Sayfa Yükleniyor...
12 Eylül sonrası, 80’lerin karanlık baskı günleri. Her yer kapatıldığı gibi ODTÜ Edebiyat Kulübü de kapatılır, yöneticileri yasaklı duruma düşer. 1982’de kısa süreliğine de olsa, açılır. ODTÜ Edebiyat Kulübü yeni bir oluşum için planlar yapar. 80’li yıların gençliği, şiir ve öykülerini ODTÜ Kütüphanesinin duvarlarına Asarlar. Ancak ODTÜ Edebiyat Kulübü bir kez daha kapatılır. Aslında susturulan edebiyattır. Bilmiyorlar ki edebiyatın tozunu soluyan iflah olmaz bir hastalığa yakalanır. Özcan Karabulut ve arkadaşları1996 yılında çıkardığı Düşler Öyküler dergisiyle 1997 yılında Ankara Öykü Günleri’ni başlatırlar. Bu edebiyat buluşmasında, 2002 yılının 14 Şubat’ında Dünya Öykü Günü, doğdu. Ankara’da doğan, her yıl daha da büyüyen “14 Şubat Dünya Öykü Günü” projesinin ete kemiğe bürünmesinde o yıllarda (2003) PEN Ankara temsilcisi Prof. Dr. Aysu Erden’in de katkıları yadsınamaz. Prof. Dr. Aysu Erden katıldığı Mexico City’de yapılan 69. Uluslararası P.E.N. Kongresi’nin Delegeler Meclisi toplantısına sunar projeyi, onaylanır, kabul edilir.
UNESCO’nun 2005’te yapılan kongresinde bu proje kabul edilir. “14 Şubat Dünya Öykü Günü” dünyanın farklı coğrafyalarında o günden sonra Dünya Öykü Günü olarak kutlanır. Her yıl öykü bildirisini bir yazar kaleme alır.
Teknolojik bir çağda yaşıyoruz. Zekânın bile yapayını yaptılar. Ne yapılırsa yapılsın, insana dair olan duyguyu kimse veremez. Bir bisikletle giden çocuğun rüzgâra karşı savrulurken saçı, o çocuktaki hazzı hiçbir yapay zekâ veremez. Öykü nedir o halde, öykü tanımlanabilir mi? Öykü hişt hişt, diyen yaşamın kendisidir, yaşamın sesidir. Yaşam devam ediyor, yaşam durmaksızın bize öyküler sunmasını sürdürüyor.
Dünya Öykü Günleri kutlamaları birçok kentte yapıldı yapılıyor. Elbette İzmir’de kutlanacak. İzmir’de bir zamanlar öykü günleri kutlamaları Konak Belediyesinin öncülüğünde yapılırdı. Ne oldu, neler olduysa Konak Belediyesi bu kutlamaları yapmaktan vaz geçti. Konak yapmadığı gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyeleri de yapmadı. Kültür müdürlüklerinin işleri başlarından aşmış olmalı ki kutlamaları yapmaya zaman ayıramamışlar. Sosyal demokrat oldukları, kültüre önem verdiklerini söyleyen belediyelerin yapmamaları şaşırtıcı… Esefle kınıyorum. Yapmamalarının nedeni edebiyata, sanata bakış açısı, duyarsızlıkları... Ne olursa olsun başlatılmış, belirli bir yere getirilmiş bir etkinliğin yapılmaması, İzmir’e hiç yakışmıyor
Edebiyatla kültürle, sanatla ilgili akça getirisi olan etkinlikleri yapanlar şurada dursun; akçasız, karşılık beklemeden, öz kaynaklarını kullanarak yapan bazı sivil toplum kuruluşları var, bunları kutlamak gerek. Bunlardan biri de Kanguru Yayınları.
Atatürkçü düşünce derneği.12 Şubat günü Bornova şiir topluluğu ile Bornova’da küçük de olsa Dünya Öykü günlerini gerçekleştirdi, kutlarım.
Aydın Şimşek, Kanguru Kültür Merkezi olarak 14 yıldır sürdürüyor “Dünya Öykü Günü” kutlamalarını. Her zaman olduğu gibi, kendi kaynaklarını ve olanaklarını zorlayarak hayata geçiriyor. Şehrin öyküsünü-öykücüsünü sivil bir inisiyatif olarak okurla buluşturuyor. Kanguru Kültür Merkezi olmasaydı, kültür kenti diye övündüğümüz İzmir’de Dünya Öykü Gününün kutlanamayacak olması üzücü değil mi? İyi ki Kanguru Kültür Merkezi var.
20024 Dünya Öykü Günü 17 Şubat Cumartesi günü İzmir’de Kanguru Kültür Merkezi’nde (Cumhuriyet Bulvarı 194/1 Alsancak) Koordinatör Aydın Şimşek’in açılış konuşmasıyla 13.00’de başlayacak. Program sunumunu Emel Öztürk yapacak. Onur konuğu Lütfiye Aydın yazdığı, “Dünya Öykü Günü Bildirisi”ni okuyacak. Bildirinin ardından 4 oturum olarak yapılacak, altı saat sürecek olan program Saat 18.00’de küçük bir konserle sona erecek. Edebiyata gönül vermiş, İzmir’in güzel insanları, öyküyü, İzmir’in öyküsünü çoğaltalım. “hişt, hişt…”