Sayfa Yükleniyor...
Amerika’da yaşanan ırkçı olaylar ve polis şiddeti sebebiyle NBA Takımları maçlara çıkmayarak boykot etti. ABD’nin Wisconsin eyaletinin Kenosha kentinde Jacob Blake, polisin açtığı ateş sonucu felç kalırken, bu olay Amerika’ da büyük yankı uyandırdı. Milwaukee Bucks’ın başlattığı boykot kararıyla, Orlando Magic ve diğer takımların oyuncuları da boykot kararı alarak sahaya çıkmayacaklarını açıkladılar. Artan ırksal eşitsizlikleri protesto etmek için maçı, kazanmayı, şampiyonluğu bir kenara bırakan takımlar hükümeti protesto etti. Cesur karar alarak, toplumun eşitliği için sahaya çıkmayan, grevde bulunan NBA oyuncularını, milyonlarca insan destekledi.
Los Angeles Lakers’ın yıldızı Lebron James, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı küfürlü açıklamada, başkan Trump’ı eleştirerek “Değişim istiyoruz, bıktık” ifadelerini kullandı. Sadece gösteri toplumunun parçası olmayan, her zaman sosyal eşitliği ve sosyal adaleti savunan Lebron James’in Twitter’da yaptığı açıklama bir milyonun üzerinde beğeni aldı. Amerika’ da yaşanan ırkçılık olayları, eşitsizlikler ve derinleşen kutuplaşma toplumsal hareketlere, kitlesel eylemlere neden olmuştu. Demokrat analist Karen Finney bu süreçte Lebron James’in büyük bir ilgi yarattığını belirterek, “James siyah toplum arasında güvenilir bir yere sahip. Kendisine ciddi saygı duyuluyor ve önemli işler yapıyor’’ dedi. Lebron James’in önderliğinde kurulan küçük bir grup milyonlarca dolar harcayarak siyah bireylerin bu kasımda yapılacak Joe Biden ile Donald Trump arasındaki seçimlerde oy kullanmasını sağlayacak. NBA takımlarının salonları açılarak salgından etkilenen bölgelerde sorunsuz bir şekilde oy kullanımı sağlanacak. Lebron James, daha önce 2016’ da Demokratların adayı Hillary Clinton’ın seçim sürecinde aktif rol oynamıştı. Ünlü oyuncu aynı şekilde bu seçimde Biden’ in ekibinde aktif rol alıyor. Donald Trump’ı seçilememe korkusu sarınca NBA oyuncularını hedef alan açıklamalarda bulundu. “NBA oyuncularının yaptıkları, basketbolu mahvediyor. Bu durum NBA için çok kötü” Trump, insanların spor müsabakaları izlerken politika görmek istemediklerini söyledi.
Uzun süredir koronavirüs salgınıyla savaşan ABD, biryandan polisin siyahi vatandaşlara uyguladığı şiddet ve ırkçılıkla boğuşuyor. Mayıs ayında George Floyd’ un ölümü tüm dünyada eylemlere neden olmuştu. Floyd’un ölümünden sonra NBA’de ki oyuncular, ırkçılığa tepki çekmek adına, sezonun devamında oynamak istemediğini açıkladı. NBA oyuncuları, ülkedeki sosyal adaletsizliğe maçlarda diz çökerek protesto etmişti. ‘’ Black lives Matter’’ (Siyahların yaşamı değerlidir) hareketini destekleyen oyuncular Amerika tarihinde en önemli Afro Amerika politik mücadelesinde yer almıştır. Devam eden ırkçılık ve polis şiddeti Manuel Ellis’in ‘Nefes alamıyorum’ diyerek ölümüne neden oldu. En son yaşanan olay da 7 kurşunla sırtından vurulan Jacob Blake oldu. ABD’de ki tarihi boykot kararı sadece NBA’le sınırlı kalmadı, ülkede 3 ulusal ligde daha maçlar oynanmadı. Boykot kararını, diğer organizasyonlarda takip etti. ABD’de Kadın Basketbol ligi WNBA’de, Ulusal Beysbol ligi (MLB) ve Ulusal Futbol Ligi’nde (MLS) ırkçılık, şiddet olaylarına karşı protesto, boykot kararı alındı. NBA’ de oyucular, takım sahipleri ve oyuncu sendikaları bir araya gelince tekrardan sahaya çıkma kararını aldılar.
NBA’ de boykotların tarihsel geçmişine baktığımızda ilk olarak 59 yıl önce, yine ırkçılık nedeniyle alınmıştı. 1961’ de Lexington’da gösteri maçı oynayacak olan Boston Celtics’ teki siyahi oyuncuların restoranda oturmasına izin verilmemesi üzerine Bill Russell takım arkadaşlarını yönlendirerek maça çıkmama kararı almışlardı. NBA’ de ilk oyuncular sendikası 1954 yılında kuruldu. Oyuncuların bazı temel hak ve güvenceleri bulunmuyordu. Oyuncuyu draft eden takım istemediği takdirdi ayrılıp başka takıma gidemiyordu. Oyuncuların sigortası, emekli maaşı gibi hakları yoktu. Oscar Robertson, Elgin Baylor, Bill Russell ve Jery West gibi yıldızlar tehdit edilmişti. Tehditlere ve baskılara rağmen oyuncular sahaya çıkmadı. Haklarını arayan oyuncular boykot kararı aldı, ardından NBA yönetimi oyuncuların haklarını ve taleplerini kabul etti. Sporcu, antrenör, spor çalışanı birlikte hareket etmeyip sendikalı olmadığı sürece sağlık ve sosyal haklarını koruyamaz.