Sayfa Yükleniyor...
Basketbol, dinamik ve tempolu bir spordur. Oyuncuların birçok karmaşık beceriyi çok kısa sürede ve hızlı bir şekilde yer, yön değiştirerek yaptıkları bilinmektedir. Nitelikli düzeyde basketbol oynayan sporcuların başarılı olmak için basketbolun gerektirdiği düzeyde kuvvet, güç ve hareketlilik özelliklerine sahip olmaları gerekmektedir. Basketbol antrenmanları çok yoğun yapıldığında oyuncuların üzerinde yüksek şiddette fiziksel ve psikolojik etki bırakır. Basketbol ağırlıklı olarak anaerobik spor disiplinidir. Yüksek şiddetli aktiviteler sıklıkla yapılır. Basketbolda ani durma, koşma, sıçrama gibi hareketler olduğu için çalışma-dinlenme oranlarına göre kullanılan enerjiyi uzun süre devam ettirebilmek önemlidir. Fiziksel aktivitelerin sınırlarını belirmede üç metabolik sistem öne çıkar. Bunlar; fosfojen sistem, glikojen- laktik asit sistem ve aerobik sitemdir. Basketbolda uygulanacak antrenmanlar ve beslenme planı performans özelliklerinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tüm enerji sistemlerini geliştirecek şekilde planlanmalıdır. Basketbolda kasların ihtiyacı olan enerji iki yoldan anaeorobik ve aerobik olarak elde edilir. Sporcuların, basketbolcuların günde ne kadar enerji tüketeceği birçok faktöre bağlıdır. Bunlar; yaş, cinsiyet, vücut ölçüsü, fiziksel aktivite, aktivite şiddeti ve süresi ile günlük yaşamın getirdiği aktivitelerdir. Enerji tüketiminde ve beslenmede gündelik sosyal hayatımızda ki aktiviteler, alışkanlıklar, aile-sosyal yaşam, sosyo-ekonomik durumlar ve demografik özelliklerde etkilidir.
Uygun beslenme ve düzenli fiziksel aktivite yaşamımıza mutluluk katabilir. “Ne kadar yediğimiz kadar ne yediğimizi de düşünmeliyiz.” Tam ve dengeli beslenme hareketsizliği ortadan kaldırır. Stresi azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Sporcuların, gerginlik seviyesini, kaygı ve depresyon düzeyini azaltır. Genç sporcuların sağlıklıları ve performansları üzerinde çok önemli rol oynamaktadır. Bu bağlamda, sporcularda dengeli beslenme şiddetli bir antrenman sonrası toparlanma süresini düşürür. Yorgunluk sebebiyle olan yaralanmalardan korur. Kronik rahatsızlıklardan olan diyabet, hipertansiyon, obezite ve bazı kanserlerden korur. Doğru, yeterli ve dengeli beslenme sporcular açısından genel sağlığı iyileştirmek ve performansı geliştirmek gibi iki temel amacı vardır. Yeterli ve dengeli beslenme kişinin yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumlarına göre ihtiyacı olan, yağ, karbonhidrat, yağ ve proteinlerin hücre içinde parçalanmasından elde edilen enerjiyi ve her türlü temel besin öğesini yeterli oranda alabilmesidir. Yeterli ve dengeli beslenme genç sporcularda ve çocuklarda antrenmanların ve gelişimin ana elamanıdır. Beslenme ile büyüme ve gelişme etkileşim içindedir.
Basketbol; kuvvet, güç, koordinasyon dayanıklılık ve hareketlilik gerektiren bir spordur. Bir basketbol müsabakasında sporcular tahminen; 40 dakikalık sürede yaklaşık 7.5 km hareket ettikleri, zaman hareket analizine göre birkaç kilometreyi yüksek hızda öne ve yana doğru sprint atmaya ve azaltmaya şeklinde koşarak yaptığını, 50-100 arası patlayıcı dikey sıçramaları tekrar ettiğinin analizi yapılmıştır. Kalori ve enerji tüketimine baktığımızda Bu bağlamda antrenman ve maçları göz önünde bulundurursak eğer doğru ve yeterli beslenme olmalıdır. İyi bir beslenme, averaj bir oyuncuyu büyük oyuncu yapmaz ancak, yetersiz ve kötü beslenme iyi bir oyuncuyu averaj oyuncu yapar.