Üç aylarda oruç tutarken unutarak yemek içmek orucu bozar mı?


  • Oluşturulma Tarihi : 13.01.2024 08:23
  • Güncelleme Tarihi : 13.01.2024 08:23

Bilerek yemek içmek ve oruca aykırı olan işleri yapmak orucu bozar. Ancak unutarak bir şey yemek, içmek orucu bozmaz. Bu hususta farz, vacip, nafile oruçlar arasında bir fark yoktur. Çünkü unutma ve yanılma ile yapılan işler bağışlanmıştır. Ama kişi oruçlu olduğunu hatırladığı anda veya “Sen oruçlusun” denildiği halde, hiç aldırış etmeden yemesine devam ederse orucu bozulur. Buna göre üç aylarda veya kandillerde oruç tutarken unutarak yemek yemek ya da bir şey içmek oruca zarar vermez.

Edilen yemini bozmak caiz mi?

Gereksiz yere yemin etmek ve onu alışkanlık haline getirmek doğru bir iş değildir. Müslüman yemin etmeye ihtiyaç duymayacak şekilde sözüne güvenilen ve çevresi tarafından böyle bilinen bir kimse olmayı gaye edinmelidir. Yerine getirilmesi mümkün ve mubah olan bir şeyi, ileride yapacağına veya yapmayacağına yemin eden kişi, bu yeminini yerine getirmelidir. Yeminin yerine getirilmemesi halinde, keffaret ödenmesi gerekir. Yeminin keffareti ise, on fakiri doyurmak veya giydirmek ya da köle azat etmektir. Buna gücü yetmeyen kimse üç gün peş peşe oruç tutar. Yüce Allah, “Allah sizi kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yeminlerinizden dolayı değil, fakat kalplerinizin kastettiği yeminlerden dolay sorumlu tutar. Yeminin keffareti, ailenize yedirdiğinizin ortalamasından on fakiri yedirmek yahut giydirmek ya da bir köle azat etmektir. Bulamayan üç gün oruç tutmalıdır; yemininizin keffareti budur. Yemin ettiğinizde yeminlerinizi tutun. Şükredesiniz diye Allah size böylece ayetlerini açıklıyor.” buyurmaktadır (Maide 5/89). Farz veya vacip olan bir şeyi yapmamaya ya da haram ve günah olan bir şeyi yapmaya yemin eden kişinin, bu yeminini yerine getirmeyip yemini bozması gerekir. Yemini bozduktan sonra da keffaret vermesi gerekir.

Adağın kesilme yerini değiştirmek caiz mi?

Adak, kişinin bir ibadeti yapacağına dair Allah’a söz vererek üzerine borç kılması anlamına geldiğinden, bu borçtan kurtulması için adağını yerine getirmesi gerekir. Bundan dolayı kurban keseceğine dair adakta bulunan kişi, ancak kurban kesmek suretiyle adağını yerine getirmiş olur. Ancak adağı adadığı yerde kesmek zorunda değildir. Yani adakta yer bağlayıcı değildir. İster bu adağını söylediği yerde keser, isterse evinde, dilerse başka bir yerde keser hepsi de caiz ve geçerlidir. Ancak illaki mutmain olmak istiyorsa adadığı yerde keser.

Günün Ayeti

Kıyametin kopacağı günde, suçlular hayal kırıklığı içinde ümitsizliğe düşeceklerdir. Rum, 30/12.

Günün Hadisi

Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gecesi. (Beyhaki, Sünen, “Şuabül-İman”, 3/342.)

Günün Sözü

Dünyada kalacağın kadar dünyan için, ahirette kalacağın kadar da ahiretin için çalış. Süfyan Sevri

Günün Duası

Allah’ım üç ayları bize, ailemize, ülkemize ve de ümmeti İslam’a hayırlara vesile eyle.

Bunları Biliyor Muyuz?

Beyne’l-Havfi Ve’r-Reca Nedir?

İnsanın korku ile ümit arasında olmasını ifade eden bir deyimdir. Nitekim Kur-an’da insanın Allah’ın azabından korkması ve rahmetinden de ümit var olması istenmiştir.

Günün Nüktesi

Kalp ve Günah...

Ebu Hureyre’den nakledildiğine göre Resulullah şöyle buyurmuştur: “Kul bir günah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta oluşur. Bundan vazgeçip tövbe ve istiğfar ettiği zaman kalbi parlar. Günahtan dönmez ve bunu yapmaya devam ederse siyah nokta artırılır ve sonunda tüm kalbini kaplar.” (Tirmizi, “Tefsiru’l-Kur’an”, 83.)

Üç aylarda oruç tutarken unutarak yemek içmek orucu bozar mı?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık