Sayfa Yükleniyor...
Geçen hafta tesadüfen köşeme taşıdım kreş konusundan sonra yaşanan Alperenin kreş faciası aileleri daha da tedirgin etti. Bakıcıyla kreş arasında git geller yaşayan çalışan anneler artık daha da huzursuz. Peki, neler yapabiliriz. Bu tedirginliğimizi nasıl en aza indirgeyebiliriz. Ve huzursuzluğumuzu çocuğa yansıtmadan bu süreci nasıl sağlıklı bir şekilde aşabiliriz?
Evet, bildiğiniz gibi artık 3 yaş altı çocuklarınızı normal kreşlere veremezsiniz, verseniz de bu kreşin merdiven altı olduğunu unutmayın. 3 yaş altı bebekleriniz için gündüz bakım evleri araştırabilirsiniz. Bu araştırmada geçen hafta nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazmıştım. Bu hafta bunların tekrarına düşmeyeceğim.
Bu hafta işin biraz daha duygusal ve psikolojik boyutunu ele alacağım. Kreş konusunda huzursuzluk ve tedirginliklerimizi kesinlikle çocuğumuza hissettirmemeliyiz. En kestirme ve kolay yol çocuğunuzun kreşe hazır olup olmadığını onu gözlemleyerek ve bir pedagog ya da psikoloğa danışarak öğrenebilirsiniz. Çocuğunuzun tuvalet alışkanlığı, yemek yeme düzeni ve uyku düzenini takibe alın. Kendi kendine yemek yiyebiliyor mu? Uyuyabiliyor mu? Sizden ayrılmaya hazır mı? Sizden ayrıldığında sürece ne kadar sürece adapte olabiliyor? Arkadaş uyumu nasıl? Arkadaşlık kurabiliyor mu? Ağlama krizlerine giriyor mu? Bu soruların cevabına göre çocuğunuzu kreşe göndermeye karar verin.
Çocukların hissettikleri ayrılma kaygısı zaman içinde güçlenir. 1.5-2 yaşlarında en üst düzeye çıkar, sonrasında ise yavaş yavaş becerilerin gelişimi ile birlikte azalır, ancak kesinlikle hiçbir zaman sıfırlanmaz. Sağlıklı gelişim gösteren bebekler, 2.5-3 yaşlarında bakım verenin kısa sürelerle gözünün önünden uzaklaşmasına tahammül edebilir. Bunun için çocuğun annesinden uzaklaşabilmesi için, kreşte bağlanabileceği birisini bulması gerekir. Bu kişi de tercihen öğretmen olmalı. Bebek kreşte öğretmenine bağlanabildiği anda annesinden kısa süreli ayrılmaya tahammül edebilir. Bağlanacak birisi yoksa çok yoğun ayrılma kaygısı yaşar. Bu süreçlere dikkat edilmeli.
Süreci, tek başına üstlenmek yerine doğru iletişim kurarak, öğretmen, kreş psikoloğu ve servis görevlileri ve servis annesiyle birlikte daha kolay aşabilirsiniz.