2

Birbirimizin Mobbingiyiz


  • Oluşturulma Tarihi : 22.01.2022 08:21
  • Güncelleme Tarihi :

Merhaba, bu hafta hepimizin kendisine yapılmasından nefret ettiği ama aslında birçoğumuzun yaptığı çalışana şiddet konusuyla ilgili yazmak istedim. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetlerle sıkça gündeme gelen şiddet olayları aslında bence tüm sektörlerde var. Çünkü şiddet, sadece fiziksel değildir.

Hepimiz bir yerlerin veya birilerinin müşterisiyiz, çalışanıyız, danışanıyız, hastasıyız, öğrencisiyiz, velisiyiz. Ve hepimiz her yerde özel ilgi istiyor, nezaket bekliyoruz. Peki, başkalarından beklediğimiz bu özveri ve nezaketi biz gösteriyor muyuz? Bence çoğunlukla hayır. Bankaya gelen müşteri bankacıya zorluk çıkarıyor, hiç kimse sıra beklemek istemiyor mesela, bankacı çocuğunun öğretmenine zorluk çıkarıyor, en özel öğrenci kendi çocuğu olsun istiyor, öğretmen marketteki kasiyere, kasiyer terziye, terzi doktora… Böyle gidiyor bu. Yönetemediğimiz egomuz ve benliğimizde olan sevgisizlik yüzünden hepimizin mesleği çekilmez bir meslek haline dönüşüyor. Aslında hiçbir meslek aşırı zor ve yorucu değil, biz çekilmez hale getiriyoruz. Bir merhaba, günaydın, iyi çalışmalar, kolay gelsin, iyi nöbetler diyebilsek, bana yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim diyebilsek, rica etmeyi bilsek, küçük bir tebessüm edebilsek hepimizin hayatı daha kolay olacak aslında. Çünkü hepimizin doktora, öğretmene, kuryeye, memura, müdüre, taksiciye, her şeye, herkese ihtiyacı var.

Bir yerde okumuştum, bir taksici eve gidip cinnet getirmesi sonucu karısını öldürüyorsa, bu cinayetten hepimiz sorumluyuz yazıyordu. Bence çok doğru ve bence birçok cinayetten birçoğumuz sorumluyuz. Biri üzerinde bıraktığımız negatif enerji o kişinin en az yarım gününün mutsuz, verimsiz geçmesine neden oluyor ve düşünün ki ne kadar çok negatif enerji bırakıyoruz birbirimiz üzerinde. Bununla ilgili ne yapılabilir diye düşündüm. İlköğretim seviyesindeyken bu konuyla ilgili eğitim verilebilir, TV’lerde kamu spotu yayınlanabilir, kurum ve kuruluşlarda davranış bilimciler tarafından eğitim verilebilir, “bu hafta herkes kibar olsun” gibi bir sloganla toplumsal farkındalık yaratılabilir vs. Çünkü seni CİMER’e şikayet edeceğimle veya “sen benim kim olduğumu biliyon mu”yla bu iş çözülemeyecek gibi.

Ben mesela bir kutu küçük çikolata aldım. Evime gelen her siparişte getiren kurye arkadaşa, yoruldunuz enerji olsun diyerek bir tane ikram ediyorum. İnanır mısınız o çikolatayı alan her kişi dünyanın en mutlu insanı oluyor o an, yaşı kaç olursa olsun. Ve bende de inanılmaz pozitif bir etki bırakıyor bu durum. Naçizane önerimdir, deneyin. Aslında bu durumu bir fark edebilsek, bir aşsak o yokuşu dünya ne kadar değişik ve yaşamak ne güzel anlayacağız.

Hiç mi eleştirmeyeceğiz birbirimizi? Herkes mi işini iyi yapıyor? Tabi ki hayır. Eğer kişi, tüm nezaketimize rağmen kabalık yapıyor, işini yapmıyorsa, kimseye hakaret etmeden, kimseyle kavga etmeden, direkt ilgili ve yetkili mercilere ulaşarak konuyu aktarıp düzeltilmesiyle ilgili yardım talebinde bulunabiliriz. Bu da o kadar zor değil ama bizler de haklı taraf olarak olması gereken gibi davranmadığımız için, kavga etmeyi tercih ediyoruz çoğu zaman.

Umarım bu yazıyı okuyan herkesin hayatında küçücük de olsa pozitif bir değişim olur. Bol günaydınlı, merhabalı, iyi akşamlarlı, nasılsınızlı, güler yüzlü, iyi bir hafta sonu ve bir hafta geçirmenizi diliyorum şimdiden.

Birbirimizin Mobbingiyiz
Fatma Soylu
Yazarımız Kim ?

Fatma Soylu