Eğitimin Mucizevî Boyutu Düşünmeyi Öğrenme Sanatı


  • Oluşturulma Tarihi : 31.03.2021 07:10
  • Güncelleme Tarihi :
Eğitimin Mucizevî Boyutu Düşünmeyi Öğrenme Sanatı yazının resmi

3. Soyut da Olsa Küresel Düşünmek Gerekir

İnsan bir konuyla ilgili görüş bildirirken görüş açısı dar, geniş, bütün veya üç yüz altmış derecenin kartezyen çarpımlarıyla oluşmuş küresel bir genişlikte olabilir. Hatta bakış açısı kadar durduğumuz yer ve pozisyonumuz da çok önemlidir. Hepimiz belli noktalarda eksiklik ve körlük yaşayabiliriz. Bu konuda daha önceki bölümlerimizde örnek olarak verdiğimiz, büyük bir fili anlatmaya çalışan âmâların hikâyesini, tüm zamanlar için örnek gösterebiliriz. En azından küresel düşünme ve önemini anlamalıyız.

En sağlam ve sağlıklı geometrik şekil ve model küredir. İnsan yaşadığı dünyaya göre düşünme yeteneği geliştirmelidir. Eskiden mimarlık sanatında ustalaşmanın en iyi göstergesi, kürenin yarısı olan bir kubbeyi bütün ölçüleriyle en enfes ve doğru bir şekilde yapabilmekte saklıydı.

Şimdi önceki bölümlerimizde de yeri geldikçe belirttiğimiz asıl bağlantıyı yorumlamaya çalışalım.

Bir olayı bilmeye çalışmanın ve anlamanın (diğer bir anlamda düşünmenin) derece ve boyutları olduğunu algılamamız gerekir. Bu durumu bir anlamda ilk maddemizde “Zihinsel İlerleme ve Gelişme” başlığı altında verdiğimiz insanın yükseliş trendindeki sıralama ile özdeşleştirebiliriz. Böylece düşünme olayını kendi iç boyutlarına göre yorumlama şansına da sahip olabiliriz.

İlgilendiğimiz bir konu hakkında önce doğal olarak bir bilgi sahibi oluruz; fakat bu o konunun kendi içinde birinci kısmına ulaşmaktır.

Meselenin ruhuna inmek ve onu hissetmek gerekir. Bu bir şekilde aklın işlevine kalp ve duygunun da eklenerek üç boyutlu bir bütünlük kazandırılması anlamına gelmektedir. Bunu, madde-mana terkibinden oluşan insanın yaradılışındaki kendine has sırlı özelliğiyle olayları incelemesi ve araştırması şeklinde yorumlayabiliriz.

En sağlam geometrik şekil küresel. Dünyamızın şekli de geoitdir (küreye benzer).. O yüzdendir ki küresel düşünmek en sağlam düşküce şeklidir. Mimar atalarımız, yüzyıllar boyunca camilerimizin, meskenlerimizin çatısını kubbe (yarım küre) şeklinde yapmamışlardır. Bizler bu dünyada boşuna o gök kubbenin altında yaşamımızı sürdürmüyoruz.

Eğitimin Mucizevî Boyutu Düşünmeyi Öğrenme Sanatı
İsmail Ferruh Destebaş
Yazarımız Kim ?

İsmail Ferruh Destebaş