Bayramınız Kutlu Olsun


  • Oluşturulma Tarihi : 03.07.2023 06:09
  • Güncelleme Tarihi :
Bayramınız Kutlu Olsun yazının resmi

Son yıllarda dini ve milli bayramların gelmesini dört gözle bekler oldu insanalar. Çünkü kentte yaşayan birçok insan stresten, iş yorgunluğundan kısa süreliğine de olsa kurtulmak için bu günleri dinlenme ve tatil olarak değerlendirmeye başladı. 
Eskiden bayram hazırlıklar birkaç gün önce başlar, son olarak da geleneksel tatlılar yapılır, dini bayramlarda büyükler ve aile fertleri ziyaret edilir, tüm aile toplanılır ve hoş vakit geçirilirdi. Mümkün olduğu kadar dost ve komşular bir araya gelir, el öpen çocuklara para, mendil ya da şeker vermek bir zaman gelenekti. Değişen koşullar ve yaşam biçimiyle bu gelenek yavaş yavaş kaybolmaya yüz tuttu.
Her ulusun önemli günleri, milli ve dini bayramları var. Bunlar toplumu birlik beraberlik, kardeşlik ve dayanışma içinde tutan, duyguların, inanışların pekişmesini, canlı tutulmasını sağlayan, saygı ve sevgi temelinde insanları birleştiren önemli günler. 
Aralarında kin, nefret, düşmanlık bulunanlar bu günlerde duygularının sevgiye dönüşmesi; küçüklerin büyüklere saygı, büyüklerin küçüklere sevgi göstermesi, hastaların ziyaret edilmesi, verilecek küçük hediyelerle çocukların gönlünün alınması, eş, dost ve akrabanın kaynaşması, genellikle bayram günlerinde daha da su yüzüne çıkmaktaydı; son zamanlarda bunlar yavaş yavaş kaybolmaya yüz tuttu.
Bayram namazında aynı safta, camiden çıktıktan sonra yan yana durduğun senin din kardeşin değil mi, neden bayramlaşmazsın? Bu soruyu sormak haddim değil ama sormadan da edemiyorum. Bayram namazından çıkanlar tanış arar, varsa bir iki kişi, onunla bayramlaşır, sonra doğru evine, oradan da tatil beldesine. Bu ve benzeri örnekleri çoğaltmak olası. Çevrenizde yüzlercesi var. Hiç değilse bayramın ilk günü evinde, ocağında, mahallende, semtinde oyalansan da komşun Fatma Teyze’yle, yaşlı Ahmet Bey’le bayramlaşsaydın. Ayşe Teyze’nin de gönlünü alsaydın…
Bozulmayı, yozlaşmayı yaşamın her alanında görmek olası…Kentlerdeki tabela isimlerinden tutun da yiyecek, giyecek, aydınlanma, aşevleri, çayevleri aklınıza gelebilen her şeyde var. Yozlaşmaya neden olan etkenlere hiçbir kurum durdurma çabası gösterip önlem almıyor. 
Ulusları ulus yapan başta dil birliği olmak üzere o ulusun kültürüdür. Dille, kültürle bayramın ne alakası var gibi bir soru akla gelebilir. Bayramlaşmak bizim kültürümüz, bir parçamız, değerimiz... 
Her yıl olduğu gibi arefe günü ve öncesinden ana arteller, yollar araç trafiğiyle yine dolup taştı. Bekler olduğumuz, bildik kaza haberleri yürekleri yakmaya başladı. Sahillerin, tatil beldelerinin nüfusu plansız arttı, yine yerel yönetimler yetersiz kaldı. 
Sözlerini Ruhi Su’nun yazdığı, Rahmi Saltuk’un bestelediği “Bayram benim neyime” ağıdının sözleri her bayram geldiğinde yüreğimi dağlar. Mezarlardan çıktılar/bayram benim neyime/çekip şerifi vurdular/ kan damlar yüreğime.

Bayramınız Kutlu Olsun
İlhan Soytürk
Yazarımız Kim ?

İlhan Soytürk