2

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?


  • Oluşturulma Tarihi : 19.07.2023 04:45
  • Güncelleme Tarihi :
Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?

Her gün diş fırçalamak ya da haftada bir spor salonuna gitmek, sigara içmek, kitap okumak, öz çekim yapmak gibi eylemlerimiz, (bunları çoğaltabiliriz) bizim alışkanlığımızdır. Alışkanlıklarımızın bize uzun vadede olumlu ya da olumsuz etkileri olur. 
***
“Londra College Üniversitesi tarafından 96 kişiyle yapılan bir araştırmaya göre yeni bir alışkanlık edinmek için gereken ortalama süre 66 gün. Bazı katılımcıların 18 günde de yeni alışkanlıklar edinebildiği görülürken kimilerinde bu sürenin 254 günü bulabildiği kaydedilmiş.”
***
Yeni bir alışkanlık edinmek ya da edindiğimiz alışkanlıklardan kurtulmak için bu sürenin önemi yok. Bunun için kendimizi zorlamalıyız. 
***
Bireylere göre değişmekle birlikte, genel olarak uzun süreli olan alışkanlıklarımızdan zor kurtuluruz. Yeni alışkanlıklarımızı da zor ediniriz.
***
Ulus olarak bizde her türlü alışkanlık var ama nedense kitap okuma alışkanlığı yok. Bunun da zamanımı şimdi, dediğinizi duyar gibiyim. Tam zamanı… 
***
Okuma alışkanlığında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86’ncı sırada, yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride.
***
Nüfusumuzun yüzde 0.1 (Binde bir) kitap okuyor. Okuyanların yüzde 65’i aşk, yüzde 24’ü siyasi, yüzde 13’ü düşünce, yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları.
***
Neden kitap okumuyoruz sorusuna ekonomik, eğitim sistemimizdeki aksaklıklar, geleceğe dönük projelerin yapılmaması, kültürel farklılıklar, kadına bakış açısı gibi alt başlıklarda yanıtlar arayabiliriz. Bulacağımız yanıt ne olursa olsun, biz okumayan bir ulusuz. Kitaba, farklı bir gözle bakıyoruz. 
***
Kitapların yakıldığı, okuyanların potansiyel suçlu görüldüğü, yayınevlerinin, dağıtımcıların birer birer kapandığı bir ülkede kitap okuma alışkanlığından söz etmek oldukça zor.
***
Eğitimde etkisizleştirmek, sınavlardaki test yöntemi, sosyal çevre, düşünce yasakları, insanların kitaplardan uzaklaşma nedenlerinden birkaçı…
***
Her ülkede olduğu gibi, yöneticiler, erk, okuma yazmada, okur düzeyinin belirleyicisidir. 
***
Anaokulundan üniversiteye kadar eğitim yuvaları, özgür düşünceli, tartışmacı, araştırmacı, ezberci olmayan gençler yetişmesi için teşvik edilmelidir. Ancak o zaman okuma alışkanlığı kazanılmasında bir adım atılmış olur.
***
Kitap okuyan toplumlarda bireyler kendini ifade edebilme, toplum içinde etkin olma, etkili konuşma, zengin sözcük dağarcığıyla düşüncesini karşısındakine anlatabilme, ikna gücüne sahip olur, hayal dünyası genişler.
***
Okuma alışkanlıklarının olmadığı toplumlarda sabit düşünceli, hayalsiz, öngörüsüz bireyler yetişir. Bu toplumlarda teknoloji, bilim, eğitim ve görüşlerde farlılıklar olmaz, düşünceler gelişmez. 
***
Kültür erozyonu günden güne çoğaldığı içi binde birlik okuma oranı daha da aşağılara çekilirse şaşmamak gerekir.
Bol kitaplı günler.

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?
İlhan Soytürk
Yazarımız Kim ?

İlhan Soytürk