2

Gün mü önemli armağan mı?


  • Oluşturulma Tarihi : 08.01.2025 08:48
  • Güncelleme Tarihi : 08.01.2025 08:49

Bir televizyonun komedi programında sunucu, oynanacak skeçle ilgili bağlantı kurmak için seyircilere sorular sorar.
“Bu zamana kadar birçok armağan aldık, armağan da verdik. Armağanla ilgili ilginç bir anısı olan var mı?”
Konuklardan biri el kaldırır, görevli o konuğa mikrofonu verir. Konuk, benim var, der. Eşi olan beyefendi de yanında, onu dinliyor.
“Evliliğimizin birinci yıl dönümüydü. Eşimin bana ne armağan alacağını merak ediyordum. Telefonum da olmadığı için bir telefon alacağını düşünüyordum. O akşam elinde telefon kutusuna benzer bir kutuyla eve geldi. Telefon almış olabileceğini düşünerek sevindim. Kutuyu açınca içinden, sıcak su konunca ismimizin yazılı olduğu bir kupa çıktı. O an da ne yapacağımı şaşırdım hiç beklemediğim bir şeydi.”
Sunucu, konuğu tiye alıp gülümseyerek, “Siz armağanın maddi değerine hiç önem vermezsiniz.” der. Salonda alkış sesleri gülüşmeler.
Konuk, “Ama beklemiyordum, atıp kıracaktım.”
Sunucu, evlilik yıl dönümünde siz ona ne armağan aldınız sorusunu yöneltmedi tabii…
Önemli günler ve haftaların nasıl nerede, neden çıktığıyla ilgili sorabilir. Bir de okullarda kutlanan önemli gün, haftalar var. Milli Eğitim Bakanlığının tebliğine göre bir eğitim ve öğretim yılında okullarda kutlanması zorunlu yetmiş belirli gün ve hafta var. Bir eğitim ve öğretim yılının 180 iş günü olduğu düşünülürse, kutlanacak gün ve haftalara ayrılacak zaman ve etkinliğin nasıl da önemsizleştirildiği ortaya çıkar.
Sanayileşmeyle birlikte, tüketim toplumlarında önemli günler daha da önem kazanmaya başladı. O günler gelmeden önce medyada, sözlü, görsel basında haberler, reklamlar boy gösterir oldu. Elbette, insanların yaşamında diğerlerinden farklı olan günler anımsanmalı, o günler unutulmamalı. İnsan yaşamında iyi ya da kötü eylem hiçbir zaman unutulmaz, anımsanır bu gerçek. Özel günlerin armağanlarla taçlandırılmadığı zaman, taraflar arasında facia çıkmaz ama faciayı aratmayacak günler yaşanabilir. Televizyon programındaki konuğun neler yaptıklarını uzun uzadıya anlatmasından bunu anlayabiliriz.
Anneler Günü (Her yıl mayıs ayının ikinci pazar günü), Dünya Kadınlar Günü (Her yıl 8 Mart’ta kutlanan uluslararası gün), Babalar Günü (Farklı ülkelerde farklı zamanlarda kutlanmasına rağmen ülkemizde Haziran ayının 3.Pazar günü), Sevgililer Günü, Öğretmenler Günü (Bizde 24 Kasım UNESCO’nun tavsiyesiyle birçok ülkede 5 Ekim), Yeni Yıl, Doğum Günü, Evlilik Yıldönümü… Bu özel günlerde karşı tarafa armağanlar alınır. Armağan alınırken, karşı taraf beğenecek mi beğenmeyecek mi kaygısı taşınır, armağanın maddi değeri de öne çıkar. Önemli olan o günün anımsanması mı yoksa armağanın maddi değeri mi? Bunun bilincinde olan insanlar armağanın ne olduğuna bakmaksızın o günü anımsayıp sözle de olsa o günü kutlar.
Sözde değil özde kutlamalar dileğiyle… Sevgiler.

Gün mü önemli armağan mı?
İlhan Soytürk
Yazarımız Kim ?

İlhan Soytürk