2

Kadir Gecesinin Anlam ve Önemi


  • Oluşturulma Tarihi : 21.06.2017 06:19
  • Güncelleme Tarihi :

Yüce dinimiz İslam’ın kutsal kitabı Kur’an-ı Kerimin Cebrail Aleyhisselam tarafından Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (S.A.V) indirilmeye başlandığı ve içinde Kadir Gecesi olmayan bin aydan daha hayırlı olan bu geceye “Kadir Gecesi” denilmektedir. Başka bir değişle; sema kapılarının ardına kadar açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu geceye “Kadir Gecesi” denilmektedir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bir hadisi şeriflerinde “Kadir Gecesi’ni Ramazan ayının son on günündeki tekli günlerde arayınız” buyurmaktadır (Buhârî, Leyletü’l-kadr 3). Bu bağlamda bu yıl Kadir Gecesi 21 Haziran Çarşamba gününü Perşembe gününe bağlayan gecede ihya edilecektir.

Kadir Gecesi; Kur’an-ı Kerim’de Kadir Suresi’nde şöyle anlatılıyor: “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rab’lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”

Kadir Gecesi ramazan ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Ayrıca Kadir Gecesi, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in ümmetine mahsus olup başka peygamberlere böyle faziletli bir gece verilmemiştir.

Kadir Gecesi içinde Kadir Gecesi olmayan bin aydan daha hayırlıdır. Bin ayı onikiye böldüğümüzde sonuç 83,3 çıkmaktadır. Bu da bize bin ayın 83,3 yıla tekabül ettiğini göstermektedir. TUİK 2008 yılı rakamlarına göre ülkemizdeki ortalama yaşam süresi 73,8 olarak tespit edilmiştir (2017 yılı için geçerli olan yaşam süresi daha da yüksektir). Ülkemizde bir bireyin buluğ çağına erdiği ortalama yaşı da 13 olarak kabul edelim. Bu anlamda ülkemizde bir bireyin baliğ olarak yaşadığı süreyi bulmak için 73,8’den 13’ü çıkardığımızda da sonuç “60,8 yıl” olmaktadır. Bunun anlamı ülkemizde mevcut ortalama yaşam süresi 73,8 yıl olan bir birey baliğ olarak ortalama 60 Kadir Gecesi geçirmektedir. Bir Kadir Gecesi, 83,3 yıl değerinde olduğuna göre 60×83,3= 4998 yıl eder. Bunun da anlamı 60 Kadir Gecesi geçiren bir birey 4998 yıl ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur. Bu rahmeti sonsuz Yüce Allah’ın Peygamberler Serveri Hz. Muhammed Peygamberimizin (S.A.V.) ümmetine bahşettiği çok büyük bir hediyedir. Ramazan hediyesidir aynı zamanda. Bu hediyenin kıymetini iyi bilen ve bunu iyi değerlendirenlerin ebedi saadete kavuşma olasılığının yüksek olduğu aşikardır. Kadir Gecesi’nde bize sunulan ve faydası bizim için muazzam olan bu gece aynı zamanda Yüce Allah’ın biz insanlara karşı olan cömertliğini de göstermektedir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V); “Kim Kadir Gecesi’nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır” buyurmaktadır. Ayrıca müminlerin annesi Hz. Aişe (R.A.)’nin; “Ya Resullullah, Kadir Gecesi’ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim?” sorusuna da Peygamber Efendimiz (S.A.V.) şöyle dua etmesini buyurmuştur. “Allah’ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.”

Kadir Gecesi’nde rahmeti sonsuz olan Rabbimiz, tükenmez hazinesinin kapılarını ardına kadar açar, kullarına bol bol ihsan ve ikramlar verir. Bu anlamda bu geceyi amacına uygun bir şekilde dolu dolu geçirmek her Müslüman bir birey için son derece önemlidir. Bu gece, insanlardan esirgediğimiz sevgi ve merhamet için Allah’a tövbe etmeli ve af dilemeliyiz. Benzer şekilde eşimizi, çocuklarımızı, akrabalarımızı, yetimleri, kimsesizleri, komşularımızı ve üzerimizde hakkı olan insanları ihmal ettiğimiz için tövbe etmeliyiz. Kendimiz için, yakınlarımız için, sevdiklerimiz için kısacası tüm insanlık için ellerimizi semaya açıp dua etmeliyiz. Bireysel ve toplumsal anlamda bizleri iyiliğe götürecek adımlar için Allah’tan yardım talep etmeliyiz. Sadece dilde kalan değil, gönle inen, ruhta yankı bulan, tüylerimizi diken diken eden, Allah’ın sevgisi ile yanıp tutuşan, öz eleştiri ve tefekkür ihtiva eden bir tövbe ile sözlerimizle ve davranışlarımızla istiğfar etmeliyiz. Sonsuz merhamet ve mağfiret sahibi olan Yüce Allah’ımıza el açıp af dilemeliyiz. Nereden geldiğimizi, niçin geldiğimizi ve nereye gideceğimizi idrak etmeye çalışmalıyız. Küs ve dargınları barıştırmalı, akraba ve yakınları arayarak gönüllerini almalıyız. Ayrıca, kederli insanların yüzlerini güldürecek ve onları mutlu edecek işler yapmalıyız. Çevremizdeki yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı insanları ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla onları mutlu etmeliyiz. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirlerini ziyaret edip onlar için dua etmeliyiz.

Ayrıca bu gece azizi şehitlerimize ve gazilerimize de dua edeceğiz. Devletimizin bekası, milletimizin birlik ve beraberliği için dua edeceğiz. Yaşadığımız coğrafyada hain güçlerin sebep olduğu zulüm ve haksızlıkların sona ermesi için dua edeceğiz. Yeryüzünde yaşayan bütün insanların huzuru, güvenliği, refah ve mutluluğu için dua edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle; af, merhamet, rahmet ve bereketin coştuğu; içinde Kadir Gecesi olmayan bin aydan daha hayırlı olan bu gecenin; teröre, fitnelere, kaoslara, savaşlara, kavgalara ve yeryüzünde akan insan kanının durmasına; insanların çektiği sıkıntı ve acıların sona ermesine; toplumsal refah ve huzura, barışa, birlik ve beraberliğe, kardeşliğe, hoşgörüye, adalet ve hakkaniyete vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz eder; Kadir Gecenizi tebrik ederim.

Allah nice kadir gecelerini yaşayabilmeyi ve amacına uygun olarak idrak edebilmeyi cümlemize nasip etsin. Allah herkesin bu gece yapacağı duaları kabul etsin.

Kadir Gecesinin Anlam ve Önemi
Dr. Mehmet Ali Noyan
Yazarımız Kim ?

Dr. Mehmet Ali Noyan