Ayrımcı Davranmama, Fakat Herkesi de Aynı Kategoriye Koymaktan Kaçınma
Ortak insanlık değerlerini kasti tehdit etmediği takdirde, hiçbir birey diğeriyle aynı veya farklı olmak zorunda değildir. Özetle her insan gelişme ve yükselme hakkını başladığı basamaktan ve yapabildiği hızda devam ettirmek hakkına sahip olmalıdır. En geçerli eğitim ve öğretim hakkı aslında bu şekilde olmalıdır. Ülkemizde bir dönem “kaynaştırma adı altında yapılan dayatmayı savunmak mümkün değildir. Bu uygulama aslında kaynaştırma olmayıp eriterek yok etmektir.
Seviyenin altında özel eğitime muhtaç bir öğrenciyi normal eğitim ortamına alıştırma ve kaynaştırma yaklaşımı kesinlikle yanlış değildir. Ama sınıf öğretmenine mazeret üretme imkânı da vererek, normal verilen eğitim programını hiç izleyemediği halde öğrenciyi sürekli orada tutmak o öğrenciye ve diğerlerine karşı açıkça bir haksızlıktan başka bir şey değildir. Fakat daha sonra devletin özel eğitimi süspanse ederek destekleme çabaları olumlu gelişmelerdir. Ancak bu konuda daha kapsamlı projeler gerekmektedir. Çözümle ilgili önerilerin yer aldığı son bölümde konuyla ilgili bir teklif ayrıca sunulmuştur.
Eğitim sistemi, geleceğin büyük sanatçısını, bilim adamını, liderini en azından buna aday olabilecekleri saptamalı ve değerlendirmelidir. Örneğin Osmanlı İmparatorluğu’nda Enderun (Saray Okulu), İngiltere’de Kraliyet akademisi gibi...
Fikir Jimnastiği
Fikir jimnastiği kavramı ve uygulaması konumuz açısından çok önemlidir. Özellikle düşünmeyi öğrenme sanatında zaaf ve kapasite düşüklüğü pekâlâ fikir jimnastiği eksikliğinden de kaynaklanmış olabilir
Düşünmeyi öğrenme sanatındaki performans düşüklüğü; tıpkı kondisyonu zayıf bir sporcunun hareket halindeyken kötü ter atmasına benzer. Sporcunun kararlı davranması sonucu o kötü teri atarak elde edebileceği performans gibi, fikri açıdan düşünme tıkanıklığı da giderilir.