Sayfa Yükleniyor...
Öğretmen kavramı öğretide bazen muallim, bazen hoca bazen de öğretici gibi kelimelerle ifade edilmektedir. Ancak kapsam bakımından öğretmen kavramına baktığımızda öğretmenlik kavramının dar ve geniş anlam olmak üzere iki önemli işlevi ihtiva ettiği görüyoruz. Dar anlamda öğretmen kavramı; belirli bir eğitimi almış, hayatını idame ettirmek için öğretmenliği kendisine meslek edinmiş ve resmi olarak bu işi okullarda yapan kişileri ifade etmektedir. Ancak geniş anlam itibariyle öğretmen kavramına baktığımızda ise; okuldaki öğretmenlerimizin yanı sıra etrafımızda olup bizlere informal yolla bir şeyler öğreten annelerimizi, babalarımızı da içerisine alan geniş bir alandan bahsedebiliriz. Bu yönü ile bakıldığında bizlere programlı ve/veya spontan bir şekilde bir şeyler öğretmeye çalışan herkesin aslında birer öğretmen olarak kabul edilmesi gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır.
İnsan hayatında öğretmenin önemi çok büyüktür. Bu önemi en iyi anlatan örneklerden birisi Büyük İskenderdir. Nitekim bir gün halk Büyük İskendere Hocana mı, babana mı daha çok hürmet edersin? diye sormuş. Ancak Büyük İskender hiç düşünmeden Hocama diye cevap vermiştir. Sebebi sorulduğunda da Büyük İskender: Çünkü, babam beni gökten yere indirmiş, hocam beni yerden göğe çıkarmaya çalışmıştır. cevabını vermiştir.
İlk insan ve ilk peygamber olan Hz. Âdemden beri gelen bütün peygamberlerin, Nebi ve Resullerin toplumlardaki asli fonksiyonlarının öğretmenlik olduğu ifade edilmektedir. Peygamberler toplumların ilk öğretmenleri olmuştur ve insanlık tarihine kültür ve medeniyet adına ne gelmişse onların öncülüğünde gelmiştir. Bu anlamda, Hz. Adem, ziraatçılığı; Hz. Nuh, gemi yapımını; Hz. İdris, terziliği; Hz. İbrahim, inşaatçılığı; Hz. Davut demir işlemeciliğini; Hz. İsâ, tıbbı halka öğretmiştir. Bundan dolayıdır ki öğretmenlik mesleğine peygamberlik mesleği de denilmektedir.
İşte bu gün; toplumun geleceğinin harcını yoğuran, gençlere şekil veren, her çeşit meslek erbâbının yetişmesine öncülük yapan, eriyen ve etrafını bir mum gibi aydınlatan, toplumları inşa eden, bizleri eğiten, ham olan dimağımızı adeta birer rafineri gibi işleyerek daha faydalı bir hale getiren, büyük devlet adamları ve padişahların bile önlerinde saygı ile eğildikleri öğretmenlere atfedilen gündür. Öğretmenler Günü denilen bu gün; veli, öğrenci ve öğretmenlerimiz arasındaki sevgi ve saygının doruk noktaya ulaştığı bir günü ifade etmektedir. Keza bu müstesna güne anlam ve önemi itibariyle bakıldığında öğretmene gösterilen sevgi ve saygının bir bakıma topluma verilen değerin de bir yansıması olarak görülmektedir.
Nasıl ki inşaatın, makinenin, bilgisayarın, ziraatın, kimyanın, seramiğin, elektriğin, çevrenin, denizciliğin, ulaşımın ve uzayın bir mühendisi varsa insanın da bir mühendisi vardır. İnsanın mühendisi öğretmendir. Bu açıdan bakıldığında öğretmene insan mühendisi de diyebiliriz. Ayrıca sanatçı gibi insanı şekillendirdiği için öğretmen aynı zamanda birer sanatçıdır. Topluma yön verdiği için birer liderdir öğretmen. Bunun yanında öğretmen; bir annedir, bir babadır, bir arkadaştır, bir sırdaştır, bir doktordur kısacası öğretmen her şeydir ve hayatın ta kendisidir. Güneş gibidir öğretmen; insan hayatını hem aydınlatır ve hem de ısıtır. Bunun içindir ki, öğretmenlik mesleğini icra eden ve bizleri aydınlatan öğretmenlerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu duygularla öğretmenlerimize atfedilen bu anlamlı günde fedakar, cefakar ve hepimizin üzerinde büyük emekleri olan tüm öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutluyor; ebediyete intikal eden öğretmenlerimizi de saygı ve rahmetle anıyoruz.