okunmamışsa bile namaz vakti girmiştir.  Kişi namazını kılabilir

 Meyve ve sebzeyi ağaçta satmak caiz midir?

İslam âlimleri, Hz. Peygamber’in, meyvesi olgunlaşıncaya kadar hurmanın, danesi beyazlaşıp afetten emin oluncaya kadar da ekin satışını yasaklamasını gerekçe göstererek henüz olgunlaşmamış, kendisinden insan yiyeceği veya yem olarak yararlanılacak durumda olmayan sebze ve meyvelerin satışını caiz görmemişlerdir.

Buna göre ağaçta olan ama daha olgunlaşmamış meyve ve sebzeyi satmak caiz değildir.

Bayılma abdesti bozar mı?

Abdesti bozan hususlardan birisi de kişinin bayılmasıdır. Çünkü kişinin aklı bayılma ile birlikte izale olmaktadır. Akıl izale olunca hali ile abdestte bozulmuş olmaktadır.

Buna göre az ya da çok süre bayılmak,  sara nöbeti tutmak gibi aklın algılama gücünü gideren şeylerle abdest bozulur.

 Günün Ayeti

 İnsanların çoğu şükretmezler.

 Neml 73.

 Günün Hadisi

 Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir: Mazlumun duası, yolcunun duası ve babanın evladına duası."

 (İbn Mâce, “Dua”, 11)

 Günün Sözü

 Sevindiremiyorsan, hiç olmazsa üzme!

 Yahya bin Muâz-ı Râz

Günün Duası

 Allah’ım bize dermansız dert, karşılıksız borç, imansız ölüm nasip etme

 Bunları biliyor muyuz?

 Şükür Secdesi Nedir?

 Şükür secdesi, bir nimete kavuşulması veya bir musibet geçirilmesi sebebiyle yapılan secdeye denir. Şükür secdesi şu şekilde yapılır: Abdest alınır, kıbleye dönülür, tekbir alınır ve secdeye gidilir, secdede üç defa "sübhâne Rabbiye'l'a'lâ" denir, sonra Allahü ekber denir ve ayağa kalkılır

Günün Nüktesi

 Kalbim Katılaştı…

 Sahabelerden biri Peygamber Efendimiz’in yanına gelip:

 “Ya Rasulallah” dedi. “Kalbim katılaştı.

  Ne duygulanabiliyor, ne de ağlayabiliyorum. Tavsiyeniz nedir?”

 Efendimiz:

 “Bir yetimin başını okşa.”

 “İçinde bir şeylerin kımıldadığını hissedeceksin.” Buyurdular.

Türbe ve yatırlar hasta insana şifa verir mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık