2

Aç Köpek Fırın Deler


  • Oluşturulma Tarihi : 07.08.2024 08:59
  • Güncelleme Tarihi : 07.08.2024 08:59

Birileri tarafından söylenmiş ve günümüze kadar gelmiş belirli bir yargıyı içeren anonim sözlerin atasözleri olduğunu biliyoruz. Atasözleri insanların deneyimleri ve onların sonuçlarından doğmuştur. Çoğunda mecaz vardır.

“Aç köpek fırın deler” sözü ilk gün gibi tazeliğini korumakta. Eminim ki bu söz söylenmeden önce de sosyal yaşam, ekonomik sorunlar, eğitim-öğretim, kuşak çatışması o zamanda vardı.

Canlıların yaşamları süresince karşılaşabileceği en zor koşul açlıktır. Aç kalan canlı, insan, hayvan fark etmez, yaşamını devam ettirebilmek için beslenmek zorunda. Birey, gereksinimlerini doğal yollardan karşılayamıyorsa mevcut yasalarca suç unsuru olarak görülen her şeyi yapabilir, denemeyeceği yol yoktur.

Zaman zaman gazetelerin üçüncü sayfalarında benzer haberlerle karşılaşırız. Elbette yasalarca koruma altına alınanlar korunmalı, cezasız kalmamalı, teşebbüs edenlere ceza müeyyideleri uygulanmalı. Yargıçlığa soyunmak gibi bir düşüncede olmak haddim değil. İç sesimi dillendirmekte başka bir şey değil yaptığım.

Birey suça adım adım itilirken, sosyal devlet anlayışında yasa koyucuların, ekonomik, politik, eğitim ve öğretim şekli ve sosyal ilişkilerin düzenlenmesi gibi alanlardaki yasalarla birey, güvence altında mıdır, değil midir? Bireyin olmazsa olmazlarından barınmak, beslenmek, sağlık, eğitim hakkı yeterince korunuyor mu, bunlar yasalarca güvence altına alındı mı sorgulanmalıdır.

Önemli olan sosyal devlet anlayışına yakışır önlemleri, birey yasaları çiğnemeden alabilmek. Yasa koyucuların, sosyal statülere yön verenlerin, sosyal devlet anlayışının gereklerini yeterince yerine getirip getirmediklerine bakmak ve sorgulamak gerekir. Getirilmemişse sistemin işleyişinde aksaklıklar var ya da bilinçli olarak birileri yasaların boşluklarından faydalandığını söylemek mümkün. Önce bu ve benzer kaçakların düzeltilmesi, sızıntının giderilmesi gerekir.

Demokrasi, kurallar çerçevesinde temsil yetkisinin kullandığı bir yönetim biçimi olduğu unutulmamalı. Mevcut yasalara aykırı toplu ya da birey eyleminde, toplum olarak herkes suçludur.

Gelişen teknoloji, kentleşme, üretim araçları ve iş gücündeki değişim, sosyal yaşamın bünyesinde gelişmeler, değişime neden olur. Sosyal yaşamı, ekonomiyi belirleyen meta, insani ilişkilerimizi de belirler. Erki elinde tutanlar, toplum mühendisliğiyle sosyal yapıyı, belirli anlayış doğrultusunda biçimlendirebilir. Bunu yapmaması için de hiçbir neden yok.

İnsanız, insana özgü duygularımız, sosyal ilişkilerimiz var. Önce evimizin önünü temizlemeliyiz, evimizin önünü temizlersek, sonra mahalle, kent, ülke, dünya temizlenir.

Aç Köpek Fırın Deler
İlhan Soytürk
Yazarımız Kim ?

İlhan Soytürk