Sayfa Yükleniyor...
İman inanılması gereken hususlar açısından artmaz ve eksilmez. Bir kimse, iman esaslarının tümünü kabul edip de, bir ya da birkaçına inanmazsa, iman etmiş sayılmaz. Bu durumda, iman gerçekleşmediğinden, artması ve eksilmesi söz konusu değildir. Ancak güçlü ve zayıf olmak açısından farklılık gösterir; kiminin imanı kuvvetli, kiminin zayıftır.
İmanda bu çeşit farklılığın bulunduğuna Kur'an-ı Kerim'de işaret edilmiştir: Herhangi bir sure indirildiğinde, içlerinden (alaylı bir şekilde) 'bu hanginizin imanını artırdı?' diyenler olur. İman etmiş olanlara gelince, inen sure onların imanını artırmıştır. (Tevbe 9/124); O, inananların imanlarını kat kat artırmaları için kalplerine huzur ve güven indirendir. (Fetih 48/4); Allah'ın ayetleri kendilerine okunduğu zaman (bu) onların (mü'minlerin) imanlarını artırır. (Enfal 8/2)
Buna göre kişi günah işleye işleye imanını zayıflatmaktadır. Aynı şekilde kişi hayır işleye işleye ibadet ede ede de imanı artar.
Ezan ve kamet arasında yapılan duanın kabul olduğu doğru mudur?
Dua her zaman kabul olma durumu vardır. Ancak bazı özel vakitlerde yapılan duaların kabul görüp reddedilmeyeceğine ilişkin hadis-i şerifler vardır. Ezan okunurken, ezanla kamet arasında ve kamet getirildiğinde yapılacak dualar da bu kabildendir.
Bu konuda Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: Ezan okunduğunda sema kapıları açılır ve yapılan dualar kabul olur. Kamet getirildiğinde dua reddedilmez.
Bir başka hadis-i şerifte Hz. Peygamber: Ezanla kamet arasında yapılan dua reddedilmez. buyurdu. Bunun üzerine sahabe; Ey Allahın elçisi! Ne dua edelim? diye sordular. Hz. Peygamber: Allahtan dünya ve ahirette afiyet/sağlık dileyiniz. Buyurdu.
Dolayısıyla her vakitte duanın kabul olması söz konusu olduğu gibi aynı şekilde ezan ve kamet arasında yapılan dua kabul edilir.
Dövme ile kılınan namazı kaza etmek gerekir mi?
Gerek ele, gerekse yüze olsun dövme yaptırmak, birtakım çizgilerle süslenmek caiz değildir. Rasûlullah Efendimiz, bedenin herhangi bir yerine böyle süslemelerle dövme yapmayı menetmiştir.
Değil insan bedenine, hayvanların dahi yüzlerine, hatta sırtlarına ve arkalarına böyle dövme yapmayı uygun bulmadığını ashabına haber vermiş, yapanları da azarlamıştır.
Buharî deki bir hadîste, dövme yapan ve yaptırana Allah lânet ettiği haber verilmektedir. Onun için her Müslümanın bu davranıştan uzak durması gerekir.
Ancak yine de dövme yapılmış ise ve bu dövme deriye suyun temasını engelleyen tabaka oluşturan cinsten değilse bu dövmenin namaza abdeste ve gusle bir engelliği söz konusu değildir. Ancak dövme yaptırdığı için kişi günaha düşmüş olur. Fakat dövme ile kılınan namaz dinen sahih ve geçerlidir.
Kılınan namaz geçerli olunca bu namazı tekrar ayrıca kaza etmek gerekmez.
Günün Ayeti
Her kim iyilik yaparsa kendine iyilik yapmış olur
Günün Hadisi
Bir hastayı ziyaret ettiğinde, ondan senin için dua etmesini iste. Zira onun duası, meleklerin duası gibidir."
Günün Sözü
Asıl yetimler anadan, babadan değil; ilim ve ahlâktan yoksun olanlardır.
Günün Duası
Ya rabbi bugün beni kul hakkından uzak eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Temkin vakti nedir?
Güneşin doğuş, batış vakti ile namaz vakitlerinin hesaplanmasında, vakitlere eklenen veya çıkarılan zamanı ifade etmektedir.
Günün Nüktesi
Kim Öğrenmek İster
Ebu Hureyre rivayet ediyor, Resulullah dedi ki:
Şu kelimeleri onlarla amel etmek ve onlarla amel edecek olana öğretmek için benden kim öğrenmek ister.
Bunun üzerine : Ben ya Resulullah! dedim. Resulü Ekrem elimden tutarak beş şeyi saydı ve buyurdu ki:
- Haramdan sakın! İnsanların en çok ibadet edeni olursun.
-Allahın sana ayırdığına razı ol! İnsanların en zengini olursun.
-Komşuna iyilik et! Gerçek mümin olursun.
-Kendin için istediğini insanlar için de iste. Hakiki Müslüman olursun.
-Çok gülme! Çünkü fazla gülmek kalbi öldürür.