Sayfa Yükleniyor...
Dengeli beslenme günümüzde hayati öneme sahip. Artık hayatımızı ve günlük planlarımızı bunun üzerine kurmaya çalışıyoruz. Normal günlük hayatımızda beslenme ve sağlığımıza dikkat ederken elbette hamilelerin bu konuda daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Bu yüzden bu hafta beslenme ve diyet uzmanlarının hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gerekenler konusunda yaptığı uyarıları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Kahvaltıda yumurtayı eksik etmeyin: Bebeğin büyüme ve gelişmesi için proteine ihtiyacı bulunuyor. Bu nedenle sabah kahvaltılarından yumurtayı eksik etmemek gerekiyor. Gün içerisindeki öğünlerden birinin et, tavuk veya balık olması, haftada 2-3 gün kırmızı et, 2-3 gün beyaz et ve 2 gün balık tüketilmesi önem taşıyor.
Etin yanında salata tüketin: Protein kaynaklı hayvansal et ürünleri, hamilelik süresince annenin demir depolarını da doldurmaya yarar sağlıyor. Dolayısıyla, annenin yetersiz demir alımı hem bebek, hem de anne için risk faktörü oluşturabiliyor. C vitamini demirin emiliminin artmasına yardımcı olacağı için, ızgara köfte gibi protein ağırlıklı besinlerin yanında bol limonlu yeşil salata ile birlikte yemek yarar sağlıyor.
Meyveleri renklendirin: Vitamin ve mineral deposu olan meyveler güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için son derece önem taşıyor. Bu nedenle günlük 2-3 porsiyon meyveyi beslenme düzenine eklemek gerekiyor. Ayrıca, meyvelerin mümkün olduğunca farklı renk ve çeşitlilikte olması da yarar sağlıyor.
Sebzelerle bağışıklığınızı güçlendirin: Hamilelik döneminde annelerin en sık karşılaştığı problemlerden biri olan kabızlık, yeterli sebze tüketimi ile lif ihtiyacını karşılayarak çözümlenebiliyor. Aynı zamanda vitamin ve minerallerden zengin, antioksidan kapasitesi yüksek sebzeleri tüketmek anne adayını bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
Yeteri kadar kalsiyum alın: Süt, yoğurt, peynir, kefir gibi kalsiyumun iyi kaynaklarına hamilelikte de yer verilmesi, hem anne adayının kemik kitlesinin korunması, hem de bebeğin gelişimi için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Çünkü yetersiz kalsiyum alınması durumunda, bebek annenin kemiklerindeki kalsiyumu çektiği için ilerde annenin osteoporoza (kemik erimesi) yakalanma riski de artıyor.
Mutlaka su için: Hamilelik boyunca artan su ihtiyacını karşılamak için ortalama 8-10 bardak su içilmesi gerekiyor. Su içmek, hamilelik boyunca meydana gelen ödemi azaltmaya da yardımcı oluyor.
Bitki çaylarını tercih etmeyin: Bitki çaylarını tüketmek hamilelikte riskli olabileceği için doktora danışmadan hiçbir bitki çayını tüketmemek gerekiyor. Ayrıca, günde 2 fincan açık çay ve 1 fincan kahveden fazlasını içmemeye de dikkat etmek gerekiyor.
Evet değerli okuyucular uzmanların uyarılarını okudunuz. Yüzden hamilelik süresi boyunca hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için lütfen bu uyarılara azami noktada uymaya çalışın. Sağlıklı günler diliyorum