Kur’an-ı Kerim’de denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmektedir. Nitekim yüce mevla Kur’an’ında mealen şöyle buyurmuştur: "Deniz avı yapmak ve onu yemek size helal kılındı." (Maide, 5/96) Hazret-i Peygamber de "onun suyu temiz, ölüsü helaldir." buyurmuştur.
İslam fıkıhçıları bu nasslara dayanarak bütün balık türlerini yemeği caiz görmüşlerdir. Bu konuda görüş birliği olmakla beraber balık türleri dışında kalan midye, kalamar, yengeç, karides gibi deniz ürünlerini yemek hususunda ihtilaf etmişlerdir.
Hanefi mezhebi fıkıhçılarına göre kalamar, yengeç, karides yemek haramdır. Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre ise bu deniz ürünlerini yemek helaldir.
Kadın kocasının adak kurbanının etinden yiyebilir mi?
Adak’ın kelime manası, herhangi bir şeyi yapmaya söz vermektir. Dinî kavram olarak adak; Allah’ın rızasını kazanmak ve O’na tazimde bulunmak için, yapılması mecbur olmayan namaz, oruç ve kurban gibi farz ve vacip ibadet cinsinden bir şeyi yapmayı nezretmek suretiyle o ibadeti kişinin kendisine vacip kılmasıdır.
Farz veya vacip ibadet cinsinden adanmış olan bir şeyi yerine getirmek vaciptir. Çünkü adak yapan kimse bu hususta Allah’a söz vermiş demektir. Bu gibi hükümlerin uygulanmasında ise, kadın ve erkek arasında fark yoktur.
Ancak adanan adak kesildiği vakit bu adaktan bazı kimseler yiyemezler. Bunlardan birisi de karı kocadır. Şayet koca adak kurbanı kesecek olursa hanımı bu adağın etinden yiyemez. Aynı şekilde kadı adak kestiğinde bu adağın etinden kocası yiyemez.
Bir abdestle birden fazla vakit namazı kılmanın bir sakıncası var mı?
Abdest, namazın ön şartıdır. Abdest bozulmadığı müddetçe onunla kılınacak namaz konusunda herhangi bir sayı sınırlaması yoktur. Çünkü abdestin eskisi yenisi olmaz. Abdest var olduğu sürece bütün namaz çeşitleri farzı, sünneti, nafilesi, kazası, teravihi fark etmeksizin bu abdestle kılınabilir.
Yani kişi ne kadar abdestli kalabilirse o kadar o abdestle namaz kılabilir.
Gözleri görmeyen kimsenin imamlık yapması caiz mi?
Cemaatle namaz kılmak erkekler için sünnet-i müekkededir. İslam fıkıhçılarına göre Cemaatle kılınan namaz, münferit olarak kılınan namazdan yirmi yedi derece efdaldir. Cemaatle namaz kılabilmek için de bir imam gereklidir. İmamlık yapacak kişilerde şu şartlar aranır:
1. Müslüman olması,
2. Akıllı olması,
3. Buluğ çağına ermiş olması,
4. Erkek olması,
5. Namaz sahih olacak ölçüde Kur’an-ı Kerim’i okuyabilmesi,
6. Kekemelik, pepelik, abdest tutamamak gibi, imamlığa engel bir özrünün bulunmaması. Bu nitelikleri taşıyan, her Müslüman’ın arkasında, namaz kılmak caizdir.
Buna göre gözleri görmeyen kimsenin imamlık yapması caizdir. Ve kıldırdığı namaz da geçerlidir.
Günün Ayeti
Sakın bu dünya hayatı sizi aldatmasın.
Fatır, 35/5
Günün Hadisi
“Yalandan sakının, çünkü yalanla günah yan yanadır ve ikisi de insanı cehenneme götürür” Müslim, “Birr”, 103.
Günün Sözü
Ayağına taş bile deyse kalbini yokla.
Günün Duası
Ey kalpleri hâlden hâle çeviren Allah’ım, kalbimi dinin üzere sabit kıl.
Tirmizi, “De’avât”, 124.
Bunları biliyor muyuz?
Ehl-i Keşf Nedir?
His ve akılla anlaşılamayan şeylerin, kalbine doğduğu veli zatlar.
Günün Nüktesi
İlk Mescid…
Ebu Zer diyor ki, “Resulullah Efendimize;
“yeryüzünde inşa edilen ilk mescidin hangisi olduğunu sordum,
“ Mescid-i Haram” diye cevap buyurdu.
“Sonra hangisi?” diye sordum,
“Mescid-i Aksa” diye cevap buyurdu.
Ben,
“ İkisi arasındaki süre ne kadardır?” diye sordum.
Şöyle cevap verdi: “Kırk yıl”
Sonra da Hz. Peygamber,
“Ey Ebu Zer! Bütün yeryüzü senin için mescittir. Nerede namaz vaktine girersen orada namazını kıl. Namazın fazileti, vaktinde kılınmasındadır,” buyurdu.”
Buhari, “Enbiya”, 40.