Çoklu Zekâ Kuramı-1


  • Oluşturulma Tarihi : 19.06.2019 06:35
  • Güncelleme Tarihi :
Çoklu Zekâ Kuramı-1 yazının resmi

Çoklu Zekâ Kuramı, bireysel farklılıklar ve içsel yapının eğitim olgusu açısından çok önemli olduğu, gerçeğinden hareketle ortaya çıkmıştır.
Hayat, zaman, madde, enerji vb özetle bilinen ve (veya) henüz bilinmeyen soyut-somut her şey; kendi içinde bir bütünlük arz ederler. Bunların bir süreç şeklinde devam eden ilişkilerinde kendi kendini düzenleme yeteneğine sahip enfes bir sistematik vardır. Her şey tanecik Modeline ve Modüller Sisteme endekslenmiştir ve biz bu sistematiğin ve de onu oluşturan bütün unsurların aynı orijinden kaynaklandıklarını, birbirleriyle ideal uyumlu ve hatasız hareket ettiklerini kabul etmek durumundayız. Analitik yöntemlerle bütünün parçalara ayrılarak öğrenmenin kolaylaştırıldığı fikri oldukça yaygındır, fakat bütün algılanmadan parçaların manalandırılması ve anlaşılması oldukça zordur. Bu konuda bir miktar fikir jimnastiği yapmakta yarar vardır.
Bilimsel çalışmalar ve maddenin dili; yaklaşımımızı oldukça desteklemektedir. Düşünmek gerekir ki, sayısız soyut ve somut parçacıklardan oluşan sistematik içindeki varsaydığımız her şey, bilim ve sanat denen olguya bizi inandırmaktadır.
Bilim, sanki soyut-somut, sayısal-sözel ve sanatsal boyutta büyüyen canlı bir organizma gibidir. O, bütünlüğü ve özellikleri reddedilmeden devam eden bir gelişme sürecidir. Fakat dikkat edilmesi gereken kıstasları vardır.
Çoklu Zekâ Kuramı ile ilgili tartışmalara, yaşanan pedagojik sorunlara çözüm getirebilmek adına, birleştirici ve bütünleştirici bir ilişki modeli tarzında, analitik sentezler yapmamızı sağlayabilecek bir formül, daha önemlisi tamamen eğitim olgusuna özgü ve daha sağlıklı yeni bir kuram ortaya koymak lazımdır.  İnsan ile eğitim ilişkisinin; bilim-sanat-akıl-zekâ ile duygu (his)-ruh-zihin (ana bellek), yetenek ilişkisi şeklinde enfes süreç şeklinde devam etmesi gerektiğini fark etmemiz gerekir.          
Bireysel Farklılıklar ve İçsel Yapı Eğitim Olgusu Açısından Büyük Bir Önem Taşır. Bu Farklılıkların Artı Değer Olabileceği Asla Göz Ardı Edilmemelidir
Öncelikle sözel, sayısal ve sanat bağlantısı şeklinde gerçekten enfes bir sentezin birlikteliğinde fikir jimnastiği yapmamızda yarar vardır.
Mevcut bilimsel kriterlerle, realitelerle yola çıkarak ve yine bilimsel gerçeklere, verilere dayanarak ve de kesinlikle realiteye aykırı hareket etmeden yeni teoriler (kuramlar) keşfedebilir, hatta aksiyoma ulaşabiliriz. Literatürde de zaten hep öyle olmuş ve bilimsel gelişmeler bu şekilde gerçekleşmiştir.    
                                                                                                                                  
 

Çoklu Zekâ Kuramı-1
İsmail Ferruh Destebaş
Yazarımız Kim ?

İsmail Ferruh Destebaş