2

Yumurtalık nakli yaparak çocuk sahibi olmak caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 03.06.2014 07:01
  • Güncelleme Tarihi :
Yumurtalık nakli yaparak çocuk sahibi olmak caiz mi?

Çocuk sahibi olmak her aile için çok önemlidir. Ancak dünya hayatında çok çeşitli imtihanlarla karşılaşabilmekteyiz. Bu imtihanlardan biri de çocuk sahibi olamamaktır.

      Bu hususta yanlış yollara, haram olan uğraşlara girmek ise doğru bir davranış şekli değildir. Çocukların insana verilmesi –ister erkek isterse kız olsun- veya bir insanın çocuğunun olmaması tamamen Yaratanın bir dileğidir.

      Yüce Rabbimiz bu hususu Kur’an-ı Kerim’de mealen şöyle bildirmektedir. “Göklerin ve yerin mülkü (hükümranlığı) Allah'ındır. O, dilediğini yaratır. Dilediğine kız çocukları, dilediğine erkek çocukları verir. Yahut o çocukları erkekler, dişiler olmak üzere çift verir, dilediği kimseyi de kısır yapar. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilendir, hakkıyla gücü yetendir.” (Şura Suresi, 49-50. ayetler)

    Yumurtalık nakli size ait olmayan bir üreme organının size aktarılmasıdır. Bu durumda ise doğacak olan çocuk yine size ait bir çocuk olmayacaktır. Yani sizin kocanızın spermi ile başka bir kadından alınan yumurtanın döllenmesi sonucu bir çocuk elde edilmiş olacak ki, bu durumda sadece siz taşıyıcı olacaksınız. Onu taşımış olmanız ise çocuğun size ait olduğu anlamına gelmez.

      Buna göre yumurtalık nakli yaparak çocuk sahibi olmak dinen caiz değildir.

Tövbe etmekle her günah bağışlanır mı?

      İslam dini, inanç, ibadet ve muamelat olmak üzere üç kısımdan oluşur. İnanç kısmını inkar etmek yani imanının altı esasından birini Allah’ı, Peygamberi… inkar etmek küfürdür dinden çıkmadır. Diğer konularda haddi aşmak ise günahtır. İçki içmek, namaz kılmamak, yalan söylemek… gibi.

     Kişi kafir olmadıkça günah işlemekle dinden çıkmaz. Küfür dışında günah işleyen kişi, ne kafir ne de münafık olur, imandan çıkmaz. Ama günahkar olur. İşlediği günahın büyüğüne göre de asi olur.  Bu anlamda ibadet ve muamelat kısmında işlenen günah insanı kafir yapmaz günah işlendiğinde tövbe etmek gerekir. Tövbe edildiğinde de günahın işlenmemiş gibi affedileceğine inanırız.  Çünkü Allah, Kur’an-ı Kerim’de günah işleyenleri  "Ey iman edenler, samimi bir tövbe ile Allah'a dönün" (Tahrim, 66/8)  hitabı ile tövbeye ve halis bir pişmanlığa çağırmaktadır.

      İmanlı olmak kaydı ile işlenen günah tövbe edilmekle silinir ama dinden çıkmayı gerektiren bir fiil işlenmişse yani Allah, Peygamber, Ahiret, Kader… inkar edilmişse bunun tövbesi öncelikle tekrar imana ve İslam dönmek için iki şahadeti getirmektir. Ondan sonra tövbe ve istiğfar etmektir.

      Var olan kul hakkını affettirmek için de tövbe etmek yetmez. Çünkü tövbe etmekle kul hakkının sorumluluğundan kurtulmaz. Bunun için de hak sahibinin hakkını ödemek ve helalleşmek gerekir.

Çocuklarımıza Muhammed ismi yerine Mehmet ismini koymak caiz mi?

   Muhammed ismi Hz. Peygamberin dört isminden biridir. Peygamber efendimizin bilinen ve en çok kullanılan ismidir ki Kur’an-ı Kerim’de de geçmektedir. Dolayısıyla Muhammed ismini çocuğumuza koymak yerinde ve güzel bir davranış olur. Bu ismi koyarken de illaki başına veya yanına bir isim koymak gerekmiyor. İster sadece Muhammed olarak, isterse yanına ikinci bir isim ekleyerek de konulabilir.

   Dinen hüküm bu olmakla beraber ecdat, çocuk bu ismi taşıyamaz ve de layık olmaz daha da ötesi Hz. Peygamberin ismine hakaret getirir, sövdürür diye Muhammed ismini pek çocuklara kullanmamış, bunun yerine Memet, Mehmet ismini kullanmıştır. Fatih Sultan Mehmet ismi gibi.

Günün Ayeti

Andolsun biz insanı, kuru kara çamurdan, şekillenmiş kara balçıktan yarattık. Cinleri de daha önce, zehirli ateşten yarattık

Günün Hadisi

Müslüman'ın Müslüman üzerinde beş hakkı vardır. Selâmına cevap vermek, hastasını yoklamak, cenazesinde bulunmak, davetine gitmek ve aksırıp; "Elhamdülillah" deyince; "Yerhamükellâh" diyerek cevap vermek.

Günün Sözü

Altın ateşle, kadın altınla, erkek de kadınla erir.

(PİTAGOR)

 Günün Duası

Allah’ım kalplerimizi imansız, bizi vatansız, direklerimizi bayraksız, minarelerimizi ezansız bırakma.

Bunları biliyor muyuz?

Mahrem nedir?

Genelde Allah'ın haram kıldığı, yasakladığı şeylere, özelde ise, evlenilmesi ebedî olarak haram olan kişilere denir.

Günün Nüktesi

Firavunun saltanatını yıkan çocuk

Firavun'un kâhinleri, saltanatı yıkacak çocuğun dünyaya geldiğini kendisine haber verdiler. Firavun ölmemek için öldürmek sevdasına kapıldı. O sene dünyaya gelen erkek çocuklarını, kılıçtan geçirtmeye başladı.  Cellatlar; sokak sokak, ev ev dehşet ve ölüm saçıyorlardı.

      O sena dünyaya gelen Hz. Musayı firavundan korumak isteyen Hz. Musa'nın annesi, kalbine gelen bir ilhamla oğlunu bir sandık içine koyarak Nil'in akıntısına bıraktı. Nil'in kıyısında yapılmış sarayının balkonunda, karısı Asiye ile birlikte oturmakta bulunan: Firavun, nehirden gelmekte olan sandığı yakalatıp açtırdı. Derhal, içinden çıkan küçük Hz. Musa'yı öldürtmek için emir verdiyse de Asiye buna mani olarak:

- Benim için de, senin için de bir göz bebeği! Onu öldürmeyin. Olur ki, bize faydası dokunur yahut onu evlat ediniriz, dedi. Netice itibariyle Firavun'un büyüttüğü Musa; Peygamber oldu ve Firavun'un saltanatını yıktı.

Yumurtalık nakli yaparak çocuk sahibi olmak caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık