Yurt dışında yaşayan kimse Hristiyan veya Yahudi kasabın kestiği hayvanın etini yiyebilir mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 26.10.2023 05:51
  • Güncelleme Tarihi :
Yurt dışında yaşayan kimse Hristiyan veya Yahudi kasabın kestiği hayvanın etini yiyebilir mi? yazının resmi

Bu şartlar yerine getirilmezse kesilen hayvanın eti yenmez. Fıkıhçıların kesen kişi ile ilgili ortaya koydukları şartlar şöyle ifade edilmiştir. Hayvanı kesen kimsenin akıl ve temyiz gücüne sahip, Müslüman veya ehl-i kitap (Yahudi veya Hristiyan) olması, hayvanı Allah adına kesmesi gerekir. Ayrıca hayvanı kesen kimsenin kadın veya erkek olması fark etmediği gibi baliğ olması da gerekmez. Dolayısıyla ehl-i kitabın kızlarıyla evlenmek caiz olduğu gibi bunların kestiği hayvanın da etinden yemek caizdir. Ama ehl-i kitap (Yahudi-Hristiyan) dışındaki inançtan olanların kestiği hayvanın eti İslam inancına göre yenmez.

Gusül alırken gözdeki lensi çıkarmak gerekir mi?

Gusülde ve abdestte gözün iç kısmını yıkamak farz değildir. Gusülde gözün iç kısmını yıkamak farz olmadığından lens takılıyken gusül veya abdest almada dinen bir sakınca yoktur. Bu şekilde alınan abdest ve gusül de geçerlidir.

İmsaktan hemen sonra sabah namazı kılınabilir mi?

İmsak vaktinin girmesi ile yatsı vakti çıkmış, sabah namazı vakti girmiş olur. Bu itibarla imsak vakti girince (yani Fecri sadık denilen tan yerinin ağarması olayı başlayınca) sabah namazı kılınabilir. Çünkü artık yatsının vakti başlamış başka bir namazın yani sabah namazının vakti de başlamıştır. Dolayısıyla imsak vaktinden hemen sonra sabah namazı kılınabilir.

Namazda ikinci rekatı son rekat sanarak selam veren kimsenin namazı bozulmuş olur mu?

Dört rekatlı namaz kılmakta iken, son oturuşta olduğunu zannederek dalgınlık sonucu selam veren kişi, eğer bu selamdan sonra konuşmak, yönünü kıbleden çevirmek gibi namaza aykırı bir davranışta bulunmamışsa kaldığı yerden namaza devam eder ve dördüncü rekatın sonunda sehiv secdesi yapar. Aksi takdirde bu namazı yeniden kılar.

Fiili dua ne demektir?  

Allah, dünyada meydana gelecek tüm olayları belli sebeplere bağlamıştır. Hem dünyada hem de içinde yaşanılan evrendeki her şey Allah’ın koyduğu sebep-sonuç (kanun ve kural) ilişkilerine göre şekillenir.  Arzu ettiği bir şeyin olmasını isteyen kişi, onun sebeplerini de yerine getirmek zorundadır. Çocuk sahibi olmak isteyen kişinin evlenmesi, sınavda başarılı olmak isteyen öğrencinin derslerine çalışması fiili dua sayılır. Kişi, Allah’tan istediği şeyin gerçekleşmesi için Allah’ın kendisine öğrettiği sebepleri ve kanunları elinden geldiği kadar yerine getirip tamamlar, sonucunu da Allah’tan bekler. “İnsan için ancak çalışmasının karşılığı vardır.” (Necm, 53/39) mealindeki ayette insanların çalışmaları ile alacakları sonuç arasındaki ilişkiye dikkat çekilmiş ve bu çalışmanın fiili bir dua manasına geldiğine işaret edilmiştir. Dolayısıyla kişi bir işin olmasını istiyorsa öncelikle o işin alt yapısını hazırlama, elinden geldiğince tedbirini almalıdır. Neticeyi de bu çalışmalarından sonra Allah’a havale etmeli ve ondan beklemelidir. Tabi bu fiili duasını da kavli dediğimiz sözlü duası ile de desteklemelidir.

Günün Ayeti

Kimin ömrünü uzatıyorsak, yaratılışta onu (güç ve kuvvetini alarak) tersine çeviriyoruz. Yasin, 36/68.

Günün Hadisi

Miskin ve yoksul bir iki lokma bir iki hurma diye kapı kapı dolaşan kimse değildir. Gerçek yoksul miskin ihtiyacını karşılayacak bir şeyi bulunmadığı halde mali durumu bilinmediği için kendisine sadaka verilmeyen ve kendisi de kalkıp insanlardan bir şey istemeyen kimsedir. (Buhari, “Zekat”, 25; Müslim, “Zekat”, 101)

Günün Sözü

Kişilikli olmak, kimse görmediği zaman da doğru olanı yapmaktır. J. C. Watts

Günün Duası

Allah’ım bugün malıma, evime ve de ömrüme bereket ver.

Bunları Biliyor Muyuz?

Emanet Nedir?

Bir kimseye koruması için geçici olarak verilen malın yanında, ücret, kira, ortaklık hakkı, buluntu gibi maddi haklar ile iman, ibadet gibi dini yükümlülükleri; beden ve ruh sağlığı, servet, makam ve mevki gibi imkan ve kabiliyetleri; sözleşmeleri; mesken ve aile mahremiyetine saygı, sırların saklanması gibi dini, ahlaki, sosyal ilke ve kuralları kapsamaktadır.

Günün Nüktesi

Kıyamet Ne Zaman Kopacak…

Ebu Hureyre anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam, yanındaki cemaate konuşurken, bir adam gelerek “(Ey Allah’ın Resulü!) Kıyamet ne zaman kopacak?” dedi. Aleyhissalatu vesselam konuşmasına devam etti, sözlerini bitirdiği vakit, “Sual sahibi nerede?” buyurdular. Adam, “İşte buradayım ey Allah’ın Resulü!” dedi. Aleyhissalatu vesselam, “Emanet zayi edildiği vakit kıyameti bekleyin!” buyurdular. Adam, “Emanet nasıl zayi edilir?” diye sordu. Efendimiz, “İş, ehil olmayana tevdi edildi mi kıyameti bekleyin!” buyurdular.

Yurt dışında yaşayan kimse Hristiyan veya Yahudi kasabın kestiği hayvanın etini yiyebilir mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık