Bilgiyi Kullanma Sanatı-3
Daha önce de belirttiğimiz gibi son dönemde ülkemizde oldukça popüler görünen Çoklu Zekâ Kuramı konusunda da; toplum bilimleri, pozitif fen bilimleri ve sanat arasındaki bağlantının ve paralelliğin anlaşıldığı, aynı orijinden kaynaklandıkları ve keşfedildiği ölçüde başarılı olunacağı düşüncesinde daha ısrarcı olmamız gerekmektedir.
Eğitimciler ve uzmanlar, bu formasyona sahip olmadıkça, Çoklu Zeka Kuramı ve öğrenciyi yöneltme çalışmaları, amacına ulaşamayacak ve atıl kalacaktır. Bütün bu bilgiler ışığında ilişkileri keşfetme sanatını mutlaka elde etmemiz ve uygulamamız gerekir.
Düşünceyi öğrenme sanatı çerçevesinde ilham şeklinde desteklere ihtiyacımız vardır. Bunun için o konuya uygun iklimler, adaptasyon ve metafizik gerilim gerekmektedir. Bu beklentiye ulaşma konusunda ise, “Minimum minimuma, maksimum maksimuma kavuşmak ister” şeklindeki bilimsel bir kuralı hatırlamamız gerekir. Bir şeyin, diğer bir şeyi gerektirerek devam ettiği süreçte, tercih ettiğimiz yol çok önemlidir. Hangi yolu tercih etmişsek, o yolun üzerindekilerle karşılaşacağız demektir. Düşünceler ve tercihler birbirlerinde saklıdırlar
Cazibesini asla yadsıyamayacağımız ilham türü destek beklentilerimiz konusunda ise son olarak şu bilgileri verebiliriz:
i) Vahiy, renksizdir ve gölgesizdir.
ii) İlham ise renklidir ve gölgelidir. Meleğe, insana ve hatta hayvana gelebilir.
Algılama ve düşünsel açıdan çok önemli bir konu ve ayrıntı üzerinde durmak gerekir. Bilimsel değeri ve derinliği olan eserleri izlemek ve okumak, maalesef insanların büyük bir çoğunluğunu sıkar. Sanat eserlerine de bu hatalı ve eksik bakış açısı hâkimdir
Fakat bu durum o eserlerden değil onu algılayamamaktan kaynaklanır. Böyle eserleri şöyle okumamız gerekir. Örneğin üç boyutlu hazırlanmış resimleri incelerken eğer resme kurallara uygun olarak bakmazsak bir şey görüp anlayamayız. Resmin yüzeyine yüzeysel bir şekilde bakıp dururuz.
Fakat bakmasını bilerek, o konsantrasyonu yakaladığımızda birdenbire enfes ve esrarlı bir genişlikle karşılaşırız. Bu olayı bir süreç şeklinde yakalayabilmek ise gerçekten harikuladedir. İşte derinliği olan eserleri bu şekilde incelemeli, cümle ve paragraflarının enfes açılımlarını anlamaya çalışmalıyız.
bunları başarmak için ciddi, samimi olumlu bir tercih ve iştiyak derecesinde istek gerekir. Bu tür bir şevk ve çaba aslında fiili bir duadan başka bir şey değildir. Medeniyet harikaları kabul ettiğimiz buluş ve keşifler de, o aktif duanın gerçekleşmiş sonuçlarından başka bir şey değillerdir.