Sayfa Yükleniyor...
Altınordu’nun “Dünya İzmir’de buluşuyor” sloganı ile organize ettiği İzmir U12 Cup sona erdi. Alman ekibi Bayern Münih, finalde Club Brugge’yi 2-0 yenerek turnuvanın şampiyonu oldu. Turnuvayı yerinden takip ederek notlarımızı aldık. Size şampiyon takımın oyun sisteminden kısaca bahsedeyim; santra ile beraber top rakibin ayağına değmeden çocuklar harika bir şekilde paslaşarak gol atıyor ve herkes hayranlıkla izleyerek ayakta alkışlıyor. Alman disiplini bu olsa gerek! Hiç abartmıyorum; U12 Cup yarı final ve finalde oynanan maçlar, Türkiye’deki Süper Lig maçlarından seyir zevki olarak daha yüksek. 12 yaşındaki çocukların yetişkinler gibi futbol oynaması, saha içerisinde sorumluluk alarak oyuna yön vermesi beni çok etkiledi. Yeşil sahada geleceğin Ronaldo ve Messi adaylarını izledik. Kim bilir beş yıl sonra U12 İzmir Cup’ta oynayan çocukların isimlerini zikredeceğiz.
SPORUN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ
Evet turnuva ve organizasyon gerçekten takdire şayandı. Tesisler, sahalar ve lojman muazzamdı. Açılışta Şampiyonlar Ligi müziğinin çalmasıyla gözleri parıldayan, heyecanlanan çocukların motive olması beni ayrıca mutlu etti. Farklı kültürlerden, dünyanın değişik ülkelerinden gelen çocukların bir arada olması sporun birleştirici gücünü bize kanıtlamış oldu.
TÜRK FUTBOLCULAR NEDEN YURTDIŞINA GİDİYOR?
Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan’ın medya mensupları ile yaptığı sohbette altyapının temel sorunlarına yönelik sorularımı sordum (Türkiye’deki genç oyuncular neden yurtdışına gitmek istiyor?) Sayın Başkan soruyu içtenlikle yanıtlıyor: “Antrenörlerin altyapıdan a takıma çıkan futbolculara daha fazla süre vermeleri gerekiyor. Üç büyükler altyapıdan oyuncu yetiştirme konusunda bizimle yarışacak konumda değil. Maç kazanıp kaybetmeye odaklanmıyoruz, oyuncu kazanmak bizim için daha önemli.”
FUTBOLUN GEZGİNİ SEYİT MEHMET ÖZKAN
Özkan, Altınordu altyapı modelinde; felsefe büyüğü Atletico Bilbao ve Ajax’tan nasıl esinlendiğini, ‘‘Harika Portakal’’ kitabından alıntı yaparak total futbol sorusunu sorduğumda “futbol gezgini” Seyit Mehmet Özkan, Avrupa’daki futbol seyahatlerini anlatarak Hollanda’nın total futbol kültürünü şöyle anlatıyor: “Hollanda ve İngiltere’de inanılmaz bir futbol kültürü var. Özellikle altyapılarda oynanan müsabakalar kaliteli ve seyir zevki yüksek. Her şey eğitimle başlar, bizde burada tesislerimizde sporcularımızı “iyi birey”, “iyi vatandaş”, “iyi sporcu” mottosuyla yetiştiriyoruz. Hollanda total futbolunu ülkemize yansıtabilmek sosyolojik açıdan pek mümkün değil tabi.”
İZMİR’İN KARA PARASI YOK!
Kenan ağabey (Ajansspor Genel Yayın Yönetmeni), Seyit Mehmet Özkan’a İzmir neden şampiyon takım çıkartamadığını sorduğunda Özkan: “İzmir’in kara parası yok! Altyapı sabır işidir, sürdürülebilir altyapımız ile herkese örnek oluyoruz” cevabını verdi.
İZMİR SPOR KENTİ OLUR MU?
Avrupa’nın en iyi kulüpleri İzmir’de misafir oldu, Afrika’dan onlarca takım turnuvada mücadele ederek dans gösterileriyle organizasyona ayrı bir renk kattı. İzmir’in spor kenti olması için bu tarz uluslararası spor organizasyonlarına daha çok ev sahipliği yapması lazım. Tabi organizasyonun reklam ve tanıtımı da kentin turizm faaliyetleri içinde önemli. Altınordu’nun ev sahipliğinde düzenlenen bu turnuva umarım diğer İzmir takımlarına ilham olur. Sevgiyle kalın, sporla kalın.