Gelecek Bilimi (Futurology)-2


  • Oluşturulma Tarihi : 28.07.2021 07:48
  • Güncelleme Tarihi :
Gelecek Bilimi (Futurology)-2 yazının resmi

Gelecek Bilimi’nin Tanımlanması

Yunan Felsefesinin kurucusu büyük filozof Sokrates’in şahsiyeti ve fikirlerinden alıntı yaparak hazırlanmadığımız ve kesinlikle özgün ve orijinal şeyler yazdığımız halde; sanki o ruh ve espri, modelimizin tam kalbindedir. Doğal olarak gerçekleşen bu durum oldukça etkileyicidir. Örnekler çoğaltılabilir.

Gelecek bilimi hakkında düşünce üretirken dün, bugün, yarın orkestrasının soyut-somut süreçte devam eden ezgi ve motiflerine dikkat etmemiz gerekir. Hayallerimizin içindeki sağlam ve faydalı mantıklar ancak böyle elde edilebilir.

Gelecek Bilimi konusunda, bütün bir insanlık adına iyi, güzel ve anlamlı şeyler ümit etmekle birlikte, olabilecek bazı risk ve tehlikeleri de belirtmek gerekir.

Gelecek Bilimini, doymak bilmez bir hırs ve ihtirasın bir aracı olarak görmememiz gerekir. Fakat bu bilimden elde edileceği umulan gücü “insanoğlunun doğa üzerindeki tahakkümünün son zirvesi” şeklinde düşünme ve yorumlama yaklaşımının dehşet verici sinyalleri hissedilmektedir.

Doğa ve doğal dengenin insana endeksli olduğu kesin bir bilimsel realite olarak önümüzde dururken, bu dengeye müdahale arzusunun geleceğimizi tehlikeye atan ve adeta kıyametimizi çağıran bir yaklaşım olabileceğinden kuşku duymamız gerekir. Nasrettin Hoca’nın fıkrasında anlatılan bastığı dalı kesen insan tiplemesinde belirtilen ciddi tehlikeyi yadsımamalıyız. Gerçekten insanlık bastığı dalı sürekli kesmekte ve kıyametini çağırmaktadır.

Zamanın artan bir ivmeyle ve hızla aktığını hepimiz kuvvetle hissediyoruz. Bu hız artışında, sanki bir kıyamet rüzgârının saklı olduğunu yinelememizde yarar vardır. Örneğin aksiyon filmlerinde bir kanoya binerek ırmakta yol alan kahramanlar akıntı oldukça hızlandığında ileride şelaleyle karşılaşacaklarını bilmektedirler. Evet, biz de tıpkı kum saatinde gözlendiği gibi zaman ve mekânın bir noktada kesişerek, tükendiği o nihai ana hızla yaklaşıyoruz.

Aslında gelecek çalışmalarının günümüz dünyası için oynadığı rol henüz tam olarak açıklığa kavuşmuş değildir. Fakat bu furyada iyilerin de rol alması ve asli yönlendirmeyi yapmaları gerekmektedir. Özetle finalde biz galip gelmeliyiz.

Kesin olan bir şey varsa, o da geleceğin bizim ne kadar hazırlıklı olduğumuza aldırmaksızın gerçekleşecek olmasıdır.

Bugüne kadar falcıların ve kâhinlerin uğraştığı alana, rasyonel bilimin ışığında bakmamızın ve bu alanda yaşanacak kesişme ve birleşmelerin semerelerini hep beraber göreceğiz.

Gelecek Bilimi (Futurology)-2
İsmail Ferruh Destebaş
Yazarımız Kim ?

İsmail Ferruh Destebaş