Sayfa Yükleniyor...
Türk sporunun ve basketbolun dev çınarı Yalçın Granit, iki hafta önce 88 yaşında hayatına veda etti. Yalçın Granit (17 Eylül 1932- 1 Kasım 2020) basketbolcu, antrenör, gazeteci, jeolog ve yönetici. Hayatını basketbola adadı, basketbolu bu ülkenin bütün çocuklarına sevdirmeye çalıştı. Yalçın Granit, hayatının sonuna kadar bir çocuğun daha basketbolu öğrenmesini ve oynamasını sağladı. ‘’O’’ Türk Basketbolunun Yalçın Ağabeyiydi. Sponsor bularak birçok basketbol sahasını açtırdı. Ülkenin çeşitli yerlerinde bedava basketbol okulları açtı, Antrenörlere seminerler verdi. Bildiklerini, öğrendiklerini hep paylaşmak için tutkuluydu. Oynamış, oynatmış, kafa yormuş, düşünmüş, yazmış ve sürekli üretmiş biri 80 yaşında bile; sahaya inerek heyecanla Basketbola yeni başlayan çocuklar için ‘’Şut makinesi’’ icat etmeye kalkıyordu. Antrenörlere hep rol model oldu, heyecanını hiçbir zaman kaybetmedi. Türk basketbolun duayen ismi Yalçın Granit, okumaya, araştırmaya ve öğrenmeye hep tutkuyla bağlı kaldı. O dönemler Basketbol ve Antrenörlükle ilgili belge, doküman, kitap bulmak şimdiki kadar kolay değildi. Yalçın Granit, devamlı olarak ABD’den kitaplar getirirdi. Türkiye’nin en büyük basketbol kütüphanesine sahip olan Yalçın Granit’in muazzam kütüphanesine hep imrenmişimdir. Araştıran, düşünen ve sürekli yenilikler getiren Yalçın Granit Türk basketbolunun filozuydu. İstanbul Üniversitesi, Jeoloji Enstitüsü’nün ilk asistanı olan Yalçın Granit, bilimle sporu birleştiren Türk basketbol tarihinin en önemli bilge isimlerinden biri.
“Adanmak’’ : Bir hayalin peşinde Yalçın Granit ve Türk Basketbolunun hikâyesi kitabı, 2016 yılında Can yayınları tarafından basıldı. Oğlu Ali Granit tarafından hazırlanan Adanmak, Yalçın Granit ’in hikâyesinin ışığında gelişen Türk Basketbolunun kuruluşundan günümüze kadar bütün evrelerini anlatıyor. Adanmak, hem spor tarihimiz için önemli bir belge niteliğinde hem de yeni kuşaklar için örnek bir yaşamöyküsü içeriyor. Yaklaşık beş yıla yakın yapılan araştırma ve arşiv çalışmaları sadece spor tarihçilerini değil basketbola ve spora kendini adayanlar için referans olabilecek bir kitap. Adanmak kitabında Cemal Noyan şöyle der: “Yalçın Ağabey, basketbolu onu icat eden adamdan daha çok seviyordur. ‘’Yalçın Granit, ortaokul ve liseyi Darrüşafaka Lisesi’nde okudu. Basketbola burada başladı, okulda basketbolu yaygınlaştırmaya öncülük ettikten sonra 1949 yılında Liseden mezun oldu. Aynı zamanda Yalçın Granit, Darrüşafaka Basketbol Şubesinin kurucularından biridir. Mezuniyetinden sonra Mülkiye imtihanlarını burslu kazanan Yalçın Granit, Turgut Atakol’un önerisiyle Ali Sami Yen’le görüştükten sonra Ankara’ ya gitmekten vazgeçer.17 yaşında Ali Sami Yen’in teklifini kabul ederek Galatasaray’ın ilk profesyonel oyuncusu olmuştur. 1950’ li yılların ‘’ Yenilmez Armada’’ ile ünlenen Galatasaray takımında oynadı. Takımın en skorer oyuncusu olarak altı İstanbul Ligi ve beş Türkiye Şampiyonluğu kazandı. 1955 yılında Fransa Ligi şampiyonu olan Racing Clup Paris takımına transfer olarak, Avrupa’da oynayan ilk Türk basketbolcu oldu. Fransa’ ya gitmesinin nedenlerinden biri de doktorasını yapmaktı. Bilecik bölgesinde yaptığı çalışmaları Fransa’ da Prof. Henri Tintant ile birlikte bir makaleye dönüştürdü. A milli takım formasını 68 kere giyen Yalçın Granit, 1952’ de Helsinki Yaz olimpiyatlarında Milli takımımızda yer aldı.
Yalçın Granit, 25 yaşında basketbolu erken bıraktıktan sonra koçluğa başladı. 1959 sezonu Darrüşafaka tarihinin ilk ve tek İstanbul ligi şampiyonluğunu kazandırdı. 1961 yılında Milli takım başAntrenörü olan Yalçın Granit, Balkan şampiyonasında finalde Yugoslavya’ ya yenilerek ikinci olan takımın başında vardı. 1962’ de Balkanların en iyi Antrenörü seçildi, Almanya ve İsviçre milli takımlarını çalıştırmak için teklifler aldı. 1971’ de Şakir Eczacıbaşı’nın teklifini kabul edip basketbol şubesini kuran takımın başına geçti. Takımı üst lige taşıdıktan sonra görevini Aydan Siyavuş’a bıraktı.
Yalçın Granit, basketbola dair yurtdışında ki gelişmeleri hep yakından takip etti. Basketbolun peşinde ülkeler gezen efsane isimi, 1968 yılında ABD’ de The Evansville Pres gazetesi yazarı Al Dunning köşesinde ‘’ Basketbolda bir seyahat kupası verilecekse onu en çok hak eden Yalçın Granit. Basketbol uğruna onun kadar yol kat eden birine rastlamamız mümkün değil. ‘’ diye yazmıştı.