2

Yeni yıl beklentileri


  • Oluşturulma Tarihi : 01.01.2025 12:25
  • Güncelleme Tarihi : 01.01.2025 12:27

Miladi takvim ya da Gregoryen takvimi, İsa’nın doğduğu yılı milat olarak alır. Takvim Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik zamanı bir yıl olarak kabul eder. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan takvimdir. Takvim, 4 Ekim 1582 tarihinde kabul edilmiş; değişik tarihlerde önce Avrupa’da, daha sonra diğer ülkelerde yayılmış. Osmanlı İmparatorluğu döneminde önce hicri takvim, daha sonra da 1 Mart’ı yılbaşı olarak kabul eden Rûmî takvim kullanılırdı. Cumhuriyetin ilanından sonra, 26 Aralık 1925’te kabul edilen “Takvimde Tarih Mebdeinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun” ve Güneş gününü getiren “Günün 24 Saate Taksimi Hakkında Kanun” adlı iki ayrı yasa ile birlikte 1 Ocak 1926 tarihinden başlayarak Türkiye Cumhuriyeti‘nde Gregoryen takvimini benimsendi. Bu takvimin yanı sıra, günü 12 saat gündüz, 12 saat gece dilimlerine ayıran saat sistemi yerine 24 saatlik zaman dilimi kabul edildi. Miladi takvimi kabul eden ülkelerde 31 Aralık gecesi yılbaşı gecesi olarak kutlanır.
Geçen yıl içinde sevinçlerimizi paylaşarak çoğalttık, acılarımızı paylaşarak azalttık. Gözyaşlarımız aktı, kahkahalarımız duyuldu; incittiklerimiz, vazgeçemediklerimiz, vazgeçtiklerimiz, affetmediklerimiz, affettiklerimiz, sevdiklerimiz, sevmediklerimiz, acılarımız, sevinçlerimiz oldu. Geçen yıl belki beklentilerimize cevap vermedi, umduğumuzu bulamadık ya da umduğumuzdan daha başarılı, güzel geçti. Sonuçta bir yıllı da acısıyla tatlısıyla geride bıraktık. Yetişemediklerimizi, yapamadıklarımızı, kavuşamadıklarımızı, sevmelerimizi, beklentilerimizi yeni yıla bıraktık, yeni yılda neler olacağını bilmeden… Eski yıl giderken, yeni yıl gelirken kutlamalar yapar, dileklerde bulunur insanlar. Kutlama yapanların kendince haklı nedenleri var, kutlamaya nereden nasıl baktığımız da önemli. Eskittiği yıldan kurtulduğu için kutlama yapanlar olduğu gibi yeni yılda yeni beklentiler için kutlama yapanlar da var. İnsan yeter ki kutlama yapmak istesin, bunun için o neden bulunur. Kutlamayı, yaşadığın yıldan kurtulduğun için mi yapıyorsun, yoksa yeni bir yıla kavuşacağın, yeni yılda beklentilerinin gerçekleşmesi için mi yapıyorsun?
Başka bir açıdan bakacak olursak ergen, bir yaş daha büyüyecek, yeni yılda umutlarının beklentilerinin olması, bir kutlama nedeni. Belirli bir yaşın üzerinde olan insanlar da bir yaş daha almanın, bir yıl daha bu dünyanın güzelliklerinden yararlanacağı için kutlama yapmasından doğal ne olabilir ki? Diğer taraftan, gelen yeni yıl, bizi olgunlaştırırken yaşamımızı azalttığı, bizi yaşlandırdığını varsayacak olursak neyi kutluyoruz sorusunu insan kendine sormadan duramıyor. Her yaşın kendi güzelliği var ama bir yıl daha yaşlandık, kaçınılmaz sona bir adım daha yaklaştık, bunu mu kutluyoruz? Maalesef böyle… Yaş almaya başlayıp da kemale erince günlerin, yılların ne kadar kısa olduğunu, azaldığını görürüz. Elimizden kayıp giden yıllarda kendimiz, ailemiz, daha da önemlisi bu ülke, bu ülkenin aydınlık geleceği için ne yaptım gibi sorularla sorgulamalıyız. Umarım ki yeni yıl bu ülkenin aydınlık geleceği olur. Yeni yılınız kutlu olsun.

Yeni yıl beklentileri
İlhan Soytürk
Yazarımız Kim ?

İlhan Soytürk