2

Su Yaşamdır


  • Oluşturulma Tarihi : 06.07.2017 06:32
  • Güncelleme Tarihi :

Yaz aylarının kavurucu sıcaklarında insanlar gibi hayvanlarda da su tüketimi artıyor. Peki, bizler sokak hayvanları için neler yapabiliriz. Sokak hayvanları için hiçbir şey yapamasanız bile artan yiyeceklerinizi onlara verebilir, sokağınıza varsa bahçenize ya da yaşadığınız evin yakınlarına bir kap su bırakabilirsiniz.

Su, yaşamdır. Birçok sokak hayvanı su bulamadığı için ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalır. Su, bir hayvanın hem sağlığı hem de temizliğine devam edebilmesi için gereklidir. Sokak kedilerinin kirli görünümlerinin sebeplerinden biri de su bulamayışlarıdır. Güvende olmayan ve tükürüğü ile kendini temizleyecek kadar su içememiş olan bir kedi kendini temizlemekten uzak durur. Kuşlar ve köpeklerde sizin yapacağınız bu küçük vahadan faydalanacaklardır. Sokak hayvanları için büyük hazır pet su kaplarından birini keserek güzel bir su kabı yapabilirsiniz. Daha sonra su kabını sokağın uygun bir yerine (Çöplüğe ya da arabaların sıkça park ettiği bir mekana değil) koyabilirsiniz. Sizin gibi hayvan dostları ile işbirliğine giderek su kabının her gün taze su ile dolu olmasını sağlayabilirsiniz. Bu arada su kabının kirli ya da pis olması halinde ya kabı temizlemeyi ya da yeni bir kap ile değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Yazın, eğer her gün sularını değiştirme şansınız varsa, sularına 1 çay kaşığı kadar elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Elma sirkesi hem sudaki mikropları öldürür hem de iyi bir probiyotik kaynağıdır. Üstelik mantar ve parazit mücadelesinde de hayvanlara destek sağlar. Böylece sokak hayvanlarının hem su ihtiyacını karşılar hem de onları olası mikrop ve hastalıklardan koruyabilirsiniz.

Yazın etrafta bolca yavru kedi ile karşılaşabilirsiniz. Minik yavruları beslemek için verdiğiniz sütü yarı yarıya sulandırarak vermelisiniz. Eğer imkan varsa kedilere özel hazırlanmış süt tozunu sulandırarak kullanınız. Süt ürünlerindeki laktoz, kimi insanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerin de bazısında hassasiyete yol açabilir. Bu sebepten azar azar verilmesinde fayda var.

Hepimiz öyle veya böyle yenmeyen yemekleri çöpün derinliğine boşaltma kolaylığını tercih ederiz. Oysaki yemek pişerken artan ya da yenmeyip kalan yemekler sokak kediler için altın değerindedir. Ama artan yemekleri kedilere verirken dikkatli olmalısınız. Bozulmuş yemekleri kesinlikle sokak hayvanlarına vermeyin. Zira çöplüğü karıştıran hayvanlar için bozulmuş yemekler öldürücü olabilir. Sokak hayvanlarına yemek verirken çevreyi de kirletmemek adına yemekleri mümkün olduğunca bir kap içinde verin. Sokak hayvanları için büyük hazır pet su kaplarından birini keserek güzel bir yemek kabı yapabilirsiniz. Eğer sokak hayvanları için daha fazla emek harcamak isterseniz (Ki ne kadar faydalı bir iş yapmış olursunuz), onlara yemek de pişirebilirsiniz. Bir parça et ile pişirilmiş makarna ya da marketten getirirken kırılmış yumurtalardan yapılma bir omlet sokak hayvanlar için ne kadar faydalı olacaktır.

Hasta sokak hayvanları tamamıyla sizin yardımseverliğinize muhtaçtır. Onlara sağlayacağınız sağlık desteği yaşam kurtarıcıdır. Eğer veterinere götürme imkanınız yoksa ve size yakınlık gösteriyorsa (tutabiliyorsanız), yaralı bir sokak hayvanı eczanede satılan Betadin gibi acıtmayan tentürdiyotlar ile pansuman yapabilir, tahriş olmuş akan gözlerine yine eczanede satılan antibiyotikli göz damlalarından damlatıp göz pomadı sürebilirsiniz. Ama en doğru çözüm onun bir veterinerce görülmesini sağlamaktır.

Su Yaşamdır
Halisa Toprak
Yazarımız Kim ?

Halisa Toprak