Alexis Carrel-2


  • Oluşturulma Tarihi : 15.01.2020 06:32
  • Güncelleme Tarihi :
Alexis Carrel-2 yazının resmi

San Remo’da meşum anlaşma Sevr’in çatısı oluşturulurken bu toplantıda hazır bulunan ABD Başkanı Wilson kendi adıyla anılan Wilson Prensiplerini ortaya attı. Kıta Avrupası devletlerinin bu prensipleri hemen benimseyerek imza atmalarına rağmen ABD Kongresi temkinli davrandı. Ve ABD Genelkurmay Başkanı General Harbord’u Kurtuluş Savaşı öncesinde inceleme yapması için bir heyetle birlikte Doğu Anadolu’ya gönderdi. (6) Yapılan gezi ve incelemeler sonrasında heyetin getirdiği raporu inceleyen ABD Kongresi, olayın cazip görünmesine rağmen tehlikeli bir macera girişimi olabileceğine karar vererek, ABD Başkanı Wilson’u hemen ülkeye geri çağırdı. Kısaca özetlemek gerekirse bu raporda, bölgede Türk nüfusunun fazla ve etkin olduğu, ikinci sırada Kürt nüfusu bulunduğu ve Ermenilerin nüfus olarak daha az oldukları açıklanıyordu. Ayrıca Kürt nüfusun büyük bir bölümünün de böyle bir plana sıcak bakmadığı, bu maceranın kendilerince iştah kabartıcı gibi görünmesine rağmen ciddi riskler taşıdığı, tehlikeli bir macera olduğu belirtilmekteydi. Böylece çarpık garabet bir sonuç ortaya çıktı. Meşum tasarıyı, fikri ortaya atan değil, Avrupa devletleri imzalamış oldular.     
19. Yüzyılda Avrupa milletler cemiyetinin çatısı henüz yeni oluşturulurken Yunanlı politikacı Pitsibois, Kıta Avrupası devletlerine bir taksim planı sundu. Bu taksim planı Sevr’in önceki kendisinden başka bir şey değildi. Bazı seslerin oldukça derinden geldiği görülmektedir.
Günümüz Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan ve güncelliğini korumaya devam eden oldukça ilginç, düşündürücü bir sinema olayından bahsetmemizde yarar vardır. Amerika Birleşik Devletleri’nde aynı gökdelenlerin gölgesinde çevrilen Mel Gibson’un Komplo Teorisi filmi ile Michael Douglas’ın Çılgın Dünürler adlı filmleri karşılaştırmalı olarak izlendiğinde iki ayrı derin Amerika Birleşik Devletleri olduğu anlaşılmaktadır. Filmin birinde korku veren FBI, CIA, vb. simgeler, kurumlar diğerinde oldukça şirin gösterilmektedir. “Komplo Teorisi” Filminde Türkiye’de yaşanan Marmara depremi de manidar bir şekilde konu edilmektedir. Diğer filmde ise reklâmlar şeklinde Uzak Doğu ve Budizm’i yücelten temalar işlenmektedir. Komplo Teorisi Filminde, birbiriyle bağlantılı sahipleri aynı, biri denge bozmak için diğeri de dengeyi düzeltmek için var edilmiş iki grubun varlığından ve gizli ortak hareketinden söz edilmektedir. Bu arada Mel Gibson’un Hollywood’da dışlanması ise oldukça düşündürücüdür. Hollywood’un kimlerin elinde olduğu hakkında bize bir fikir vermektedir.
Günümüzde sıkıntı ve problemlerin yanı sıra, ümit ışıkları da belirmiştir. Bu yeni ve olumlu gelişmelerin tarihin derinliklerinden gelen referansları zaten vardı. Fakat karmaşa ve kavgalar yüzünden son yüzyıllarda hatırlanamadı. Bu ümit verici referanslar ilerleyen bölümlerimizde tarihi olaylar ve belgeleriyle “Ortak Duygusal Toplamalar” konu başlığı altında sunulacaktır.
İdeal bir dünya dengesi ve konjonktürsel yapı modelinde, kültürlerin asli değerleri birbirlerini tamamlayacak ve ciddi anlamda bir değerler bütünlüğü ortaya çıkacaktır. Güzel olaylardan örnekler, yaşanan acı tecrübelerden ise dersler çıkarmamız gerekir. Arzulanan beste ancak böyle tamamlanabilir. Aslında tarih ve yaşanan olaylar bu beklentiye delil ve tanıktır.
Araştırmacı-yazar

 

Alexis Carrel-2
İsmail Ferruh Destebaş
Yazarımız Kim ?

İsmail Ferruh Destebaş