1
Elif Yılmaz Pekçalışkan
İlkses Gazetesi Yazarımız

Elif Yılmaz Pekçalışkan

Yazarın Köşe Yazıları

Başarıya Koşanlar -2 (Sakıp Sabancı)

Bir halk adamıydı Sakıp Sabancı. Türkiye'yi nasıl daha ileri götürürüm sorularının cevabıydı yaşantısı. Dünyanın en zenginleri arasında gösterilmişti. Yaşamı bir o kadar masum, düşüncesi bir o kadar temizdi. Sınıf farkı gözetmeksizin insana insan olduğu için değer verirdi. Haktan aldığını halka veren ender insanlardandı. Bütün yaşantısı boyunca daha güçlü bir Türkiye için daha çok çalışmak arzusunda bulunmuştu. Bırakın mal varlığı, bırakın işçi patron ilişkilerini Sakıp Sabancı bu servetini beraberliğe borçluydu. Çalışanlarına hakkını sonuna kadar vermiş, arkasında bir ah bırakmamaya gayret etmişti. Sakıp Sabancı insanlık kavramını çok iyi anlamış, bencilliğe düşmekten kendini hep uzak tutmuştur. Oldukça mütevazı bir hayat sürmüştür.


Başarıya Koşanlar-1 (Kadir Has)

Başarı için söylenen birçok söz var. Birçok başarı hikayesi… Hiç tanımadığımız, şehrin bir yakasında kendi sınırlarını aşan kaç insan var? Peki, onları başarılı kılan neydi?


Bilime Gönül Verenler- 5 (Feza Gürsey)

Hakkındaki birçok televizyon programları, gazete ve dergilerle ismi anılan, unutulmayan bilim insanımız. Kendini öğrenmeye ve öğretmeye adamış, Türkiye’den yetişen önemli bir fizikçi. Fizik ve matematik aşkıyla herkesin dikkatini çekmiş bu konulardaki bilgi ve heyecanı ile dünyaca sevilmiş, gittiği her yerde izler bırakmış…


Bilime Gönül Verenler-4 (Oktay Sinanoğlu)

Kuramsal kimyacı ve moleküler biyolog… 250’ye yakın uluslararası bilimsel yayınların, bilimsel kuramların, çeşitli dillere çevrilmiş kitapların yazarı. Türkiye ve Türkçe sevdalısı… Dünyaya Türkçe bakmayı öğütleyen Türkçe’nin diğer dillerden üstünlüğünü kanıtlamaya adamış bir bilim insanı… Bütün bunlar tek bir ismi akıllara getiriyor; Oktay Sinanoğlu…


Bilime Gönül Verenler- 3 (Remziye Hisar)

Bilime gönül veren bir kadın, bir anne… Dünyaca ünlü Fizikçi Feza Gürsey ve Milletlerarası Psikoloji Cemiyeti’nin tek Türk azası Psikiyatrist Deha’nın annesi… Bilime, Kimya’ ya gönül veren başarılı bir kadın…


Bilime Gönül Verenler -2 (Ali Rıza Berkem)

“Atatürkçüyüm. Müslümanım. Bir işe veya bir harekete daima ‘Besmele’ ile başlarım. Allah ile kul arasına girilmesini asla kabul etmem. Laik, demokratik Cumhuriyet’e içtenlikle bağlıyım. Paranın bir amaç değil araç olduğuna inanırım. Tüccar hoca olmayı asla düşünmedim ve olmadım. Çocuklarıma taşınır ve taşınmaz pek bir şey bırakamıyorum. Bırakacağım tek şey, babalarının tertemiz bir geçmişi ki bu da onlara yeter sanıyorum…” Prof.Dr. Ali Rıza Berkem


Bilime Gönül Verenler -1

‘Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı geri verdi’ Cahit Arf Tübitak Bilim ve Teknik dergisi 1900 yılı sonrası Türk bilim adamları listesi hazırlayıp tüm bilim adamları ile ilgili güzel anılar paylaşmış. Gerçekten faydalı yazılar olmuş. En azından bilim adamlarıyla ilgili kronolojik bilgilere yer vermenin ötesinde öğrencilerinin dillerinden bilim adamlarını anlama imkanı sunmuşlar. Bende buradan hareketle birkaç Türk bilim adamıyla ilgili bilgiler paylaşmak istedim. Bu yazımın devamını getireceğim çünkü tek bir yazıda bilime hizmet etmiş Türk insanlarını anlatmak mümkün değil. Bilimi daha iyi anlamak için geçmişte bilim için uğraşan, bu işe gönül veren ve Türkiye tarihine de derin izler bırakan bilim adamlarımızı tanımalı, örnek almalı ve anlatmalıyız…


Biyosensör ile Tedavi

Biyosensör basitçe biyolojik algılayıcı anlamına gelmektedir. Biyosensörün amacı, analiz edilecek bir maddeyi maddenin miktarına orantılı olarak elektrik sinyali ile ölçmektir. Biyosensörler genel olarak ilaçlar, antibiyotikler, vitaminler, mikroorganizmaların tayininde kullanılmaktadır. Başta tıp olmak üzere gıda, eczacılık, savunma sanayii gibi birçok alanda uygulaması mevcuttur.


Suyun  Kimyası

Su hem canlı hem de cansız varlıklar için hayat veren bir öneme sahiptir. ‘Su olmazsa yaşam olmaz’ şeklinde net bir ifade vardır. Su gerek kimya gerekse diğer bilimler için farklı özellikleri ile kullanılmıştır. Neden bu kadar önemlidir diye geniş bir araştırma yaptınız mı? Kimya derslerinde suyun kimyası diye bir ders vardır. Bu hafta suyun daha çok kimya açısından tanımını ve önemini vurgulamaya çalışacağım.


2016’da Bilim ve Teknoloji

Bilim-teknolojide nerede kaldık ya da neredeyiz? Günlük, haftalık ya da aylık olarak takip edebiliyor muyuz? Bu hafta son zamanlarda bilim-teknoloji ile ilgili çıkan haberlerden genel bir derleme sunacağım.


Diş Bakımı ve Hijyen

Günlük hayatta en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesidir diş bakımı ve hijyeni. Bu hafta diş bakımı ile ilgili bilgilerimizi biraz tazelemek ve öğrendiğim yeni bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Önemli bulduğum noktaları özetleyerek maddeler halinde sizin için sunacağım. Sabır ve dikkatle okumanızı tavsiye ediyorum.


Biriktirin Çevremiz Yeşillensin

     Üniversite lisans yıllarımda bir süre üniversiteye bağlı bir topluluk olarak gönüllülük faaliyetlerinde bulunuyorduk. Bu faaliyetler arasında benim özenle katılım sağladığım bir çevre projesi vardı. Bu proje kapsamında düzenli olarak her hafta milli eğitim müdürlüğü tarafından belirlenen anaokullarına giderdik. Önce çocuklarla kısa bir tanışma oyunu oynardık. Ardından hep birlikte oturup çevreyle ilgili inanılmaz güzel ve etkileyici hazırlanmış olan çizgi filmler izlerdik. Sonrasında izlenilen filmin münazarasını yapar filmde etkilendiğimiz şeyleri resmedip oluşturduğumuz atık ağacına asardık. Gitmeye yakın her çocuktan söz alırdık. Artık suları boş yere israf etmeyeceğiz, çöpleri çöp kutusuna atacağız, çevreyi üzmeyeceğiz, çevremizdekileri uyaracağız gibi sözlerle uğurlanırdık bağlı bulunduğumuz okuldan. O döneme ait güzel anılarım var. Gerçekten çok keyifli zamanlardı. Kesinlikle bu eğitimin çocuklukta yapılması gerektiğinin savunucularındanım.


İletişim ve Fiber Optik

Teknoloji geliştikçe darbant ve genişbant erişim kavramlarını daha çok duyar olduk. İnternet erişim hızlarına göre bu kavramlar kullanılmaktadır. Darbant erişim daha az veri iletimine ihtiyaç duyulan uygulamalar için kullanılmakta iken genişbant erişim daha çok veriye bağlı uygulamalarda önemlidir.


Neden Kök Hücre Tedavisi

Kök hücre tedavisinin kullanımını ön plana çıkaran önemli kısım var; İmmün sistem (bağışıklık sistemi) bu tedaviyi reddetmiyor. Böylelikle tıp dünyasında endişe verici olan önemli bir sorun çözülmüş oluyor. Şüphesiz kök hücre tedavisinin üzerinde durulma sebebi ve yeni uygulamaların geliştirilmek istenmesindeki sebep budur.


İmmün sistem ve yapay organlar

Yapay organ nakillerinde immünoloji’ nin ayrı bir önemi var. Yapay organ nakli gerçekleşmeden önce sorulan veya sorun oluşturan bir konu; vücut bu organı kabul edebilecek mi? Sadece (yapay) organlar değil impilantların da vücuda uyumluluğu bilim dünyasında çok fazla araştırılan bir konudur.


Yanmaz Kumaşlar

Bazı iş alanları için kullanımı zorunlu olan yanmaz elbiselerin üretimi tekstil sektöründe önemli hale gelmiştir. Özellikle son zamanlarda daha çok gündeme gelen iş güvenliği açısından yanmaz kıyafetlerin önemi daha çok artmış ve yaygınlaşması sağlanmıştır. Hayat kurtarmanın yanında maddi kayıplarında en aza indirilmesi bu kumaşlar sayesinde mümkün olabilmekte. Özellikle iş güvenliği açısından bazı iş ve meslek dallarında kullanımı zorunludur. Bu yazımda daha çok iş güvenliği açısından yanmaz kumaşların önemine vurgu yapmak istiyorum.


2015’ te Bilim ve Teknoloji

Teknoloji çağında olduğumuzu hissettiren çok fazla haberler var. Gerek tıp dünyasında gerekse endüstriyel alanda olsun çok güzel gelişmeler meydana gelmekte. Bilim ve teknoloji dünyasındaki keşif ve icatlar heyecan verici boyuta taşınmakta…


Uzman Sistemler

Uzman Sistemler bir bilgisayar sistemidir. Yapay zekanın bir alt dalı olarak ortaya çıkmıştır. İnsan beyninin düşünme, karar verme, karşılaştırma, hatırlama gibi birçok temel fonksiyonlarını modelleyebilen sistemlerdir. Ortaya çıkabilecek tüm sorunları çözmek yerine sadece belirli uzmanlık gerektiren bilgilerle desteklenmiş bir sistem…


Dijital Hastaneler

Sağlık dünyasında yeni bir devir başlıyor olması harika... Geleceğin akıllı hastaneleri ileri teknoloji ile donatlıp yeni nesil hastaneler ile beş yıldızlı otel konforuna ulaşılacak… Yazının devamında eminim  heyecanlanacak ve bu yeni uygulama için gün sayacaksınız.


Kimya Eşittir…

İnternette gezinirken beni gülümseten birkaç kimyacı sözüne rastladım. Doğruluk payı var mıdır bilemem. Genel de halk arasında da kimya denince akla hep bomba yapımı ve patlama gelir. Ve bir kimyacıya çok sık  sorulan sorudur, hiç laboratuvar patlattın mı? Ya da bomba yapmayı biliyor musun? Ve benzeri sorular. Bu algıların oluşmasında kesinlikle izlenilen filmlerin etkisi olmuştur.


İlaç ve Eczacılık

Bu yıl ikincisi düzenlenen İlaç ve Eczacılık Kongeresi (İVEK) cuma günü İstanbul ’da başladı. Katılımcılar arasında olmak güzeldi. Son derece profesyonelce düzenlenmişti. Alanında oldukça başarılı konuşmacılar vardı. Yaklaşık olarak yedi binden fazla kayıt sayısına ulaştıkları belirtilmiş. Katılım halka açık ve ücretsiz olması bir başka önemli noktasıydı.


Dirençli Bakteriler

Ülkemizde ve dünyada en fazla tüketilen ilaçlar arasında antibiyotikler geliyor. Son zamanlarda antibiyotiklerin kullanımı ile ilgili birçok haber gündeme gelmiş, faydalarının yanında kullanımına bağlı olarak bir tehdit unsuru oluşturduğu önemle vurgulanmıştır.


Kim Bilebilir...

Yaklaşık dört yıl önce bir arkadaşımdan dinlediğim, sevdiğim bir hikaye var. O zamandan beri yaşadığım her mutlu ve üzüntülü zamanlarımda aklıma gelir. Bu günlerde daha sık hatırladığım bu hikayeyi paylaşmak istiyorum.


Sen De Sor

Yirmi yaşında da olsa, seksen yaşında da olsa öğrenmesine son veren bir insan yaşlıdır. Öğrenmeye devam edense genç kalır. Hayattaki en güzel şey zihni genç tutmaktır. [Henry Ford]