Sayfa Yükleniyor...
Koşmak her yönüyle ele alındığında ilkçağdan beri insanlığın en temel hareket etme şekillerinden biridir. Kendine özgür bir kültürü vardır. Koşmak, yürümek gibi değildir cesaret ister, sabırlı ve iradeli olmanız gerekir. Daha zor bir eylem içerir. İyi bir kondisyonun yanında dayanaklık esneklik, güç ister. Koşarken nefes alışverişinizi düzenli almanız, kendi tempo ve ritminizi belirlemeniz gerekir. Kendi vücudunuzla, kaslarınızla iletişime geçersiniz, nasıl çalıştıklarını fark edersiniz… Koşmak ister profesyonel ister amatör olsun bir tutkudur. Bu tutkuyu gerçekleştirmek keyif vericidir. İzmir’de sahillerde, parklarda, ormanda tutkuyla koşan, spor yapan insanların sayısı artmaktadır. Bu hususta sporun içinden gelen ve imkân bulduğunda her türlü spor branşını severek ve keyifle yapan bir İzmir sevdalısı Tunç Soyer’e teşekkür ediyorum. Spor kültürünü aşılamak ve tabana yaymak için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor.
Festival Havasında
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üçüncüsünü düzenlediği Maraton İzmir’de yine festival havasında geçti. “Sporfest İzmir” etkinliği çerçevesinde birçok spor branşın tanıtımı ve etkinlikleri gerçekleşti. Hemen hemen her spor branşını deneyimlemek isteyenler için önemli bir fırsat oldu. Sporfest İzmir’in söyleşi ve mini konserlerle tempolu ve dinamik olmasına ayrı bir ilgi gösterildi… Belki tek dezavantaj havanın biraz kötü olmasıydı ama yine de katılımcılar İzmir Maraton’dan büyük keyif aldı. Birbirinden renkli görüntülere sahne olan Maraton’da çocuk, yaşlı, genç herkes sürdürülebilir bir dünya için koştu.
Toplumsal Farkındalık İçin Koştular
Profesyonel ve amatör koşucular hep birlikte “toplumsal farkındalık” ve “toplumsal bilinç” için koştu. Farklı ülkelerden 125’i yabancı 500 profesyonel atlet yarışa katılım gösterdi. Dünya Şampiyonası ve Olimpiyat finalisti, Afrika Şampiyonu, Dünya Yarı Maraton Şampiyonu Kenyalı Paul Koech, Olimpiyat finalisti ve Dünya Şampiyonası finalisti Yenew Alamirew, Nantes Maratonu birincisi Etiyopyalı Emily Jepkoech gibi ünlü atletler yarışamaya katıldı. Dünya Atletizm Federasyonu tarafından Road Race Label - Uluslararası Yol Yarışı Sertifikası verilen Türkiye’deki en hızlı maraton parkuru Maraton İzmir’de 16 farklı ülkeden 125’i yabancı 500 atlet yarıştı.
İzmir Dayanışması
Maraton İzmir Adım Adım Yardımseverlik Koşusu Bağış Kampanyaları’nda tam bir İzmir dayanışması yaşandı. 10 binden fazla bağışçı, Maraton İzmir’de yarışan atletler üzerinden sivil toplum kuruluşlarına 4 milyon TL’ye yakın bağışta bulundu. Birleşmiş Milletlerin “Sürdürülebilir bir Dünya” için belirlediği “17 Küresel Amaç” doğrultusunda “Atıksız Maraton” hedefiyle koşulan 42 kilometrelik uluslararası yarışa, 43 farklı ülkeden 500’ün üzerinde koşucu katıldı. Kenyalı Lanny Rutto, Maraton İzmir’i 2.09.27 ile tamamladı, geçen yıl Etiyopyalı Tsegaye Getachew’i 2.09.35’lik rekorunu 8 saniye daha geliştirdi.
Spor Kenti Vizyonuna Adım Adım
İzmir, spor kenti olma vizyonuyla yola çıkarak önemli adımlar atıyor. İzmir’de Uluslararası spor organizasyonlarının sayısı artmalıdır. Daha çok etkinliğe ve organizasyonlara ev sahipliği yaptığında spor kenti olma yolunda daha da ilerleyebileceğini düşünüyorum. Maraton İzmir’i saymazsak eğer en son 2005 yılında Dünya Üniversite Yaz Oyunlarında İzmir ev sahipliği yapmıştı. 2005 yılından bu yana saha ve tesisleşmede gelişmeler var. Umarım İzmir’de daha çok spor organizasyonları gerçekleşir. İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor birimi, daire başkanı Hakan Orhunbilge ve kulüp başkanı Ersan Odaman başta olmak üzere organizasyonda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Daha nice maratonlara ve yeni organizasyonlara…