Sayfa Yükleniyor...
2019 Dünya atletizm şampiyonası, Katar’ın başkenti Doha’da başladı. Uluslararası atletizm federasyonu (IAFF) tarafından ilk kez 1983 yılı Finlandiya’ da olan iki yılda bir gerçekleşen organizasyona bu sefer ilk kez bir Ortadoğu ülkesi ev sahibi oldu. Birbirinden farklı kıtalardan gelen üst düzey mücadele ve rekabet içerisinde olan sporcular Uluslararası Khalifa Stadı’nda performanslarıyla sahne alıyor. Dünyanın en iyi atletlerinin yer aldığı bu organizasyonda 209 ülkeden, 1972 sporcu mücadele ediyor. Türkiye şampiyonaya 20 sporcu ile katılıyor, sporseverlerin TRT 2 sporda izlediği organizasyonda 200 metrede 20.27’lik derecesiyle ikinci olan son dünya ve Avrupa şampiyonu milli atlet Ramil Guliyev yarı finale yükseldi.
İlk kez bir Orta Doğu ülkesinde katar da olan organizasyon sporcular için aşırı sıcak ve nemden dolayı büyük zorluklar ile devam ediyor. Medya da açıklama yapan sporcu, antrenörler genel olarak sıkıntısının antrenman ve müsabakalarda yoğun sıcaklıktan dolayı zor anlar yaşadıklarını sağlıklı bir ortamda hazırlanamadıklarını ifade ettiler. Bahamalı antrenör Ronald Cartwright , “Biz de sıcak bir iklimden geliyoruz ancak bununla kıyaslanmaz, dışarda yürüyorsunuz sanki size ısıtıcı tutuyorlar” diye açıklamada bulundu. Organizasyonda maraton ve yol yürüyüşü yarışmaları gece olsa bile yine de gün boyunca farklı coğrafyalardan gelen sporcular için iklim özellikleri fiziksel aynı zamanda psikolojik anlamda büyük sorunlara yol açabiliyor. İki yıl boyunca gece gündüz antrenmanlarla hazırlanan madalya için yoğun efor gösteren sporcular bu şampiyonada adapte olamadıklarını, bazı atletlerin yarışı tamamlayamadıklarına şahit olduk.
Atletizme göre spor izleyici kitlesinin daha yoğun olan 2022 Dünya Futbol Şampiyonası da Katar’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek fakat bu defa ilk turnuva aşırı sıcak havadan dolayı kış takvimine göre ayarlandı. Katarı önemli yapan elbette sadece Orta Doğu’ da yer alan bir ülke olması değildir. Katar yaklaşık 2,6 milyon nüfusa sahip, yüzölçümü olarak 11, 437 kilometrekare toprak üzerinde bulunan fiziki ve sayısal manada dünyadaki birçok küçük devletten biridir. Buna rağmen 179, 5 milyar ABD doları gibi ciddi gayri safi yurtiçi hasılaya ve 67,995 ABD doları kişi başına düşen milli gelire sahip olması, katarı ister istemez merak konusu haline getirmektedir. Katar 1971 yılından beri bağımsızlığını kazandıktan sonra büyük değişim geçirmiştir, keşfedilen petrol ve doğalgaz yatakları sayesinde bugün dünyada Rusya ve İran’ın hemen ardından 3. sırada yer alır. Katar’ın son dönemlerde sporun ilgisini çekmiş yatırım haline gelmiştir, paranın cezbedici olması büyük bir etkendir.
Dünya Atletizm Şampiyonası’nda spor tarihe geçen anlara tanıklık ettik, atletizmde rakibin düşmanın değil dostundur. Doha da yıllarca unutulamayacak bir an yaşandı, 5 bin metre erkekler yarışında sakatlanan Jonathon Busby yarışı rakibi olan Braimi Suncar Dabo sayesinde tamamladı. Gine Bissaulu atlet Braima Suncar Dabo yarışı önde götürürken Aurabalı rakibi Jonathan Busby’nin koluna girdi. Rakibini finişe kadar taşıyan Braima Suncar Dabo bu hareketiyle spor tarihine geçti. Spor medyasında ve sosyal medya üzerinde çok konuşulan bu olay sporcu ahlakına yönelik çok güzel bir tutum ve davranış olarak her zaman hafızalarda kalacaktır. Son zamanlarda sporda estetik , görsel değer ve hazları yitirdiğimiz dönemde tarihe geçen bu olay sporcu eyleminde örnek alınacak bir davranış.. Aşırı Kazanma hırsı sporcuyu bazen ahlaksızlıklara, yozlaşmalara götürebilir. Sporcu, Performans ve rekorlar ilerledikçe özüne yabancılaşmaktadır. Atletizmde olduğu gibi diğer bireysel ve takım sporlarında bu tarz güzel davranışları görmek ve sporu gerçek anlamda izlemeyi, yaşamayı temenni ediyoruz. Son çizgiye rakibinin koluna girerek yarışmayı bitirdiklerinde oluşan manzara belki de izleyiciye gerçekten spor nedir sorusunu soruyor. “Spor nedir?” sorusuna verilen yanıtlar aslında yanıta veren kişinin sporu nasıl algıladığını ifade eder. Sporu izleyen, izlenilen ve yöneten, yönetilen çeşitli duygu ve atmosferin oluştuğu bağlamda tek bir tanımla açıklamak zordur. Sporu farklı yaklaşımlar ve disiplinliler ile incelemek gerekir. Ne dersiniz sevgili okurlar sizce spor dediğimizde ne anlıyoruz? Neyi ifade ediyor? Günlerinizin sağlıklı ve huzurlu geçmesi dileğiyle…