2

Kütüphanecilik Haftası


  • Oluşturulma Tarihi : 05.04.2018 07:42
  • Güncelleme Tarihi :

Geçtiğimiz haftayı Kütüphane Haftası olarak geçirdik. Birçok yerde etkinlikler yapıldı. Okullarda toplu kitap okuma gibi çeşitli faaliyetler gerçekleştirildi. Tabi insanlığın aydınlanması yazının icadı ile başladığını varsayarsak kitapların önemini daha iyi kavramış oluruz. Çeşitli kaynaklardan derlediğim bilgilere göre kitap ve kütüphane üzerine birkaç önemli açıklamaya denk geldim onu siz değerli okuyucularımla paylaşmak istiyorum. Kitabın yararlarının anlaşılması ve sayılarının çoğalması sonucu kitaplıklar oluştu. Kitaplıkların gelişmesi ile kütüphaneler meydana geldi. Herkesin yararlanması okuması, başvurması için kurulan, içinde kitaplar bulunan binaya kütüphane denir.

Kütüphane Haftası; Türkiye’de 1964 yılından beri mart ayının son pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır. Haftanın amacı, öğrencilerde okuma alışkanlığını ve zevkini geliştirmek, kitap sevgisini artırmak, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlamak ve halkı kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirmektir. Hafta süresince kütüphanenin önemi, kütüphaneciliğin sorunları kamuoyuna duyurulur. Okullarda kütüphanenin yararlarından söz edilir. Kütüphanelerde uyulması gereken kurallar öğretilir.

Yaşadığımız yüzyıl bilgi, ilerleme dönemidir. Kitaplar bilime giden yoldur. Çağımızın buluşlarını kitap, dergi gazete gibi yayın organlarından izleriz. Okuduğumuz kitaplar, dergiler, gazeteler bilgilerimizi artırır. Bizi dünyadaki gelişmelerden, değişmelerden haberdar eder. Kitaplar sevgili dostlarımızdır. Kitaplıklar, kütüphaneler kitapların bir arada bulunduğu yerlerdir. Bulunduğumuz yerdeki kütüphanelerden yararlanalım. Kütüphanelerin zenginleşmesi için kitap armağan edelim. Kitapların korunduğu, yerleştirildiği kitaplığı, kütüphaneyi temiz tutalım. Okuma salonlarında kimseyi rahatsız etmeyelim.

Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetindedir. Eldeki bilgilere göre ilk kütüphane, Asurlular zamanında kurulmuştur. Osmanlı imparatorluğu döneminde de kitaba ve kütüphaneye büyük önem verilirdi. O dönemden zamanımıza kadar gelen büyük kütüphaneler vardır. Yurdumuzun belli başlı büyük kütüphaneleri şunlardır: İstanbul’da Süleymaniye ve Beyazıt Devlet Kütüphaneleri. Ankara’da Milli Kütüphane, Millet Meclisi Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphanesi’dir. Bunlardan Millî Kütüphane, 15 Nisan 1946 tarihinde kurulmuştur. Açılış tarihinde içinde iki kitap bulunan bu kütüphanemizde bugün 620 bin kitap vardır. Ülkemiz kütüphanelerindeki kitap sayısı yaklaşık 6 milyon kadardır.

Teknik bilgilerle Kütüphane Haftası’nın önemini ve kitabın değerini bir kez daha anımsamış olduk. Arkadaşlar önemli olan günümüz teknolojisine rağmen kitap okumak ve okutmaya teşvik etmek. Bu gelecek nesiller için hayati önem taşımaktadır. Bunun önemini gelecek nesillere aktaramazsak bu haftalar sadece sembolik olarak kutlanarak geçecek. O yüzden okumayı önce kendimize ödev haline getirelim daha sonra da çevremize. Belki kitap okuma alışkanlığını geleceğe aktarma konusunda bir şeyler başarmış oluruz. İyi okumalar dileğimle…

Kütüphanecilik Haftası
Halisa Toprak
Yazarımız Kim ?

Halisa Toprak