Kur’an-ı Kerim’de denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmektedir. Nitekim yüce mevla Kur’an’ında mealen şöyle buyurmuştur: “Deniz avı yapmak ve onu yemek size helal kılındı.” (Maide, 5/96) Hazret-i Peygamber de “onun suyu temiz, ölüsü helaldir.” buyurmuştur.
İslam fıkıhçıları bu nasslara dayanarak bütün balık türlerini yemeği caiz görmüşlerdir. Bu konuda görüş birliği olmakla beraber balık türleri dışında kalan midye, kalamar, yengeç, karides gibi deniz ürünlerini yemek hususunda ihtilaf etmişlerdir.
Hanefi mezhebi fıkıhçılarına göre kalamar, yengeç, karides yemek haramdır. Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre ise bu deniz ürünlerini yemek helaldir.
Namaz esnasında giysimizde insan resmi varsa kılınan namaz geçerli olur mu?
Resimli elbise ile namaz kılmak mekruh olmakla beraber kılınan namaz geçerlidir. Aynı şekilde insan veya hayvan resmi bulunan yaygının üzerinde kılınan namaz geçerlidir.
Yine namaz kılan kişinin sağında solunda ya da arkasında resim varsa kıldığı namaz geçerlidir. Ancak imkan varsa resmin olmadığı mekanda kılmak dikkatin dağılmaması için daha evladır.
Mehri düğünden sonra vermek şartı ile nikah kıymak caiz mi?
Bir evlilikte mehrin verilmesi, peşin olabileceği gibi aynı şekilde konuşulması ve kadının kabul etmesi halinde sonra da verilebilir. Evlenen erkek evleneceği kadına mehri peşin olarak verebilir; buna İslam fıkhında muaccel (peşin) mehir denir. Koca aynı şekilde peşin hiçbir şey vermeyip borçlanabilir, fıkıhta buna da müeccel (ertelenmiş) mehir adı verilir.
Mehrin bir kısmının peşin, bir kısmının ertelenmiş, borçlanılmış olması da mümkündür. Mehir para ve eşya olabileceği gibi ziynet eşyası da olabilir.
Dolayısıyla nikahı kıyarken kadın kabul ederse Mehri nikahtan sonra verme de dini sakınca yoktur. Bu şekilde de kıyılan nikah geçerlidir.
Ayakkabı ile cenaze namazı kılmak caiz mi?
Bütün namazlarda olduğu gibi cenaze namazında da namaza mani olan pisliklerden temizlik (necasetten taharet) şarttır. Dolayısıyla cenaze namazı kılacak kimsenin ayakkabılarında namaza engel bir pislik yoksa namazını ayakkabıları ile kılmasında dinen bir sakınca bulunmamaktadır.
İnsanların “yaratmak” sözünü kullanmaları caiz mi?
İnsanların kullandığı yaratma sözü Allah’ın yaratmasından farklı anlamda kullanılmaktadır. Futbolda pozisyon yarattı, sanatta güzel bir eser yarattı… gibi sözler buna örnektir.
İnsanlar burada ki yaratma kelimesini yoktan var etme anlamında değil de var olana yeniden şekil verme anlamında kullanmaktadır. Bu anlamda kullanıldığı için ve Allah’ın yoktan var etme anlamında ki yaratması şeklinde kullanılmadığından yarattı sözünü kullanmada bir sakınca yoktur. Ama kullanılmasa daha iyi olur.
Günün Ayeti
“Sizi emziren analarınız, sütkardeşleriniz size haram kılındı.”
(Nisa, 4/23)
Günün Hadisi
“Söz taşıyanlar (cezalarını çekmeden ya da affedilmedikçe) cennete giremezler.”
Müslim, “Îmân”, 168.
Günün Sözü
Günah ve dünya sevgisiyle hastalanan kalplerinizi, dünyadan soğuyarak ve günahları terk ederek tedavi ediniz.
Ahmed bin Ebü’l-Havârî
Günün Duası
Ya rabbi bugün beni günah işlemekten koru.
Bunları biliyor muyuz?
Ehl-i Keşf Nedir?
His ve akılla anlaşılamayan şeylerin, kalbine doğduğu veli zatlar.
Günün Nüktesi
İlk Mescid…
Ebu Zer diyor ki, “Resulullah Efendimize;
“yeryüzünde inşa edilen ilk mescidin hangisi olduğunu sordum,
“ Mescid-i Haram” diye cevap buyurdu.
“Sonra hangisi?” diye sordum,
“Mescid-i Aksa” diye cevap buyurdu.
Ben,
“İkisi arasındaki süre ne kadardır?” diye sordum.
Şöyle cevap verdi: “Kırk yıl”
Sonra da Hz. Peygamber,
“Ey Ebu Zer! Bütün yeryüzü senin için mescittir. Nerede namaz vaktine girersen orada namazını kıl. Namazın fazileti, vaktinde kılınmasındadır,” buyurdu.”
Buhari, “Enbiya”, 40.