Sayfa Yükleniyor...
Türk Dil Kurumu sözlüklerinde politika, devletin etkinliklerini amaç, yöntem, içerik olarak düzenleme ve gerçekleştirme esaslarının bütünü; siyaset, olarak açıklanmış.
Politika sözcüğü ilk olarak Aristo tarafından kullanılmış, dilimize de İtalyancadan geçmiş. “Şehir” anlamına gelen “polis” kelimesinden türetilmiş. Latince ve Yunanca da “politika” olarak bugünkü anlamıyla kullanılmaya başlamış. Politika sözcüğü zamanla Fransızca, İngilizce dillerine geçmiş ve Türkçede de yerini bulmuş.
Aristoteles’in tanımıyla, devlet işlerinin yürütümüyle ilgili bir kavram… Politikanın temel amacı ‘toplum, insanın mutluluğunu temin edecek şekilde düzenlemek’. Aristoteles, bunu sağlamak için de devlet ve adalet kavramlarına dikkat çekmektedir.
Politika devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayış. Siyaset ve politika birbirinden farklı iki kavram değil, eş anlamlı sözcüklerdir.
Demokratik ülkelerde yasalar izin verdiği ölçüde mahalli ve merkezi yöneticileri seçmek için seçimler yapılır. Seçimler, seçilecek yöneticiler ilde, kasabada ya da ülkede yaşayan insanların refahı, mutluluğu, var olan sorunlarının çözümü odaklıdır. Politikacılar, söylevlerini, vaatlerini bunun üzerine kurgular.
Türkiye Cumhuriyeti, genç bir cumhuriyetken çok partili sisteme geçti. Ne yazık ki çok partili sisteme geçtikten sonra politikacıların vaatleri, vadettikleriyle kaldı; kalmasaydı bu yıl yüzüncü yılını kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti dünyada daha farklı bir yerde olabilirdi. Buna rağmen politikacılar, insanları etkilemeyi bir şekilde başarmışlar ki defalarca siyaset sahnesinde yerlerini aldılar; zorunlu nedenlerle siyaset dışına atılana kadar…
Birçok ülkede olduğu gibi bizde, altmış beş yaşını dolduranlar yasalar çerçevesinde zorunluk olarak emekli edilir. Oysa bu ülkede yıllardır politika yapan insanların birçoğu altmış beş yaşın üzerinde ve ülke yönetimindeler, nasıl bir duygu ya da ruhsal durum içindeler ki siyasette var olmayı sürdürürler, onları zorlayan nedir? Bu ne yaman çelişki…
Seçmenlerdeki politik bilinç eksikliği mi, eğitim eksikliği mi, yoksa denize düşen yılana sarılır mantığından hareketle bu kez yapacaklar, başaracaklar inancıyla mı bilinmez ama politikacılar, yaptıkları toplum mühendislikleri sonucu “ceğiz, cağız” söylemleriyle bir biçimde iktidar olma, iktidarda kalma yolları buluyorlar. Her ne olursa olsun, insan hafıza kaybı yaşamıyorsa, yaşamı, eylemleri akıl çanağında savurmalı, sorgulamalı, inatla var olmayı sürdüren siyasetçileri değerlendirme yollarını kendi içinde bulmalı.
14 Mayıs 2023’te genel (merkezi) seçim yapıldı. Politikacılar (siyasetçiler) her zaman olduğu gibi düşüncelerini, yaptıklarını, yapacaklarını alanlarda, medyada seçmenlerle paylaştılar. Politikaları sonucu herkes kendince başarı kazandı.
Savaşlarda başarılı olmak için her türlü hile gerekli ise, savaşı kazanmak için akla hayale gelmedik planlar yapılırsa, seçimlerde aslında bir hiledir. Seçimlerde, akıl almaz planlar, hileler yapılır politikacılar (siyasetçiler) tarafından. Başarılı olmak isteyen politikacı rakibin hilelerini görüp planlarını çözmeli, onun tuzağına düşmemeli. Başarıya giden yol, hilenin, planın ortaya çıkarılmasındadır. Siz rakibinizin hilelerini, planlarını anlayamaz, yaratılan kamuoyunda sıradan yurttaşlar gibi düşünürseniz, politika üretemez, o yörüngeden çıkamazsınız.
Önümüzde 31 Mart’ta yerel bir secim var, yerel yöneticiler seçilecek. Dikkat edilecek olursa vaatler, söylevler aynı minval üzerine, değişen bir şey yok. Söylevlerde “yapacağız, edeceğiz; cekli, caklı” cümleler kullanılıyor. Yerel yönetici adayları ve onların siyasi uzantısı olan partilerden “ceğiz, cağız” vaatlerini nasıl gerçekleştirecekleriyle ilgili projeler yer almıyor. Hep “cek cak”, yapacağız, edeceğiz, geleceğiz, gideceğiz…
Bir yurttaş olarak gözle görülür, elle tutulur somut projeler istiyorum. Seçim yapılan birçok kentte var olan ulaşım, trafik, alt yapı sorununu, kentsel dönüşümü, sosyal yaşamda kent kültürü adına neler yapmayı planlıyorsunuz? İnsanların refahı, mutluluğu için ne gibi düzenlemeler yapacaksınız? Üniversitelerin çok olduğu kentlerde, gençlik için, kültür, sanat adına projeleriniz var mı bunları nasıl hayata geçireceksiniz. Bunları hangi kaynaklarla yapacaksınız? Bu ve benzeri soruları çoğaltmak olası… “Cekli caklı”, yapacağız, edeceğiz sözler yere sağlam basmalı.
Şu bir gerçek ki “ceğiz, cağız” her dönem, her zaman satılır ve alıcısı da çıkar.