Hangi Ahlak?


  • Oluşturulma Tarihi : 09.08.2023 04:35
  • Güncelleme Tarihi :
Hangi Ahlak? yazının resmi

Ahlaksız adam, ahlaksız kadın, ahlaktan nasibini almamış gibi kimsenin tasvip etmediği bir şeyle karşılaşınca insan, karşısındakine ahlakla ilgili söylenmedik söz bırakmaz. Burada ahlakla ilgili bir şey söylemek haddim değil ama o zaman ahlak nedir sorusunu sormak gerek. Söylemeye çalıştığım sadece afrorizmadır. 
Bu yazıyı yazmama neden, gazete ve sosyal medyada yer alan bir haber üzerine… Yüreğim yandı, insanlığımdan utandım.
“Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görevli bir erkek hemşire yoğun bakımda tedavi gören kanser hastası kadına cinsel istismarda bulundu. Tutuklanan hemşire ifadesinde suçlamaları kabul etti” haberi üzerine…
Eylem düşünüldüğünde, kurumlarda çalışan, çalışacak bireyler sıkı bir denetimden geçirilerek görevlendirilmeli. Sakıncalı görülenler tedavi edilmeden toplum içine salınmamalı.
Toplumda bu ve benzeri yüzlerce, binlerce insan sokağımızda, mahallemizde, şehrimizde dolaştığını varsayarsak içinde bulunduğumuz durumun vahameti ortaya çıkar.
Ahlak, hangi açıdan baktığına ve insandan insana değişmesine rağmen halk arasında, insan ilişkilerinde vicdanların belirli hareketleri iyi, doğru, kötü ya da yanlış olarak yazılı, emredici özelliği olmayan, toplum tarafından kabul görmüş kurallar diyebiliriz. 
Dünyanın oluşumdan bu yana yüzlerce din gelmiş, zamanımızda hala varlığını sürdüren dinlerin hepsinde ahlak tekdir. 
 İnsanlarca benimsenen kurallar toplamıdır ahlak ama çağlar ve toplumlara göre dinler değişkenlik gösterse de hepsinin ahlak anlayışı; doğru sözlü olmak, adaletli davranmak, iyilik yapmak, güzel söz söylemek, cana kıymamak, kul hakkı yememek, bireyin mutluluğu, doğruluğu, bir başkasına zarar vermemek, birlik, dirlik, canlıları korumak, doğa ve insan sevgisi, yönünde olmayı öğütler.
Bir Alman, Fransız, Afgan, Mısır, Azeri, Bulgar ya da Kenyalı, Çinlinin dini farklı olabilir ama ahlak anlayışı aynıdır. 
Toplumsal Ahlak, insan topluluğunun asgari düzeydeki ortak paydasını oluşturur. 
Toplum düzenin sağlanması belli kurallara uygun davranılmasıyla mümkündür. Bunlar gelenek görenek, töre ve adetler gibi yazılı olmayan kurallar, diğeri de hukuk kuralları. Ahlak kuralları bireyin mutluluğu için vardır. Bireylerin kişisel ilişkileri zamanla toplum tarafından benimsenir, onlar toplumlara kalıcı olarak yerleşir, gelenek haline gelebilir. Bunların oluşmasında toplumsal baskının etkisi çoktur. 
Bencillik ve ego ahlaki değerleri etkileyen en büyük faktörlerdendir. Bencillik, eyleme başka bir pencereden bakıp değerlendirmemektir. Yaptığı ya da yapacağını bir başka gözle görememektir. Çıkarcılık bencil insanların bir özelliktir. Oysa amaç erdem olmalı, erdeme ulaşmak olmalı. Erdem de ancak bilgelikle mümkündür. O da okumakla, kültürle olur. Ne zaman erdemli bir insan oluruz, ancak o zaman güzel ahlaktan söz edebiliriz.

Hangi Ahlak?
İlhan Soytürk
Yazarımız Kim ?

İlhan Soytürk