Yerine getirilmesi mümkün ve mubah olan bir şeyi, ileride yapacağına veya yapmayacağına yemin eden kişi, bu yeminini yerine getirmelidir. Yeminin yerine getirilmemesi halinde, kefaret ödenmesi gerekir. Yeminin kefareti ise, on fakiri doyurmak veya giydirmek ya da köle azat etmektir. Buna gücü yetmeyen kimse üç gün peş peşe oruç tutar. Yüce Allah, “Allah sizi kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yeminlerinizden dolayı değil, fakat kalplerinizin kastettiği yeminlerden dolay sorumlu tutar. Yeminin kefareti, ailenize yedirdiğinizin ortalamasından on fakiri yedirmek yahut giydirmek ya da bir köle azat etmektir. Bulamayan üç gün oruç tutmalıdır; yemininizin kefareti budur. Yemin ettiğinizde yeminlerinizi tutun. Şükredesiniz diye Allah size böylece ayetlerini açıklıyor.” buyurmaktadır (Mâide 5/89). Farz veya vacip olan bir şeyi yapmamaya; haram ve günah olan bir şeyi yapmaya yemin eden kişinin, bu yeminini yerine getirmeyip kefaret vermesi gerekir.
BİR MAAŞ ALMAK İÇİN RESMİYETTE BOŞANAN KİŞİLERİN BOŞANMASI DİNEN DE GEÇERLİ SAYILIR MI?
Evlilik gibi, yuva kurmanın ve neslin devamını sağlayan kutsal bir akdin basit çıkarlara alet edilmesi dinen doğru olmayan bir davranıştır. Maddî bir menfaat elde etmek için veya işçi olabilmek için anlaşmalı olarak mahkemeye başvurup formaliteden hanımı boşamak dinen geçerli olan bir boşamadır. Dolayısıyla boşanmanın formalitesi, oyunu olmaz. Kişi kendi isteği ile mahkemeye başvurmakta ve hâkimden kendilerini boşamasını istemektedir. Durum bu olunca mahkeme bu eşleri boşadığında boşama meydana gelir. Buna göre evlilik ciddi bir müessesedir ve bu müesseseyi her daim muhafaza etmek gerekir. Bu tarz şeyler nikaha zarar verir, nikahın düşmesine sebep olur. Ayrıca böyle bir yol ile elde edilen maaş da aldatma ile elde edildiği için kul hakkıdır. Sakınmak gerekir.
GÜNÜN AYETİ
Kim ahiret kazancını isterse onun bu kazancını arttırırız; kim dünya kazancını tercih ederse ona da bundan veririz; ama onun ahirette hiçbir nasibi olmaz. Şûrâ, 42/19.
GÜNÜN HADİSİ
“Sizden biriniz bir meclise vardığında selâm versin.” (Ebû Dâvûd, “Edeb,” 139.)
GÜNÜN SÖZÜ
Acele şeytan hilesidir sabır ve tedbir Allah lütfüdür. Hz. Mevlana
GÜNÜN DUASI
Allah’ım, bugün insanların yüzünü güldürmeyi, senin rızanı kazanmayı nasip eyle
BUNLARI BİLİYOR MUYUZ?
Hadîs-i Cibrîl Nedir?
Hz. Peygamber ashabı (arkadaşları) ile otururlarken, Cebrail’in insan suretinde gelip; İslâm’ı, îmânı ve ihsânı sorduğunda Resulullah’ın verdiği cevapları bildiren hadîs-i şerîf demek.
GÜNÜN NÜKTESİ
Ümidim var…
Hz. Peygamber, ölmek üzere olan bir gencin yanına girmişti.
Hemen sordu: “Kendini nasıl buluyorsun?”
“Ey Allah’ın Resulü, Allah’tan ümidim var, ancak günahlarımdan korkuyorum” diye cevap verdi. Hz. Peygamber, ona şöyle cevap verdi: “Bu durumda olan bir kulun kalbinde (ümit ve korku) birleşti mi Allah o kulun Ümit ettiği şeyi mutlaka verir ve korktuğu şeyden de onu emin kılar.” (Tirmizi, Cenaiz 11)