Gelecek Bilimi (Futurology)-1


  • Oluşturulma Tarihi : 24.07.2021 08:04
  • Güncelleme Tarihi :
Gelecek Bilimi (Futurology)-1 yazının resmi

Gelecek Bilimi’nin Tanımlanması

Modelimizin genelinde sürekli vurgulamaya çalıştığımız realitenin iki yönü, burada da yine tam karşımızda durmaktadır. Öyle ki; korku, endişe ve umutlarla yüklü bir gelecek hemen önümüzde durmaktadır Ve bize gelecekten bahsedenler, birbirinden farklı iki gelecek vaat etmektedirler. Olay, kendi içinde de iki ayrı bakış açısıyla şekillenmektedir.

Bu konuda uygulanması düşünülen amaç-araç, ana fikir-ana duygu temaları realist ve samimi bir şekilde saptanmalıdır. Uygulanacak stratejisi ortak insan menfaatlerine dayalı olmalıdır. Açıkça belirtmek gerekirse, şu soruların cevabı net ve ikna edici bir şekilde verilmelidir.

Geleceği tahmin etmek mi, yoksa geleceğe hükmetme duygusu mu?

Gerçeği sezgi yeteneği mi, yoksa kurnazlık mı ön plandadır?

Gelecek Bilim konusunda da, eğitim olgusunun bütününde çağlar boyu ve binlerce yıldır devam eden anlamlı kesişim ve birleşimler yadsınmamalıdırlar. Daha önce de belirtildiği gibi örneğin büyük İslam tarihçisi ve düşünürü İbn-i Haldun’un fikirleri, ünlü Yunanlı Filozof Platon’un düşüncelerini çağrıştırmaktadır. Binlerce yıldır kesintisiz olarak devam eden ve gücünü eğitim olgusundan alan moral (manevi) değerler ağı şeklinde santraller olduğunu söyleyebiliriz. İşte eğitim bu kadar güçlüdür.

Yine örneğin İtalyan Bilim adamı Galileo, bin yıl önce Kur’an’da açıkça belirtilen görüşleri ve bilgileri; kendi döneminde bir yenilik şeklinde açıkladığı için Engizisyon Mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edilmiş, acı çekmiştir. Toplumlar arası ve çağlar ötesi kablosuz bir iletişim ve etkileşim ağı söz konusudur.

Gelecek Bilimi (Futurology)-1
İsmail Ferruh Destebaş
Yazarımız Kim ?

İsmail Ferruh Destebaş