2

Merak Etme Sen


  • Oluşturulma Tarihi : 23.04.2022 07:29
  • Güncelleme Tarihi :

Hepinize Ferdi Tayfur’u hatırlattım biliyorum… Ama bizim konumuzdaki merak o merak değil…

Merak, doğuştan gelen temel bir duygudur, bununla beraber araştırma ve öğrenmeye yönelik bir davranış biçimi olup, insan dışında diğer canlılarda da gözlenir. Tarihler boyu bilim ve teknolojinin gelişmesine destek olan en önemli niteliktir.

Merak, sonucunda belirli bir davranış biçimi oluşturulmadığından güdü olarak sınıflandırılmaz yazıyor kaynaklarda ama bence bu bilgi günümüzde geçerli değil. Bence gayet güdü ve gayet de merak sonucu edinilen bilgiye göre davranış biçimi oluşturuluyor. Sevdiğimiz birinin sevmediğimiz biriyle mutlu bir fotoğrafını bulduysak o da artık sevmediğimiz biri oluyor ve ona göre davranmaya başlıyoruz mesela. Çok meraklıyız ama çokk… Bizdeki merak bilim ve teknoloji geliştiren cinsten değil, ilimden bilimden uzaklaştıran cinsten. Merak edip araştırdıkça bilim ve teknoloji gelişmiyor, bilim ve teknoloji geliştikçe merak etiklerimizi daha çok ve kolay araştırma şansımız oluyor. Stalk deniyor şimdi buna popüler kültürde. Peki neyi araştırıyoruz bu kadar ve neden? Neden başkalarının hayatını bu kadar merak ediyoruz? O’ndan bir şey öğrenirim belki diye mi? Sanmam. Öyle olanlar da çok tabi ama asıl amacımız, öğrendiğimiz şeyi ve ilgili kişiyi eleştirmek. Çünkü biz kusursuz olduğumuz için sürekli başkalarını eleştirme hakkımız var. Eleştiri yalnız da güzel olmuyor tabi biriyle birlikte eleştirmek daha keyifli. Bir kahve yapıp araştırılıp öğrenilen bilgileri birbirine aktarmayı seven bir milletiz. Hayır hayır asla dedikodu değil, dedikodu sevmeyiz hiçbirimiz. Sadece komşunun kızının hayatında olup biteni başka bir komşuyla değerlendiririz, davranış bilimleri uzmanı ve sosyologlar olarak. Çünkü komşunun kızının yaptıklarını asla bizim kızımız oğlumuz yapmaz, çünkü evlatlarımız da bizim gibi kusursuz çok şükür. Ya da bir akrabamızın aldığı arabanın kaynağını bilmek zorundayız uzman mali denetçiler olarak. Hayatımızdan çıkardığımız kişilere şöyle bir bakalım sürünüyor mu diye, sürünüyorsa mutlu olalım, çünkü hayatta mutlu olacak başka bir şey yok!!! Tanıdığımız herkesin her şeyini ve sebeplerini bilmek zorundayız ki bir yerde bir yanlış varsa düzeltip yaşam kalitelerini artırabilelim değil mi?

Şaka bir yana merak, merak edilen için son derece rahatsız edici bir duygu. Kişilerin özel alanına girmeye çalışmak, kendisini hiç ilgilendirmeyen şeyleri öğrenme çabası, kişinin paylaşmadığı şeyleri ısrarla sormak son derece kaba ve nezaketsiz. Beyin gelişimini ve kişisel gelişimi de olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Hepimizin acilen merak ettiği şeyleri ve merak ettiği şeylerin sayısını değiştirmesi gerek diye düşünüyorum. Aksi takdirde gerçekten merak edip, araştırıp müdahale etmemiz gereken konuları kaçıracağız. Bu da sonumuz olacak.

Bu arada bugün 23 Nisan gerçekten neşe doluyor, içi ısınıyor insanın bu bayramda. Armağan eden Ata’mızı saygı ve rahmetle anıyorum. Bayramımız kutlu olsun!!!

Merak Etme Sen
Fatma Soylu
Yazarımız Kim ?

Fatma Soylu