Sayfa Yükleniyor...
Okullar haziran ayında tatile girdi. Öğrencilerimizin yaz tatili devam ediyor. Ancak bu günlerde ortaokulu bitiren öğrencilerimiz ile liseyi bitiren öğrencilerimiz için tatilden bahsetmek pek mümkün değil. Çünkü bu iki gruba giren öğrencilerimiz doğru tercih yapıp iyi bir okula yerleşmek için yoğun bir çaba harcamaktadırlar. Tabi çaba harcayanlar sadece öğrenciler değil; öğrenci velileri ve konu ile ilgili öğretmenlerimiz de çok yoğun bir çaba sarf etmektedirler. Hatta bu da yetmez. Öğrenciler tercihlerine son şekli vermek için tanıdıklarından ve üniversitede okuyan öğrencilerden de yardım almaya çalışmaktadırlar. Amaç en doğru tercihi yapmak.
Peki doğru tercih nedir ve nasıl yapılır? Bu soruya cevap vermeden önce tercih yapmanın önemi üzerinde durmakta fayda vardır. Tercih neden bu kadar önemlidir? İster ortaokulu bitiren bir öğrencilerimizin tercih edeceği bir lise isterse liseyi bitirmiş bir öğrencilerimizin tercih edeceği üniversite ve bölüm bazında konuyu ele aldığımızda aslında öğrencilerimiz yapacakları tercih ile geleceklerini belirlemeye çalıştıklarını söyleyebiliriz. Öğrencilerimiz ne kadar doğru karar verirlerse gelecekte bir o kadar rahat edecekleri açıktır. Üniversite tercihi yapacak bir öğrenciyi ele aldığımızda bu öğrenci yapacağı tercih ile dört yıllık bir lisans eğitiminden sonra iş hayatına başlayacak ve hayatına bu şekilde devam edecektir. Bu açıdan baktığımızda ülkemizde bir öğrenci ortalama 22-23 yaşında lisans tahsilini bitirmektedir. TUİK 2008 yılı rakamlarına göre ülkemizdeki ortalama yaşam süresi 73,8 olarak tespit edilmiştir (2017 yılı için geçerli olan yaşam süresi daha da yüksektir).73,8den 23ü çıkardığımızda 50,8 çıkmaktadır. Bunun da anlamı liseyi bitiren bir öğrencinin bu gün yapacağı üniversite tercihi ile aslında gelecekteki ortalama 50 yıllık yaşam süresine yön verdiğini söyleyebiliriz. Eğer öğrenci doğru tercih yaptıysa lisans tahsilinden sonraki yaşamı boyunca mutlu bir hayat sürme olasılığı yükselecektir. Aksi durum söz konusu olursa da öğrenci tercih kurbanı olanlardan birisi olacak ve sonuçta hayatı boyunca sıkıntı ve pişmanlık yaşama olasılığı yükselecektir. İşte bundan dolayıdır ki tercih çok önemlidir. Öğrencilerimizin tercihlerini yaparken profesyonel yardım almalarında fayda vardır.
Tercihler konusunda anne ve babaların baskı ve öğrencinin durumu ile bağdaşmayan istekleri öğrencinin gelecekteki yaşantısında yaşayacağı muhtemel sıkıntılara zemin hazırlamaktadır. Bu sorun geçmişte olduğu kadar günümüzde de devam etmektedir. Anne ve babalar çocuklarının gelecekte mutlu olmaları adına yaptıkları bu yanlış yönlendirmeler aslında çocukların gelecekte mutsuz olma olasılığını arttırmaktadır. Anne ve baba çocuğu ile ilgili gerekli bilimsel tespitler yapmadan illa benim çocuğum doktor olacak, mühendis olacak, hakim olacak diye diretiyorlar. Sonuçta çocuk zarar görüyor. Bu bakımdan anne ve babalar çocuklarının bir üst öğrenimleri ile ilgili yapacakları tercihlerde duygusal hareket etmekten kaçınmalarında ve profesyonel destek almalarında fayda vardır. Bu destek için anne ve babaların para ödemelerine gerek yoktur. Milli eğitim ve okul müdürlükleri bu konuda ücretsiz hizmet vermektedirler. Gün boyu okullarımız açıktır.
Tercih yaparken öğrencinin gelecekte yapmaktan mutlu olacağını düşündüğü bir meslek seçilmesi ve ona göre bir tercih sıralamasının yapılması çok önemlidir. Tabi tercihin oluşumunda öğrencinin puanı, tercih ettiği üniversite ve bölüm ile o bölümü bitirdiğinde gelecekte iş bulma ve ekmeğini o meslekten çıkarma olasılığı da tercih yapmada dikkate alınması gereken hususlar arasındadır. Ancak yine de ifade etmek gerekir ki, tercihte en önemli husus öğrencinin yapmaktan zevk duyduğu ve gelecekte meslek olarak yapmayı düşündüğü bölümlerin belirlenmesidir. Bilgisayar tamircisi olmak isteyen bir öğrenciye anne ve babanın hukuk tercih et hakim ol demeleri doğru değildir. Unutmayalım ki, yapılacak tercih ile belirlenecek olan çocuğun hayatıdır; anne ve babanın hayatı değildir. Genellikle anne ve babalar, çocuğum çok para kazansın zengin olsun, çok yüksek bir makam sahibi olsun ve ünlü birisi olsun diye düşünürler ve ancak bu şekilde çocuklarının mutlu olabileceğini düşünürler. Oysa ki, gerek ülkemizde ve gerekse dünyada yapılan pek çok bilimsel araştırmada para, makam ve şöhretin insanı mutlu etmediği açıkça ortaya konulmuştur. Bu düşünce yanlış bir düşüncedir. Bu düşünce günümüzde insanları ve toplumları mutsuzluğa iten ve tahrip eden zihniyetin bir tezahürüdür. Buna özellikle dikkat etmek gerekir.
Son söz şudur ki; tercih önemlidir, doğru tercih öğrencilerimizin gelecekteki mutlu hayatlarının inşası anlamına gelmektedir. Bu bağlamda öğrencilerimiz doğru tercihler yaparak gelecekte sevdikleri bir mesleği yapma imkanına kavuşacaklar ve hayatları boyunca mutlu olacaklardır. Sevdiği mesleği yapan bir insan verimli olur, huzurlu olur, sağlıklı olur, mutlu olur. İşte gerek anne ve babaların ve gerekse toplumun da istediği bu değil midir?