Sayfa Yükleniyor...
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve SNS fuarcılığın Kültürpark’ ta yaptığı kitap fuarı organizasyonu İZKİTAPFEST, baharın coşkusunu Kültürpark’a taşıdı. Fuarda artılar kadar eksiler de vardı. Yazar, çizer, yayıncıların birbirini görebileceği, konuşabileceği yerin olmayışı büyük eksiklik. Şu unutulmamalı ki kitap fuarları, kitap satışlarının olduğu yerler olsa da asıl amacı kültür alışverişinin yapıldığı, sanatın, sanatçının, görüş alışverişinin yapıldığı, yayıncının yayın sorunlarının konuşulduğu yerler. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, mevsimin de izin verdiği ölçüde baharın coşkusuyla güneşli günlerde yapılan okur, yazar buluşmaları yüz güldürdü. Umarım, daha sonraki organizasyonlarda basit olumsuzluklar gözden kaçmaz, dikkate alınır.
KANGURU YAYINLARI, AYDIN ŞİMŞEK (Yazar, Yayıncı, Editör)
Hiç şüphesiz bir kentin en önemli marka değerlerinden bir tanesi kültür hareketleri ve İzmir için de kitap fuarı denilebilir. Dolayısıyla kitap fuarından beklentimiz kentin kendi fiziksel değeri kadar marka değerini yüceltmek ve yükseltmek olmalı. Bu bağlamda çok umutlu olarak uzun bir aradan sonra Kültür Park'ta, açık havada ilki gerçekleştiren bu etkinliği, beklediğimiz büyük dışa vurumu ne yazık ki yeterince güçlü olarak göremedik. Bunun birkaç nedeni var. Aslında kültür alanlarını fonlaması gereken sivil toplum etkinliklerini toplumlaşması gereken o kentin yönetsel erkidir ve bu bağlamda belediyelerin bu işe öncülük yapması gerekir. Hele de ileri demokratik bir mevzi savunan ve bunun temsilcisi olduğu söyleyen belediyelerin kültür alanında bahsettiğim gibi sivil toplum örgütlerini, yazarları, yazar sendikalarını, yazar örgütlerini desteklemesi gerekir. Diğer yandan Kültürün paralı olması kadar tehlikeli bir şey yok. Yayıncılara da kentin yine yönetsel erkinin destek vermesi gerekir. Bu fuarda sergilikler oldukça pahalı bir maliyeti olması yayıncıları kara kara düşündürürken diğer yandan kitaba ulaşmayı da zorlaştırıyor. Bir başka sorun da kentin kendi dinamiklerinden beslenip ortaya çıkmış olan ve kentin ne olduğuna ilişkin öngörüleri olan, ne olabileceğine ilişkin önerileri olan sanatçıların, yazarların ve bunları bir arada tutan çatı kuruluşların neredeyse fuarın dışına atılmış olması, fuarın dışında sanki bir folklorik zorunluluk gibi eklektik bir yere konmuş olması. En büyük trajedilerden birisi diğer yandan yeterince güçlü bir öğrenci akışının, üniversitelerde tanıtımların yapılmamış olması da ayrı bir sorun gibi gözüküyor. Bundan dolayı bence fuarı eğer yapacaksak yine kapalı mekânlarda ve belli bir estetik düzeyini öne çekerek yapmamızda yarar var. Ama açık havada yapılacaksa fuarı bir panayır görüntüsünden çıkararak İzmir kentinin, İzmir'in kendi kültür dokusunun olgusuna yakışır bir şekilde inşa etmemizde yarar var. Çünkü giderek bir panayır görüntüsü almış olan bu buluşma, özellikle kentin kültürüne yakışmıyor.
BİLGİ YAYINEVİ, MUSTAFA BEY. (Fuar sorumlusu)
Gaziemir uzaktı, ulaşım sorunu vardı ama orası daha modern yapısıyla güzeldi. SNS Fuarcılık İZKİTAP’la birlikte Kültürpark’ta halkın içinde bir etkinlik yapıp halkın talebini karşılamak istediler. Satış anlamında, yoğunluk anlamında beklentimiz üzerinde güzel bir fuar oluyor olmasına. Ama tabii açık alanı olması, yağmur riski, rüzgâr, toz riskleri oluyor. Yayınevlerini insanlar ararken bulmakta zorlanıyor. Onlar için yönlendirme yazıların olmaması en büyük eksiklik gibi gözüküyor. Eğer önümüzdeki senelerde, bunları telafi edecek bir yapı halinde getirirlerse güzel, keyifli bir fuar yeri olur. Biz yayın evi olarak hem Gaziemir’deki fuardan hem de buradan memnunuz. Yani İzmir Halkı okumayı seviyor. Kitaba çok ilgisi var. Bu da bizi ayrıca memnun ediyor
BİLGİ YAYINEVİ, ZEHRA ÜNİVAR (Yazar)
Bazı yayınevleri gelmemiş, katılmamış bile. Eee, bu verimi düşürüyor. Ulaşım sorunu yok, tamam güzel. Şehrin merkezinde güzel oldu ama öbür fuarı uzak diye istemedi insanlar orayı beğenmedi. Bunun da tabii böyle işte artıları eksileri çıktı ortaya. Aslında İzmir gibi bir kentte çok güzel bir merkezde, herkesin beğeneceği ve bütün etkinliklerin yapılabileceği bir fuar alanı olmalı. Çünkü hadi böyle açıkta kitaplar sergilendi, alışveriş yapıldı iyi de konuşmalar, oturumlar nerede yapıldı? Nasıl yapılacak? Yapılamıyor. Kitap Fuarına girişlerde yönlendirmeler olmalı, aydınlanma iyi yapılmalı, tuvalet sorunu ortadan kaldırılmalı. İnsanlar aradığı yerleri bulamıyorlar.