Sayfa Yükleniyor...
Bilinen şekliyle yılbaşı kutlaması Hz. İsa’nın doğumu ile ilgili kutlanmaktadır. Bu kutlama Hristiyan kültüründen gelmektedir. Bu kutlamaya İslami açıdan iki şekilde bakılabilir. Birincisi ve bilinen şekliyle bu geceyi içkili, kumarlı geçirmektir ki İslam dini içkiyi de kumarı da haram kılmıştır. İkincisi ise bir Peygamberin doğum gününü kutlama bilinciyle hareket ederek onun şanına yakışır bir biçimde geçirmektir ki bu geceyi Kur’an okuyarak, Allah’ı zikredip ibadet ederek, tövbe ve istiğfarda bulunarak geçirmede dini bir sakınca yoktur. Olmadığı gibi bilakis böyle bir davranışın sevabı vardır. Onun için her Müslüman’ın bu geceyi gaflet ve dalalet içinde değil, nefsini hesaba çekerek bir yılın ve de bütün ömrünün muhasebesini yaparak Allah’a bir şükür ifadesi ile ibadet ve taat içinde geçirmesi gerekir.
Öncelikle şunu bilmemiz gerekir ki yılbaşını gayr-i meşru bir şekilde kutlayıp ibadetten uzaklaşıp harama sebebiyet vermek İslam’ın öngördüğü ve razı olduğu bir davranış değildir. İslam değil bir yılın sonunda hayat muhasebesini yapmayı her gün, her saat, hatta her an kişinin kendini hesaba çekmesini istemektedir. Dolayısıyla böyle bir günde bir yılın hayır ve şer açısından muhasebesi yapılmalıdır. Bunun yanın da yeni bir yıla girerken geçmiş yılların bir şükran ifadesi olarak Allah’a dua ve ibadet etmemiz ve yeni yılın bizim için hayırlar getirmesi adına iyi dilek ve temennilerde bulunmak yerinde bir davranış olur. Ayrıca bu gece de gayr-ı meşru davranışlardan uzak durmamız gerektiği gibi israfa sebebiyet verecek fuzuli yeme ve içmeden ve doğaya zarar verecek fiillerden de kaçınmamız gerekir. Bu bağlamda yılbaşı eğlencesi için kesilen çam ağaçları hem doğaya zarar, hem de israf ve boşa bir kesim olduğu için ayrıca uygun olmayacak bir işte kullanılacak olduğundan dinen uygun değildir. Bundan dolayı her Müslümanın bu yanlış davranıştan uzak durması gerekir.
Milli piyango, bir şans ve kumar oyunu olduğundan, ister akaryakıt istasyonları, marketler… alışveriş karşılığında bedava olarak müşterisine versin, isterse iki arkadaş birbirine hediye etsin, isterse kişi bizzat para vererek bileti satın alsın fark etmeksizin ki hepsi haramdır. Buna göre kişinin bileti bizzat alması ya da hediye olarak kabul etmesi arasında fark yoktur. Her ikisi de haramdır.
Ahiret gününde size verilen nimetlerden muhakkak ki hesaba çekileceksiniz.
Tekâsur, 102/8.
Size iyilik yapana siz de iyilik yapınız.
Ebû Dâvûd, “Zekât”, 38.
Günün Sözü
En iyi eğitimli kişi, yaşadığı hayatı en iyi anlayandır.
Hellen Keller
Günün Duası
Allah’ım yılın bu son günlerini hayırla ve tövbe ile geçirmemizi nasip eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Havz-ı Kevser nedir?
Ahiret yurdunda bulunan, Müslümanların cennete girmeden önce içecekleri ve Allah tarafından Peygamber efendimize verilmiş olan havuzun adıdır.
Günün Nüktesi
Allah’ın Kulunu Sevmesi…
Ebû Hüreyre’den rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu:
Allah bir kulu sevdiği zaman Cebrâil’e:
“Allah filanı seviyor, onu sen de sev!” diye emreder.
Cebrâil de o kulu sever, sonra gök halkına:
– Allah filanı gerçekten seviyor; onu siz de seviniz! diye hitâbeder.
Göktekiler de o kimseyi severler.
Sonra da yeryüzündekilerin gönlünde o kimseye karşı bir sevgi uyanır.
Allah Teâlâ bir kula buğzettiği zaman da Cebrâil’e:
– “Ben, filanı sevmiyorum, onu sen de sevme!” diye emreder. Cebrâil de onu sevmez. Sonra Cebrâil gök halkına:
– Allah filan kişiyi sevmiyor, onu siz de sevmeyin, der. Göktekiler de o kimseyi sevmezler. Sonra da yeryüzündekilerde o kimseye karşı bir kin ve nefret uyanır.
Buhârî, “Bedü’l-halk”, 6.