2

Olimpiyat Yolunda Egeli Cimnastikçiler


  • Oluşturulma Tarihi : 10.12.2019 07:15
  • Güncelleme Tarihi :

“Saatin kendisi mekan, yürüyüşü zaman, ayarı insandır, ayarda saniyelerin peşinden koşmaktır.” Türk Edebiyatının usta yazarlarından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsünde yazdığı gibi insanın zaman ve mekan kavramı, ayarı saniyelerin peşinden koşmaktır. Bu da gösterir ki zaman ve mekan insanla mevcuttur. Henüz 14 yaşındayken tüm dünyanın hayranı olan, estetik algıda değişim yaratan ve mükemmelliğin sembolü, efsane cimnastikçi Nadia Comaneci bir röportajında şöyle açıklama yapar; “En iyi performansınızı gösterebilmek için 1 dakika 10 saniyeniz var, bunu bugün ve şu an yapmalısınız. Dün değil, dört yıl sonra değil tam o anda performansınızı göstermelisiniz.”
Sporun temeli olan jimnastik branşı başlı başına çok zor bir spordur. Özveri, yoğun çalışma ve disiplin gereklidir. Medyada, ‘50 saniye için 19 yıl’ çalıştım adlı haber başlığını gördüğümüzde toplumsal hafızamız ve algımızda Milli Sporcumuz İbrahim Çolak İsmi yer alır. Kolay değil! 50 saniye için 19 yıl büyük özveri, emek ve zorluklarla çalışmak. Cimnastiğe 5 yaşında amcası Erkan Çolak ile başlayan İzmirli Milli Sporcumuz Şuan Aliağa Helvacı Ortaokulunda beden eğitimi öğretmenliği yapıyor. Dünya artistik cimnastik halka aletinde şampiyon olan İbrahim Çolak ve paralel alette Dünya 2.’si olan Ahmet Önder, antrenörleri bu hafta Ege Üniversitesi Öğrencileri ile kariyer günlerinde Panele davetliydi. Spor bilimleri öğrencilerin yoğun katılımı ve Ege Üniversitesi öğretim görevlilerinde yer aldığı etkinlikte genç sporcular, eğitmen adayı olan öğrenciler için verimli bir organizasyon oldu. Milli sporcularımız İbrahim Çolak ve Ahmet Önder Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Mezunu, lisans öğrencilerine nasıl bir yol ve planlama ile hedeflerine ulaştıklarını, sporda başarı için zorlu süreçlerin olduğunu, neler yaptıklarını soru cevap kısmında aktardılar. Artistik cimnastik milli takım antrenörü Yılmaz Göktekin, gelen başarıyı ve organizasyonu sporcuların 11 yaşından itibaren antrenör, sporcu, aile planlaması ile hareket edilerek geleceğe yönelik inşa edildiğini söyledi. Göktekin, antrenmanların bilim ve uygulama bölümlerinin zorlu bir süreçten geçtiğini, sporcuların, antrenörlerin ve ailelerin çok büyük fedakarlık yaptığını ifade etti. Antrenör, kaybetmeden kazanılmayacağını süreç içerisin de birçok madalya kaçırdıklarını; fakat en sonunda çok çalışarak başarıya ulaştıklarını, fedakarlık ve emek isteyen zorlu bir dönem diye anlattı.
‘50 saniye için 19 yıl’ çalıştım. Başarının arkasında nelerin olduğunu çok iyi özetleyen bir söz... İbrahim Çolak ve Ahmet önder başarıları ile birçok sporcumuza örnek, rol model oldular. Başarılar kolay elde edilmiyor. Aynı ekiple 19 yıl beraber çalışmak, artık bir aile ortamı havası oluşuyor. İbrahim Çolak, final öncesi gergin ve heyecanlı olduğunu; çünkü bütün emeği, yılların birikimi 50 saniye içerisinde belli olacağını ve olimpiyatlara gitmek için heyecanı ve gerginliğini kontrol ederek antrenmanda ki gibi hareketini yaptığını söyledi. Antrenmanlarda sürekli çalıştığı hareketi o gün orada sergilemek için sporcuların rutin ve alışkanlıkları çok önemlidir. Ahmet Önder de yarışmalar öncesi psikolojik olarak da hazırlandıklarını, psikologlardan destek alarak katıldıklarını söyledi. Önder, gelen başarıları ve kazanılan madalyaları esasında bireysel olmadığını bir ekip işi olduğunu vurguladı. Bireysel bir spor gibi görünse bile perde arkasında birçok kişinin rol aldığını altını çizerek aynı ekiple uzun yıllar çalışmak başarıyı getirir.
Cimnastik literatüründe artık ‘Çolak’ hareketi de yer alıyor. Daha önceden Murat Canbaş, Suat Çelen ve takım arkadaşı Ferhat Arıcan gibi isimlerinde kendine özgü hareketleri yer alıyordu. Çolak, ne kadar madalya alırsam alayım, madalyalar unutulsa da yaptığım hareket için hiçbir zaman unutulmaz ve kural kitapçığında her zaman durur. Uzun araştırmalar sonucunda oyun kitapçığında bulunmayan bir hareketi ortaya çıkardı ve antrenmanda tekrar ederek başladı. Hareketi İbrahim Çolak’a sorduğumuzda, “2016 yılından beri çalışıyorum, dünya kupasından bir hafta önce bu hareketi uygulamak için doğru bir zaman olduğunu düşündüm.” Avrupa ve dünya kupalarında ülkemizi en iyi şekilde temsil eden sporcularımızın şimdi ki hedefi olimpiyat oyunlarında madalya kazanmak. Başarılar…

Olimpiyat Yolunda Egeli Cimnastikçiler
Hüseyin Demir
Yazarımız Kim ?

Hüseyin Demir