2

İZKİTAP’ın Ardından


  • Oluşturulma Tarihi : 30.04.2024 09:12
  • Güncelleme Tarihi : 30.04.2024 11:32

İZKİTAP’ın düzenlediği İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve SNS fuarcılığın Kültürpark’ta yaptığı kitap fuarı organizasyonu İZKİTAPFEST 28 Nisan’da kapılarını kapattı. İzmir Fuar alanındaki sıkıntıların kaldırılması düşüncesiyle Kültürpark’ta yapılan bu organizasyon ilk olmanın güzelliğini yanında taşırken çözülebilecek basit olumsuzlukları da beraberinde getirdi.

Baharın coşkusunu Kültürpark’a taşımak olan bu kitap fuarının ana teması çocuk edebiyatı. Çocuk bayramı olması nedeniyle birtakım sosyal faaliyetler (çim konserleri ve açılışlar) için bütçe ayıran İzmir Büyükşehir Belediyesi her yayınevinden belirli miktarda çocuk kitabı alarak çocuk okuyuculara dağıtılabilirdi. Duyurunun yeterince yapılmadığı görülüyor. Tatil günleri hariç okullardan gelen öğrenci sayısının azlığı dikkatlerden kaçmadı. Kent merkezine uzak okullara servisler konulabilirdi. Sergilikler, işi bilen, işinin uzmanı olan kişilerce farklı tasarlanarak panayır havasından kurtarılıp çağdaş bir görüntüyle kitapseverler karşılanabilirdi. Sorunlardan en önemlisi de tuvaletler, tuvaletlerin yetersizliği ve sağlık bilgisi olmayışı katılımcılarda sıkıntı yarattı. Büyük yönlendirme yazılarıyla okuyucular sergililere yönlendirilebilirdi. Söyleşilerdeki düzensizlik, sahnelerin nerelerde olduğunun bilinmeyişi, ilk günlerde broşür azlığı ve bazı panelistlerin isimlerinin olmayışı…

Yazar, çizer, yayıncıların birbirini görebileceği, konuşabileceği yerin olmayışı büyük eksiklik. Şu unutulmamalı ki kitap fuarları, kitap satışlarının olduğu yerler olsa da asıl amacı kültür alış verişinin yapıldığı, sanatın, sanatçının, görüş alışverişinin yapıldığı, yayıncının yayın sorunlarının konuşulduğu yerler. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, mevsimin de izin verdiği ölçüde baharın coşkusuyla güneşli günlerde yapılan okur, yazar buluşmaları yüz güldürdü. Umarım, daha sonraki organizasyonlarda basit olumsuzluklar gözden kaçmaz, dikkate alınır, İzmir’e yaraşır bir organizasyon yapılır. İzmir bir kültür merkezi, İzmirli aydın, bu ülkenin yüz akı. Bu ve benzeri organizasyonları yapanlar İzmirlinin beğenisini dikkate alırlar.

İZKİTAPFEST’E KATILAN YAYINCI VE YAZARLAR NE DEDİ?

BİLGİ YAYINEVİ, HİDAYET KARAKUŞ (Yazar)

Öncelikle Kitap Fuarı'nın kültür parkta olması güzel ama artık fuar olmaktan çıkmış bu dağınıklık. Çadırlardaki yayınevlerinin varlığı, gerçekten fuar olmaktan çıkarıyor, panayıra dönüştürüyor. Yazarların birbirlerini görme, tanıma, görüş alışverişi yapma olanağı yok burada. Çünkü fuarda bir uçtan bir uca gidinceye kadar insanlar yoruluyorlar; gelenler, okurlar yoruluyor. Yazarlar da yoruluyor, birbirlerini arayamıyor. Fuar kapalı alanlardayken görebiliyorlardı, bir merhabalaşabiliyorlardı. Bir başka sorun, söyleşiler açık alanlarda oluyor. İyi işitilmiyor. Zaten çok kimse de gitmiyor, izlenmiyor, dinlenmiyor. Fuarda temizlik sorunu var, tuvalet sorunu var. Bu temizlikten Büyükşehir Belediyesi mi sorumlu, SNS fuarcılık mı sorumlu, bilmiyorum. Yani her bakımdan sıkıntılı bir durum var. Burada olmasını çok istedik ne yazık ki buradaki de yayıncıların, yazarların, okurların çokça yoruldukları bir ortam oldu. Fuar neredeyse, nerede olabilirse, İzmir'in içinde, daha geniş böyle bir alan varsa orada, yine kapalı alan salonlarda fuar düzenlenmeli, düzenlenebilir. Pek çok arkadaşı görmeye gelmiştim ama göremiyorum. Hiçbir şey göremedim.

YAGMUR YAYINCILIK, FATMA PEŞEMEN DİRİCAN (Yazar, Editör)

İzmir Kitap Fuarı, evine kavuştu diye sevinecektik ki hevesimiz kursağımızda kaldı. Kitap kültürün elçisi olduğu için onunla ilgili her etkinlik ayrı bir hassasiyet gerektirir. Yaşamını kitapla geçiren herkesin gözü gibi baktığı şeylerin başında kitap gelir. Biz yine işimizin başında kitaplarımızla, okuyucumuzla mutlu olduk ama kitaplarımız korunmaya muhtaç kaldı. Kitaplar da İzmir okuyucusu da daha fazla hassasiyeti, saygıyı hak ediyor.

KeKeMeYAYINEVİ, ALAATTİN TOPÇU.(Yazar-Yayıncı)

İlkinde elbette bir takım aksaklıklar olabilir. Ama bunları eminim fuar organizasyonu yapan arkadaşlar zaman içinde gidereceklerdir. Onun için şikâyetlerinsek bir sonra onlar demoralize olur. Bence hiç gerek yok. Daha güzel, sessiz, sakin bir şekilde arkadaşlara şu, şu, şu, böyle olursa daha iyi olur diye uyarılarda bulunabiliriz. Ama kamuoyu oluşturacak şekilde hareket geliştirirsek belediye bile bundan rahatsızlık duyabilir. Yani iyi bir şey yapmaya çalışıyoruz ama sürekli şikâyetle karşılaşıyoruz gibi.  Benim özel, çok özel bir beklentim yok. Belki bu dağınıklığı çözecek biraz daha sıkıştırmalı bir program yapabilirler ama bunlar da tamamen mimarların işi. Yani kim bu projeyi yapıyorsa onların işi… Yani bu fuar alanı tamam…

KANGURU YAYINLARI, AYDIN ŞİMŞEK(Yazar, Yayıncı, Editör)

Hiç şüphesiz bir kentin en önemli marka değerlerinden bir tanesi kültür hareketleri ve İzmir için de kitap fuarı denilebilir. Dolayısıyla kitap fuarından beklentimiz kentin kendi fiziksel değeri kadar marka değerini yüceltmek ve yükseltmek olmalı. Bu bağlamda çok umutlu olarak uzun bir aradan sonra Kültür Park'ta, açık havada ilki gerçekleştiren bu etkinliği, beklediğimiz büyük dışa vurumu ne yazık ki yeterince güçlü olarak göremedik. Bunun birkaç nedeni var. Aslında kültür alanlarını fonlaması gereken sivil toplum etkinliklerini toplumlaşması gereken o kentin yönetsel erkidir ve bu bağlamda belediyelerin bu işe öncülük yapması gerekir. Hele de ileri demokratik bir mevzi savunan ve bunun temsilcisi olduğu söyleyen belediyelerin kültür alanında bahsettiğim gibi sivil toplum örgütlerini, yazarları, yazar sendikalarını, yazar örgütlerini desteklemesi gerekir. Diğer yandan Kültürün paralı olması kadar tehlikeli bir şey yok. Yayıncılara da kentin yine yönetsel erkinin destek vermesi gerekir. Bu fuarda sergilikler oldukça pahalı bir maliyeti olması yayıncıları kara kara düşündürürken diğer yandan kitaba ulaşmayı da zorlaştırıyor. Bir başka sorun da, kentin kendi dinamiklerinden beslenip ortaya çıkmış olan ve kentin ne olduğuna ilişkin öngörüleri olan, ne olabileceğine ilişkin önerileri olan sanatçıların, yazarların ve bunları bir arada tutan çatı kuruluşların neredeyse fuarın dışına atılmış olması, fuarın dışında sanki bir folklorik zorunluluk gibi eklektik bir yere konmuş olması. En büyük trajedilerden birisi diğer yandan yeterince güçlü bir öğrenci akışının, üniversitelerde tanıtımların yapılmamış olması da ayrı bir sorun gibi gözüküyor. Bundan dolayı bence fuarı eğer yapacaksak yine kapalı mekânlarda ve belli bir estetik düzeyini öne çekerek yapmamızda yarar var. Ama açık havada yapılacaksa fuarı bir panayır görüntüsünden çıkararak İzmir kentinin, İzmir'in kendi kültür dokusunun olgusuna yakışır bir şekilde inşa etmemizde yarar var. Çünkü giderek bir panayır görüntüsü almış olan bu buluşma, özellikle kentin kültürüne yakışmıyor.

BİLGİ YAYINEVİ, MUSTAFA BEY.(Fuar sorumlusu)

Gaziemir uzaktı, ulaşım sorunu vardı ama orası daha modern yapısıyla güzeldi. SNS Fuarcılık İZKİTAP’la birlikte Kültürpark’ta halkın içinde bir etkinlik yapıp halkın talebini karşılamak istediler. Satış anlamında, yoğunluk anlamında beklentimiz üzerinde güzel bir fuar oluyor olmasına. Ama tabii açık alanı olması, yağmur riski, rüzgâr, toz riskleri oluyor. Yayınevlerini insanlar ararken bulmakta zorlanıyor. Onlar için yönlendirme yazıların olmaması en büyük eksiklik gibi gözüküyor. Eğer önümüzdeki senelerde, bunları telafi edecek bir yapı halinde getirirlerse güzel, keyifli bir fuar yeri olur. Biz yayın evi olarak hem Gaziemir’deki fuardan hem de buradan memnunuz. Yani İzmir Halkı okumayı seviyor. Kitaba çok ilgisi var. Bu da bizi ayrıca memnun ediyor

BİLGİ YAYINEVİ, ZEHRA ÜNİVAR(Yazar)

Bazı yayınevleri gelmemiş, katılmamış bile. Eee, bu verimi düşürüyor. Ulaşım sorunu yok, tamam güzel. Şehrin merkezinde güzel oldu ama öbür fuarı uzak diye istemedi insanlar orayı beğenmedi. Bunun da tabii böyle işte artıları eksileri çıktı ortaya. Aslında İzmir gibi bir kentte çok güzel bir merkezde, herkesin beğeneceği ve bütün etkinliklerin yapılabileceği bir fuar alanı olmalı. Çünkü hadi böyle açıkta kitaplar sergilendi, alışveriş yapıldı iyi de konuşmalar, oturumlar nerede yapıldı? Nasıl yapılacak? Yapılamıyor. Kitap Fuarına girişlerde yönlendirmeler olmalı, aydınlanma iyi yapılmalı, tuvalet sorunu ortadan kaldırılmalı. İnsanlar aradığı yerleri bulamıyorlar.

SADIK UYGUN YAYINLARI, YUNUS BEKİR YURDAKUL (Yazar, Editör)

Açık havada olması herkesin hoşuna gitti ama dikkatlerden kaçan bir şey var. Kültürpark çok yaşlı, 90 yaşında bir park burası, bu park için bu kadar yük çok ağır. Ama mekân olarak burada olması iyi... Niye iyi? Yukarısı (Gaziemir) İzmir'in hayatına girmedi. Fuar İzmir'i, İzmir'in hayatına yazık ki sokamadık. Neden, ulaşım sorunları nedeniyle... Fuarın burada oluşumunun başka nedenleri de var. Açık hava oluşuyla, başka etkinlik alanları oluşuyor. Çocuklara yönelik, dostlara yönelik, okullara yönelik çok sayıda etkinlik var. Atölye çalışmaları gibi çok sayıda etkinlik var. Kültürpark zaten adı üstünde Kültürpark… Sergi alanları ya da sergilikler gerçekten çok geniş bir alana yayılmış durumda. Bu kadar yayılmış bir alanda tamamını gezip görmek gerçekten yorucu. Gençler için bile çok yorucu. Ama başka güzel bir tarafı var. Beklemiyordum ben, Sadık Uygun Yayınlar olarak da kişisel olarak da beklemiyordum bu kadar geniş katılım. Genel olarak organizasyonla eksiklikler var. Çadırlar, rüzgârlara, yağmura, toza karşı daha farklı tasarım yapılabilirdi. Örneğin bizim numaramızın 62 oluşunu ben ezberden biliyordum, hiçbir yerde kayıt yoktu. Üçüncü gün yapıştırıldı. Geldiğimizde alanlıklar hazırlanmış değildi. Yani aksaklıklar yok değil...

ALFA YAYINLARI (Adını vermeyen fuar sorumlusu)

Keşke alanın içerisinde adresleme yapmış olsa çok daha fayda sağlarlardı. Çünkü okuyucular hangi yayınevinin nerede olduğunu bilemiyorlar. Eğer bir sonraki dönemde tekrar böyle bir yerde fuar olursa, bunu dikkate alacaklar umarım. Çünkü müthiş bir derecede okuyucular sürekli paylaşımlar da yaptılar. Eksiklerini zaten not almışlar arkadaşlar. Bunun da farkındalar. Bu görünüm sanki bir panayır havası veriyor gibi. Zaten amaçları da oydu. Buranın muhtemelen panayır havasında olmasını istediler. Hem de böyle bir festival havasında olmasını istediler. O yüzden de bu şekilde uygun görmüşler. Tuvalet sorunu var, internet sorunu var. Onlar da elinden geleni muhakkak yapıyorlar, ilgisiz de davranmıyor arkadaşlar. Sağ olsunlar, yardımcı da olmaya çalışıyorlar. Ellerinden geldiğince işte… Güvenlikteki arkadaşlar olsun, organizasyonu yapan arkadaşlarımız falan olsun. Bunlar elinden geldiğince her şeyi yapmaya çalışıyorlar. Çok teşekkür ederim.

KIBATEK, DERNEK BAŞKANI, CAFER ÖZ(Yazar)

Kitap fuarı beklentilerimizi karşılamadı. Özellikle STK'ların bulunduğu yer sanki STK'ları izole etmek amacıyla yapılmış bir yer gibi. İnsanlara tarif ederek bile getiremedik buraya. Kendi okuyucularım beni bulmakta zorlandılar. Hatta bir kısmı da mesaj atmış. Yanlış seçilmiş bir yer. Çok ağır da eleştirmek istemiyorum. Bizim belediyemiz burası. Çok yanlış bir uygulama. Panayır havası, dağınık bir ortam. Yani rezalet diyebiliriz. Bunun dışında da hazırlanan etkinlik yerleri çok düzensiz seçilmiş. Caminin yanında etkinlik yapıldı. Cuma günü. Bu olayı mutlaka değinmek istiyorum. Cuma namazındakilerin vaazıyla etkinlikte şiir okuyanların sesi birbirine karıştı. Ve her iki tarafta inatlaştı, birbirine girdiler. Olay zor önlendi. Ne saygı var, ne olayı organize edecek ya da olayı yatıştıracak bir iki güvenlikçi dışında kimse yoktu. Biz gidip müdahale etmek zorunda kaldık. Sekiz gündür buradayız. Sergimizin önünden geçen yok. Biz o kadar ucuz insanlar da değiliz. 

İZKİTAP’ın Ardından
İlhan Soytürk
Yazarımız Kim ?

İlhan Soytürk