Çoklu Zeka Kuramı


  • Oluşturulma Tarihi : 05.05.2021 08:10
  • Güncelleme Tarihi :
Çoklu Zeka Kuramı yazının resmi

Sosyal bilimler, fen bilimleri ve sanat arasındaki enfes ilişkileri görmemiz, aynı orijinden kaynaklandıklarını ve beslendiklerini fark etmemiz gerekir. Bu düşünce sentezi, olayın bütünlüğünü bozmadan analitik yorumlar yapmamızı sağlar.

En önemlisi ilişkileri keşfetmemizi mümkün kılar. Bu bütünlüğü kavrayan, hisseden ve yaşayan birey ve toplumların daha anlamlı işler başardıklarını görüyoruz. Eğitim anlayışımızda farklı bir anlayış içinde yeni yaklaşımlar geliştirmemiz gerekir.

Örneğin Müzik yeteneği olan bir öğrenciyi matematik dersinden başarısız olduğu için yerme yerine daha işin başında özel bir eğitim formatı şeklinde o öğrenciye müzik nota ve ses bilgisinin gerektirdiği zaruri matematik dersi verilerek genel anlamda bir matematik sempatisi sağlanabilir.

Özellikle ülkemizde son dönemlerde eğitim alanında revaçta görünen Çoklu Zekâ Kuramının yıldızı sönmüş gibi görünüyor. Çoklu Zekâ Kuramı, 3 S Kuralı esprisi içinde ele alınmazsa uygulamada yazışmalar ve imza sirkülerinden öteye geçemeyecek gibi görünmektedir.

Çoklu Zeka Kuramı ve uygulamaları, içyapı ve iç zekâyı büyük ölçüde ilgilendirdiğinden özel eğitimde de ciddi anlamda destek ve çözüm özelliği taşımaktadır. Eski dönemlerde özürlü ve farklı nitelikler taşıyan çocuklar yakılırdı. Fakat daha sonra aristokratların çocukları ve İlahi (semavi) dinler devreye girince, özel eğitimin sebep ve başlangıç noktaları oluştu.

Birbiriyle ilişkili görünmekle birlikte zihinsel engellilik ile öğrenme güçlüğü olayı birbirinden farklı şeylerdir. Özel eğitim patentli bu önemli bir bilginin kısa fakat etkili bir açılımını yapabiliriz. Öğrenme güçlüğü biyolojik bir olaydır. Zihinsel engellilik ise içsel bir durumdur. Ruh, şuur (zihin, ana bellek) ile ilgilidir. Özetle bu durum insanın madde-mana sentezinden oluşmuş, fakat bir bütünlük arz eden yapısıyla yakından ilişkilidir. Eğitimci bu gerçeği yadsımamalıdır.

İnsan organizması mükemmel dizayn edilmiştir. Sinir sistematiğimizde sanki birçok el elbirliği ederek sistematiğin gövdesini kavramıştır. Bu eller adeta tokalaşarak öğrenme olayı sözleşmesi gerçekleştirirler. Gereken gıda da omega3 (demir). Öğrenme, bilimsel açıdan soyut değil tamamen somut bir olaydır. İnsan organizmasını oluşturan ve ayrı ayrı görevleri olan organların bir organizma bütünlüğünü oluşturmayı başarmaları ise olağanüstü enfestir. Dünyamız hücre ve otom görüntüsünü şekil ve işlev açısından bir arada ihtiva ederken, İnsan organizması da hücre ve atomları yapısında bulundurmaktadır.

Çoklu Zeka Kuramı
İsmail Ferruh Destebaş
Yazarımız Kim ?

İsmail Ferruh Destebaş