2

87. İzmir Enternasyonal Fuarı


  • Oluşturulma Tarihi : 13.09.2018 08:18
  • Güncelleme Tarihi :

İzmir denilince akla gelen ilk şey Saat Kulesi, fuar, boyoz, çiğdem…
İzmir için bu kadar önemli olan fuar üst düzey bir katılımla açıldı. Açılış törenine; TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, fuarın partner ülkesi Sırbıstan’ın Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, İzmir milletvekilleri, siyasiler, katılımcı ülkelerin bakan ve bakan yardımcıları ile çok sayıda davetli katıldı. Teknoloji ana teması doğrultusunda son teknolojik gelişmeler iş dünyasından ziyaretçilerle buluşturulacak olan fuar 16 Eylül’de kapanacak.
Açılış töreninde konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım’ın mesajları gerçekten önemliydi. O yüzden ne dediğini tekrar hatırlatmakta fayda var. Yıldırım, “Türkiye zaman zaman istikrarsızlık nedeniyle özellikle son olarak 1990’lı yılları ekonomik ve siyasi krizlerle geçirmiş ve önüne gelen fırsatları kullanamamıştır. Türkiye’nin 2000’li yıllarla birlikte istikrar ve güven sayesinde kriz sonrası ekonomisi büyümeye ihracatı artmaya devam etmiştir. Bugün Türkiye 52 ülkeye 4 saat içerisinde erişebilen konumda stratejik bir coğrafyada yer alıyor. Buralara ulaşımınız mümkün değilse bunun anlamı yok. Önemli olan 25 trilyonluk pazara erişebilmemizdir. Çok şükür Türkiye bunu başarmıştır. Altyapı yetersizliğimiz söz konusu değildir. Şehirleşme konusunda gerek yerel yönetim gerek merkezi hükümet bünyesinde önemli dönüşüm projeleri hayata geçirilmektedir. Ekonomik faaliyetlerde özel sektörün varlığı artmıştır. Ekonomimiz daha da dinamik hale gelmiştir. Ancak bunu yeterli görmemiz söz konusu olmamalıdır. Potansiyelimiz bunların çok üzerindedir” dedi.
***
Dünyada değişen teknolojinin üretim biçimlerini de değiştirdiğini söyleyen Yıldırım, “Artık emek yoğun üretimden bilgiye dayalı teknolojik gelişme ağırlıklı üretime geçiş başlamıştır. Gelişen dünyayla rekabet etmek için bilgi ve teknolojiye sahip olmaktan başka yol yoktur. Yatırımları bundan sonra bu alanda yapma zorunluluğumuz vardır. Eski üretim kalıplarıyla devam edersek maalesef orta gelir tuzağından kurtulmamız zor olacak. İnovasyon yani yenilikçilik çağını yaşıyoruz. Bu kavramı asla unutmayalım. İcraat ile ticareti birleştiren bu kavramın özü sürekli yeniliktir. Uluslararası kalkınmanın temelinde bu yatmaktadır. Hatta devletlerin politikalarını dahi düzenleyecek duruma gelmiştir. Hepimizin bu değişime ayak uydurma zorunluluğu vardır. Direnç olursa değiştirileceğimizi göz ardı etmemeliyiz. Nuh tufanı olmadığı sürece insanlık sürekli ilerleyen gidecektir. Makina demeye bile dilimizin varamayacağı yeni üretim araçları hali hazırda birçok ülkeye devreye girmiştir. Daha fazla teknoloji bilgi üretim ve enerji bu şekilde mümkün olacaktır” diye konuştu.
***
Bilgiye üretim yapan ülkelerin önümüzdeki süreçte öne çıkacağını ama geçmişin alışkanlıklarını muhafaza eden ülkelerin geri kalmaya mahkum olacağını dile getiren Yıldırım, “Yapay zeka günden güne hayatımızda daha fazla yer alacak. Bugün artık evlerde buzdolabı ile cep telefonu konuşuyor. Evinize gelmeden dolapta ne eksik varsa onu söylüyor almanızı söylüyor. Üretim alanında robot teknolojisi yaygınlaşıyor. Hizmet sektörü bu noktada öncü sektörler arasına girmiş bile. Bizde kendimize yeni bir yol çizmek zorundayız. Artık bizim hedefimiz Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak olmalıdır. Eğer hedefi muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak olarak dersek hep takipte kalırız. Şu eşiği aşalım demeden muasır medeniyetleri aşıp takip edilen ülke olmak zorundayız” değerlendirmesinde bulundu.
***
TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın mesajları gerçekten önemli, dikkatle dinledim çünkü yeni dünya düzeni teknoloji ve inovasyon ile kurulacak. Başta da belirttiğim gibi bu yıl 87.’nci yılı kutlanıyor İzmir Enternasyonal Fuarı’nın. Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı olduğu için yerli ve yabancı firmalardan yoğun ilgi var. Ancak halkın ilgisi ne kadar var onu tam olarak kestirmek mümkün değil. Eskiden fuar denildiği zaman bir ay boyunca tüm İzmir fuar programına göre planını yapardı. Konserler, şenlikler çeşitli aktiviteler ile aileler çocuklarıyla beraber akın ederdi.  Şimdi ise fuara gençler şöyle bir geçip, ‘Ne var ne yok’ mantığıyla o baştan girip öbür baştan çıkarak ayrılıp gidiyor.

87. İzmir Enternasyonal Fuarı
Halisa Toprak
Yazarımız Kim ?

Halisa Toprak