Gelecek Bilimi’nin Tanımlanması
Bilebileceğimizi ve bu bilgileri arzulanan geleceklere ulaşmak için nasıl kullanabileceğimizi keşfetmeye çalışan bir disiplindir. Abartılı bir deyişle Gelecek Bilimi, geleceğin tarihini yazmaktır. Bu yaklaşım bir ölçüde tarih bilimi tersinden okuma çabasıdır.
Yabancı dillerde Gelecek Bilimin karşılığı olarak ilk kullanılan kelime “Futturology”dir. Günümüzde Amerikalı bilim adamları, Gelecek Bilimi (Futurology) ifadesinin yanında Gelecekçilik (Futurism) ya da Uygulamalı Gelecekçilik (Applied Futurism) deyimlerini Gelecek Bilimin sağlıklı bir tanımlamasını yapmak gerekirse, Gelecek Bilim; eldeki verilerden yola çıkarak, insanlığın geleceği hakkında neler de kullanmaktadırlar.
Avrupalı bilim adamları ise gelecek çalışmaları, gelecek araştırmaları ya da beklenti araştırmaları (Prospective study) deyimlerini kullanmaktadırlar. Biz bunların Türkçe karşılığı olarak Gelecek Bilimi ifadesini tercih ediyoruz. Zira Futurizm ya da Gelecekçilik, daha çok İtalyan yazar Marinetti’nin öncülük ettiği, yüzyılın başında İtalya’da başlayan bir edebiyat ve sanat akımını ifade etmektedir.
Gelecek Bilimi, yeni bir akademik disiplin olarak hala kimliğini arıyor. Bu alandaki çalışmaların metodları, gelecek için alternatif metodlar üreten oldukça incelmiş matematiksel formüllerden, sezgisel tahminlere kadar oldukça geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Hangi metodu kullanırsa kullansın, gelecek çalışmaları aynı yaklaşımlardan hareket eder. Geleceğin olayları, hala olmakta olan olaylara ve insanların seçimlerine bağlı olarak açık uçludur. Bak. “TERCİHLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİDİR”
Gelecek Bilimciler bugünü “veri” olarak kabul edip gelecekle ilgili tahminler ve projeksiyonlar yapmaktadırlar. Yani Gelecek Bilim bugünle ilgilidir.
Gelecek Bilim, ekonomiden siyasete, fizik bilimlerinden toplum yapısına kadar insanlığı etkileyen her alanla ilgilidir. Eğer dikkat edilirse bu yaklaşım ve birliktelik modelimizin geneline hâkimdir.
Gelecek Bilimi, karmaşık sistemlerle ilgilenir. Karmaşık sistemlerdeki değişim kısa sürelerde gerçekleşmediği için, Gelecek Bilimi uzun zaman dilimlerini kapsar.
Karmaşık sistemler birbirleriyle etkileşim içinde merkezi ve çevresel oluştuğundan, Gelecek bilim, küresel bir perspektife sahiptir.
Özellikle metodolojik bakımdan Gelecek bilim, disiplinler üstü bir yaklaşıma sahiptir. Gelecek Bilimin kullandığı bilgi ve araçlar geniş bir çeşitlilik gösteren pek çok disiplinden alınmaktadır. Tıpkı eğitim olgusunda olması gerektiği gibi…
Gelecek Bilimin en önemli ve bize cazip gelen bir özelliği de, insanların arzuladıkları gelecekleri oluşturmaları sürecine bizzat katılmasıdır.
Bilim, mazisi oldukça yeni (II. Dünya Savaşı sonrasına dayanan) bir bilim dalı olmasına rağmen, bazı üniversitelerde, bu başlıkta bölümler bulunmakta, master ve doktora programları uygulanmaktadır. Hatta Finlandiya Parlamentosu’nda bu konuda çalışan sürekli bir komisyon mevcuttur. Örneğin University of Houston (Texas, ABD) Network University of the Gren World (Avaji Island, Japonya) ve Eventual Future Generations University (Avustralya) bu araştırmaların yapıldığı ilk öncü merkezler olarak görünmektedirler. Dünya çapında, The World Future Society (ABD) ve The World Future Studies Federation (Avrupa) gibi kuruluşlar, bu alanda işbirliğini gerçekleştirmektedirler. İş dünyasının ihtiyaçlarına da cevap veren bu merkezlerin asıl ilgi alanı stratejik araştırmalardır. Son dönemde Türkiye genelinde ve özellikle Milli Eğitimimizde “Stratejik Konulu Yayınlar” şeklinde çalışmalar sürdürülmektedir. Modelimiz bu konuda da ciddi ölçüde ilham kaynağı olacak şekilde hazırlanmıştır.